
Ioana Ilie
27 martie 2019
Ce spun rezultatele Barometrului de Gen pe anul 2018
Există încă foarte multe voci în societate care consideră că feminismul ar fi o mișcare desuetă în zilele noastre.
Că mentalitățile oamenilor s-au schimbat, că rolul femeii nu mai este perceput cum era în urmă cu 100 de ani, că violența asupra femeii este un fenomen valabil pentru era evului mediu și că acțiunile activistelor feministe nu mai au aplicabilitate într-o societate modernă, ca cea în care trăim.

Dar adevărul este că putem demonta aceste convingeri extrem de ușor.
Dacă ne uităm, de exemplu, la cifrele comunicate de autorități, acestea demonstrează că violența împotriva femeii (domestică, sexuală, economică sau psihologică) este încă extrem de prezentă în societatea în care trăim, chiar dacă nu se răsfrânge direct asupra noastră sau asupra femeilor din imediata noastră apropiere.
Iar dincolo de statisticile care ne arată, an de an, că este nevoie în continuare de eforturi și politici publice pentru îmbunătățirea calității vieții femeilor din România, este util ca din când în când să luăm pulsul societății prin sondaje și să verificăm în ce măsură prejudecățile de gen mai sunt încă prezente în mentalul colectiv.

Un instrument extrem de eficient care măsoară cât de înrădăcinate sunt rolurile și stereotipurile de gen în societatea românească este Barometrul de Gen. Și pentru că pe 26 martie a avut loc conferința de lansare a rezultatelor Barometrului de Gen pe 2018, realizat de IMAS Marketing & Sondaje, în rândul a peste 1000 de respondenți, am aruncat și noi o privire asupra rezultatelor.
În general, modul în care respondentele și respondenții participanți la studiu au ales să-și exprime viziunile demonstrează că trăim în continuare într-o societate care nu respectă principiile egalității de gen și că este nevoie de acțiuni colective susținute care să aducă o schimbare pozitivă în viața femeilor din România.
Sondajul ne aduce totuși și o veste bună, pe care am păstrat-o intenționat pentru la sfârșit, ca să rămânem într-o notă pozitivă, în care speranța chiar moare ultima.
Dar mai întâi, să trecem pe scurt în revistă datele care ne-au atras atenția și care ne-au pus pe gânduri.

Cine ar trebui să intervină când cineva își bate partenerul/partenera, soțul/soția?
52.9% dintre respondenți au indicat poliția drept instituția care ar trebui să intervină atunci când cineva își bate partenera/partenerul, soția/soțul (în comparație cu 28%, în anul 2000), iar 20% încă mai consideră că partenerii trebuie lăsați să își rezolve singuri problemele și că violența asupra femeilor ar fi, deci, o problemă privată. (în comparație cu 35% în 2000).

Gen și datoria față de familie
57.6% sunt de acord cu afirmația „Este mai mult datoria femeilor decât a bărbaților să se ocupe de treburile casei” și 61% consideră că „Este mai mult datoria bărbaților decât a femeilor să aducă bani în casă”.

Genul în familie
61% dintre respondenții studiului sunt de acord cu afirmația „Bărbatul este capul familiei.”. Dintre cei care au răspuns afirmativ, 77% au fast respondenți bărbați și 63,1%, femei. În același timp, 64,6% consideră că „Femeia trebuie să-și urmeze bărbatul.”. Dintre aceștia din urmă, 70.6% au fost respondenți bărbați și 58,9% femei.

Gen și putere
29.1% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația ”Femeilor le este frică de mari responsabilități.”, iar 44.2% sunt de acord cu afirmația ”Bărbații sunt mai capabili să conducă decât femeile”. Dacă ar fi să aleagă dintre un bărbat și o femele, 46.9% dintre respondenți ar alege un bărbat pentru funcția de președinte al țării.

Educație sexuală în școli
Așa cum spuneam, studiul aduce și câteva vești bune, iar una dintre ele este aceea că 75.8% dintre respondenți consideră că educația sexuală ar trebui predată în școli. Dintre aceștia, 70.3% consideră că educația sexuală ar trebui predată în școala gimnazială, iar 20.7% la liceu.
Dacă vrei să afli mai multe despre rezultatele Barometrului de Gen pe 2018, poți urmări prezentarea detaliată a acestora aici.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.