
Irina Munteanu
28 ianuarie 2019
Cele mai așteptate cărți care se lansează în 2019 în România
În 2019, intrăm în culisele celor mai importante evenimente sociale, politice și istorice, descurcăm ițele celor mai intrigante subiecte și străbatem noi teritorii captivante.
Am selectat 20 de cărți care se lansează anul acesta în România și care nu trebuie să lipsească de pe lista ta de lecturi obligatorii.

„Educated” de Tara Westover (Editura Publica)
Tara Westover provine dintr-o familie de mormoni fundamentaliști din Idaho, Statele Unite. Tatăl ei nu crede în educația primită la școală și este abuzată constant de fratele ei mai mare.
Tara Westover reușește însă în cele din urmă să părăsească comunitatea și să își ofere singură o educație, culminând cu obținerea diplomei de doctorat la Universitatea Cambridge.

„Natural Born Learners” de Alex Beard (Editura Publica)
Cum ne menținem viu interesul de-a lungul vieții?
Ne răspunde Alex Beard în cea mai recentă carte a sa, „Natural Born Learners”, un adevărat manual de utilizare al capacităților incredibile de învățare cu care suntem înzestrați.

„Theft By Finding: Diaries 1977 - 2002” de David Sedaris (Editura Publica)
„Theft By Finding” scris de David Sedaris este exact genul de jurnal care face imposibil să nu vrei să îl devorezi pagină după pagină.
Însemnările încep în 1977, când tânărul Sedaris, în vârstă de 21 de ani, face autostopul prin Statele Unite, doarme pe unde apucă, fumează iarbă, ia acid și își câștigă banii spălând vase sau alegând și împachetând fructe.

„Hunger: A Memoir of a Body” de Roxane Gay (Black Button Books)
„Hunger” este autobiografia uneia dintre cele mai apreciate eseiste și autoare de ficțiune, Roxane Gay.
În „Hunger”, scriitoarea apelează la propriile sale lupte emoționale și psihologice, precum și la abuzul sexual prin care a trecut în copilărie, pentru a oferi un studiu amplu asupra anxietăților pe care le împărtășim cu toții.

„Lăptarul” de Anna Burns (Editura Polirom)
Anna Burns este prima autoare nord-irlandeză câștigătoare a celebrului Man Booker Prize, pentru „Milkman”.
Protagonista romanului, o nord-irlandeză de 18 ani, supraviețuiește unui regim opresiv nu prin eroism, prin opoziție politică sau prin violență, ci pentru că este originală, amuzantă și dezarmant de diferită.

„Fear: Trump in the White House” de Bob Woodward (Editura Litera)
Titlul cărții, „Fear”, este inspirat de o afirmație pe care Donald Trump a făcut-o într-un interviu, conform căreia puterea depinde de teama pe care o provoci oamenilor.
A cincea carte biografică despre un președinte scrisă de celebrul jurnalist de investigații Bob Woodward, pune cap la cap sute de ore de interviuri cu membrii administrației Trump.

„Țoc țoc” de Roald Dahl (Editura ART)
O serie de povestiri macabre și răscolitoare, în care Roald Dahl explorează latura sinistră a naturii umane și felul în care viclenia și egoismul ne pot împinge în situații neașteptate, greu de gestionat și uneori fără scăpare.

„Viața secretă a lui William Shakespeare” de Jude Morgan (Editura Nemira)
Cum ajunge fiul unui fabricant de mănuși din Warwickshire cel mai mare scriitor din lume?
Autorul de romane istorice Jude Morgan coboară cortina de pe lumea elisabetană și ne permite să tragem cu ochiul la o variantă a vieții intime a omului obișnuit care a devenit legenda culturală de azi.

„Robin” de Dave Itzkoff (Editura Publica)
O biografie revelatoare și definitorie a unuia dintre cei mai iubiți și totodată neînțeleși artiști americani ai tuturor timpurilor, scrisă de jurnalistul cultural de la New York Times, Dave Itzkoff.

„Torța” de Leonard Cohen (Editura Polirom)
În momentul dispariției, Leonard Cohen încheiase lucrul la o ultimă carte, o minunată antologie inedită a ultimelor lui poeme, proze și schițe, o lectură esențială pentru fanii marelui artist.

„Omul de cretă” de C. J. Tudor (Editura Nemira)
Proaspăt lansat luna aceasta, thriller-ul „Omul de cretă” a intrat pe lista scurtă a National Book Award, fiind totodată recomandat de scriitorul Stephen King.
Povestea amintește de clasicul „IT” - un grup de copii care comunică în secret prin omuleți de cretă desenați prin orășelul copilăriei, până când desenele îi duc la o descoperire lugubră.

„Dragă Ijeawele” de Chimamanda Ngozi Adichie (Black Button Books)
Întrebată de prietena ei Ijeawele cum ar putea să își crească fetița în spirit feminist, scriitoarea Chimamanda Ngozi Adichie a creat o listă de 15 sugestii, publicate prima dată pe pagina sa de Facebook și transformate ulterior în cartea „Dear Ijeawele, or a Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions”.

„Swing Time” de Zadie Smith (Editura Litera)
Una dintre cele mai iubite scriitoare ale generației sale, Zadie Smith, intră pe lista celor mai așteptate lecturi de anul acesta cu titlul „Swing Time”, povestea a două fete cu destine separate, un roman despre copilărie, prietenie, muzică și identitate.

„Less” de Andrew Sean Greer (Editura Polirom)
„Less” este romanul lui Arthur, scriitorul care a ajuns la vârsta marilor îndoieli și care-și caută talentul în lumea largă. Aventurile lui îl scapă din brațele morții în Paris, îl scot ca prin urechile acului dintr-o furtună de nisip în Sahara și-l aruncă în brațele unei iubiri neașteptate.
O poveste de dragoste și de aventuri, „Less” este romanul căutărilor unui bărbat care se agață de mijlocul vieții ca de o insulă plutitoare.

„Outline” de Rachel Cusk (Editura Litera)
„Outline”, semnată de Rachel Cusk, a fost aleasă de către criticii literari de la New York Times drept una dintre cele 15 cărți remarcabile scrise de femei care modelează felul în care citim și scriem în secolul XXI. Este prima carte din trilogia care mai conține volumele „Transit” și „Kudos” ce vor fi publicate la Litera.

„Micul dejun al campionilor” de Kurt Vonnegut (Editura ART)
„Micul dejun al campionilor”, de Kurt Vonnegut (cu desenele autorului), este încă o satiră criminală prin care cititorul poate trage cu ochiul la felul în care privește Vonnegut războiul, sexul, rasismul, politica sau succesul în viață.

„Fiul lui Iisus” de Denis Johnson (Black Button Books)
Cu un titlu inspirat din unul dintre versurile piesei lui Lou Reed, „Heroin”, colecția de 11 povestiri semnată de Denis Johnson urmărește teme familiare scriitorului, precum dependența și recuperarea.

„The Silent Patient” de Alex Michaelides (Editura Litera)
Peste 38 de țări, printre care și România, vor publica în luna februarie acest thriller psihologic șocant despre actele de violență ale unei femei asupra soțului ei și despre obsesia unui terapeut de a afla care sunt motivele acesteia.

„Ce simți în jurul gâtului” de Chimamanda Ngozi Adichie (Black Button Books)
Publicată prima dată în 2009, „The Thing Around Your Neck” este o colecție de 12 povestiri scurte, concentrate pe viețile și experiențele femeilor nigeriene, în mijlocul violențelor politice și religioase, în timp ce luptă cu singurătatea și dezamăgirile.

„The Fire Next Time” de James Baldwin (Black Button Books)
Compusă din două „scrisori” redactate cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la Proclamația de emancipare, cartea lui James Baldwin a devenit bestseller național în 1963 atunci când a fost publicată prima dată, a pus în mișcare întreaga națiune și a dat voce mișcărilor pentru drepturile civile.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.