Ioana Ilie

Serious Businesss

Cele mai ample proteste și mișcări feministe din 2019

_

Multiplele forme prin care le sunt încălcate drepturile, ratele crescute de femicid, violența domestică, lipsa unui cadru legislativ eficient care să le protejeze sau a unor programe naționale de conștientizare pe teme asociate violenței sunt doar câteva dintre motivele care au generat mișcări feministe de stradă anul acesta.

___

Cele mai multe proteste au fost organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor (8 martie) sau în preajma Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor (25 noiembrie), însă per total, anul 2019 a fost presărat cu inițiative civice pentru îmbunătățirea calității vieții femeilor, peste tot pe Glob.

Proteste feministe de 8 martie la nivel global ___

Mii de protestatari au ieșit pe străzile orașelor în toate colțurile lumii pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită pe 8 martie.

San Salvador, 8 martie 2019

Barcelona, 8 martie 2019

Roma, 8 martie 2019

___

Cu această ocazie, organizatoarele manifestațiilor au amintit despre multiplele forme pe care le îmbracă în prezent inegalitatea de gen: violența fizică și psihică asupra femeilor și fetelor, chestionarea sau limitarea dreptului femeilor de a decide cu privire la propriul corp, discriminarea economică prin remunerații diferite pentru același tip de muncă sau ratele crescute de femicid.

Istanbul, 8 martie 2019

Montevideo, 8 martie 2019

Rate crescute de femicid în Franța ___

Un alt protest care ne-a atras atenția a avut loc în luna iulie în Paris. Sute de protestatare s-au reunit în centrul orașului pe 13 iulie, în cadrul unei manifestații de stradă care a avut ca scop revendicarea unor măsuri ferme din partea autorităților împotriva femicidului. Potrivit datelor transmise de Ministerul de Interne francez, 130 de femei au fost asasinate în 2017 de soţii sau de partenerii lor de viaţă, în creştere faţă de anul 2016, când numărul acestor victime a fost de 123.

Paris, Trocadero Square, 2019

Protestul femeilor indigene din Brazilia ___

O lună mai târziu față de manifestația din Paris, mii de femei indigene s-au solidarizat și mobilizat pentru un marș de amploare în capitala Braziliei, în semn de protest față de politicile extremiste de dreapta ale Președintelui Jair Bolsonaro.

___

După un prim protest care a avut loc pe 12 august, în timpul căruia peste 300 de femei și-au exprimat nemulțumirile față de serviciile publice de sănătate din Brazilia, a doua zi manifestația a adus împreună peste 2000 de femei indigene, ca parte dintr-o mișcare feministă mai amplă, cunoscută sub numele de “Margaridas March,” care promovează justiția socială și de mediu.

Proteste globale cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor ___

Cele mai recente statistici ONU arată că pe parcursul anului 2017, peste 87.000 de femei și-au pierdut viața la nivel global în situații de violență de gen.

___

În semn de protest față de această realitate îngrijorătoare și, totodată, față de lipsa de măsuri eficiente din partea autorităților pentru diminuarea fenomenului, zeci de mii de femei au ocupat străzile pe 25 noiembrie, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor în America de Sud, Rusia, Sudan, Franța, Italia, Spania, Turcia și nu numai.

Istanbul, 25 noiembrie 2019

Barcelona, 25 noiembrie 2019

Mexic, 25 noiembrie 2019

Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!”, București ___

Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!”, organizat în fiecare an de către Rețeaua VIF (Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor), a avut loc anul acesta pe 19 octombrie.

___

Organizațiile implicate au cerut, prin intermediul acestei manifestații, alocarea de fonduri pentru programe de prevenție, finanțarea prioritară a adăposturilor de urgență, cât și adoptarea de urgență a legislației pentru sistemul de supraveghere a agresorilorși modificarea Codului Penal astfel încât cercetarea acestora să continue chiar dacă victima își retrage plângerea.

___

Nu în ultimul rând, solicitările activistelor feministe prezente la protest au fost axate pe stimularea educației de gen: conștientizare și educație în rândul copiilor, tinerilor și adulților, formarea continuă a personalului din IGPR, IML, servicii de sănătate, servicii sociale și a magistraților care lucrează cu cazuri de femei victime sau supraviețuitoare ale violenței domestice și sexuale și programe de educație, consiliere și terapie pentru agresori în fiecare județ.

Performace-ul „A Rapist in Your Path”

Pe final de an, „A Rapist in Your Path”, o melodie folosită în timpul protestelor feministe din Chile, ale cărei versuri vorbesc despre cultura violului și stigma care planează asupra victimelor violenței sexuale a devenit un imn viral pentru activistele feministe din întreaga lume.

___

___

Acestea au folosit melodia și au adaptat coregrafii similare de dans în țările din care provin, videoclipurile s-au răspândit prin intermediul rețelelor de socializare și au generat noi și noi manifestații, peste tot în lume, inițial în America Latină, iar apoi în Franța, Spania, Marea Britanie și nu numai.


Don't forget to share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.