Mihai Ghiduc

31 ianuarie 2019

Cele 5 muzee de artă modernă din Europa pe care trebuie să le vezi

Arta modernă acoperă, în definiție, perioada dintre anii 1860 și 1970. Dacă vrei să înțelegi istoria artei europene, acestea sunt cele 5 muzee pe care trebuie să le vizitezi.


Desigur, majoritatea acestor muzee nu se rezumă doar la perioada respectivă, așteaptă-te să vezi și destul de multă artă contemporană.


Tate Modern, Londra


Construit în 1992 în fosta uzină electrică Bankside și extins cu o nouă aripă acum câțiva ani, e muzeul în care poți vedea toți marii artiști moderni ca Picasso, Warhol, Dali, Lichtenstein, Matisse, Rotko etc.


Din ianuarie, poți vedea „The C C Land Exhibition: Pierre Bonnard: The Colour of Memory”, o expoziție ce cuprinde peste 100 de opere create de artistul francez din 1912 și până la moartea sa, în 1947.



Pierre Bonnard, Nude Crouching in the Tub, 1918
, © Musée d’Orsay, Dist. RMN-Grand Palais/Patrice Schmidt

În aprilie, se va deschide o expoziție cu opere ale artistelor britanice din ultimii 60 de ani, ca Mona Hatoum, Sarah Lucas și Bridget Riley.



Bridget Riley, 
Achæan, 1981,
 Tate
, ©Bridget Riley

Centre Pompidou, Paris


Nu doar pentru că are atelierul Brâncuși la intrare, Centre Pompidou e interesant pentru români. Găsești aici Marcel Ianco și Tristan Tzara, Victor Brauner și Geta Brătescu, pe lângă nenumărați artiști internaționali.


Ba chiar, în perioada aceasta, Pompidou are un sezon românesc, cu expoziții dedicate lui Ghérasim Luca, Mihai Olos și Isidore Isou.



Isidore Isou, © Centre Pompidou

Isidore Isou s-a născut născut în 1925 la Botoșani, dar a părăsit România după venirea comunismului. Este fondatorul letrismului, o mișcare artistică inspirată de dadaism și suprarealism.



Isidore Isou, © Centre Pompidou

Din februarie, vei putea vizita și expoziția „Jos Houweling, Amsterdam Seventies” care conține fotocolaje realizate de artistul olandez în anii ’70.



Jos Houweling, Fără titlu, 1975, ©Centre Pompidou / Foto: G.Meguerditchian / Dist. RMn-Gp,
©Jos Houweling

Guggenheim Museum, Bilbao


Cunoscut mai ales pentru clădirea construită de Frank Gehry, o capodoperă a arhitecturii contemporane, muzeul găzduiește opere de Rothko, Ives Klein, Richter, Rauschenberg etc.


Nu rata sculptura „Maman” de Louise Bourgeois.

Louise Bourgeois, Maman, 1999, ©Guggenheim Bilbao Museoa

Până pe 24 martie, mai poți vizita expoziția „Van Gogh to Picasso. The Thannhauser Legacy” care conține opere de Cézanne, Degas, Monet și, desigur, Picasso și Van Gogh.



Pablo Picasso, Woman with Yellow Hair, 1931. Solomon R. Guggenheim Museum NY, Thannhauser Collection, © Sucesión Pablo Picasso, VEGAP, Madrid, 2018 Photo: © Solomon R. Guggenheim Foundation

Din 24 mai, „Gerhard Richter. Seascapes” va conține picturi create de artistul german între 1960 și 1998, bazate pe fotografii ale unor peisaje marine.


Iată o fotografie recentă cu Richter.


Leopold Museum, Vienna


Arta modernă nu poate fi înțeleasă fără a vedea artiștii austrieci, iar Leopold are cea mai mare colecție de opere ale lui Egon Schiele, pe lângă Klimt, Kokoschka, Gerstl sau Kubin.



Egon Schiele, Liebesakt, 1915 ©Leopold Museum, Wien

Dacă vrei să vezi operele importante ale lui Klimt, mergi la Belvedere.


Nu rata „Hidden Treasures II”, expoziție ce conține opere de artă expuse rar, datorită stării precare de conservare în care se află, în speranța găsirii unor resurse pentru salvarea acestora.



Michael Powolny, Hermenvase, 1906 ©Leopold Museum, Wien

„Oskar Kokoschka. Expressionist, Migrant, European” va începe în aprilie, dacă vrei să interacționezi și cu un alt artist austriac, mai puțin cunoscut.



Oskar Kokoschka, Self-Portrait, One Hand Touching the Face, 1918/19 © Leopold Museum, Vienna

Stedelijk Museum, Amsterdam


Situat aproape de Van Gogh Museum și Rijcksmuseum, în două clădiri, una din secolul al XIX-lea și una contemporană, muzeul expune opere semnate de Kandinsky, Kischner, Chagall, Matisse, Pollock, Warhol etc.


E un an cu multe expoziții dedicate artistelor, iar din februarie începe retrospectiva Jacqueline de Jong, „Pinball Wizard”. Artista a cochetat cu stiluri diverse, de la  expresionism abstract la pop art.



Jacqueline de Jong, Op de Queue nemen, 1977, Collection of the artist. Courtesy Dürst Britt & Mayhew (The Hague) / Château Shatto (L.A.)

Din aprilie, poți vedea o expoziție dedicată unei artiste austriece a căror picturi au încercat să redea stările pe care le simțea propriul corp, un stil numit „body awareness”: „Maria Lassnig - Ways of Being”.



Maria Lassnig, Dame mit Hirn, 1990, Maria Lassnig Stiftung

Tu ce expoziții plănuiești să vezi?


Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.