Ioana Ilie

16 mai 2019

Ce semnificație are Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Transfobiei, Intersexismului și Bifobiei


Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Transfobiei, Intersexismului și Bifobiei (IDAHOBIT) este sărbătorită în fiecare an pe 17 mai pentru pentru promovarea drepturilor persoanelor LBGT+, dar și pentru semnalarea abuzurilor care au loc asupra comunității.


Prima oară a fost sărbătorită în anul 2005, când promotorii inițiativei au ales această dată în amintirea unei victorii obținute de comunitatea LGBT+ pe 17 mai 1990, când Organizația Mondială a Sănătății a eliminat homosexualitatea din clasificarea statistică internațională a problemelor de sănătate mentală.


În 2009, transfobia a fost inclusă în numele campaniei, iar începând cu 2016, IDAHOBIT a început să fie celebrată în peste 130 de țări din toate colțurile lumii.


Fie prin marșuri stradale pe bicicletă, parade, performance-uri și flashmob-uri, fie prin festivaluri de film queer, workshop-uri sau dezbateri pe teme importante pentru comunitatea LGBT+ și aliații ei.



În prezent, IDAHOBIT este sărbătorită și în România, și este considerată un prilej să ne amintim că persoanele LGBT+, care trăiesc alături de noi în societate, fac parte din familia noastră, din cercul nostru de prieteni sau de colaboratori, se confruntă zi de zi cu forme multiple de abuz, discriminare, marginalizare și violență.


De la atitudini și comportamente agresive provenite din afara comunității (bullying-ul școlar, marșuri anti-gay, proteste homofobe la proiecții de filme cu tematică LGBT+, stickere agresive la adresa comunității LGBT+ prin oraș, violență fizică și psihică), până la privarea efectivă a membrilor comunității de la drepturi de care deocamdată beneficiază doar majoritarii.


Cu toate că homosexualitatea a fost decriminalizată în România încă din 2001, homofobia continuă să fie prezentă la cote extrem de ridicate în societate.


În momentul de față, cuplurile gay din România nu se pot căsători și nu pot adopta copii pentru că nu sunt recunoscuțe legal ca o familie. România este, de altfel, printre ultimele țări din UE care nu recunosc nicio formă de uniune civilă între persoane de același sex, alături de Bulgaria, Letonia, Lituania, Moldova, Serbia, Muntenegru și Ucraina.

Situația nu este prea roz nici în cazul comunității trans. Persoanele trans sunt expuse și ele zi de zi la forme de discriminare multiplă, în toate sferele vieții.



Violență verbală și agresiuni fizice, lipsa unei proceduri simple de recunoaștere a identității de gen în acte prin auto-determinare, lipsa accesului la servicii medicale specializate, discriminarea pe piața muncii și condamnarea la profesii periferice și stigmatizate, cât și comportamente de violență extremă, care se răsfrâng în special asupra femeilor trans.


La nivel mondial, începând din 2009 și până în prezent, transfobia a condus la moartea a peste 3000 de persoane transgender, iar activiștii pentru drepturile persoanelor trans ne spun că fenomenul este puternic sub-raportat.


Tot datele oficiale ne spun și că, în prezent, numărul victimelor trans este în creștere accelerată. Între 1 octombrie 2017 și 30 septembrie 2018 au fost înregistrate 369 de cazuri, cu 44 mai multe cazuri decât în anul precedent și cu 74 mai multe decât în 2016.


Patrick Brăila, bărbat transgender și activist pentru drepturile comunității LGBT+ în cadrul organizației Accept, spune că pentru persoanele trans, ziua de 17 mai este una semnificativă, ca parte dintr-o mișcare mai amplă de rezistență a comunității trans în fața transfobiei:


„Persoanele trans trăiesc permanent înconjurate de ură. De la respingerea familiei, până la lipsa procedurilor medicale sau juridice pentru o tranziție sigură și facilă, viața persoanelor trans este grea și permanent în pericol. Câteva dintre noi, prea multe, au murit deja din cauza asta. 17 mai e ziua în care, mai mult decât în oricare altă zi, spunem un NU clar și răspicat transfobiei și luptăm împreună pentru dreptul nostru de a exista egal.”


17 mai nu este singura ocazie de celebrare și promovare a drepturilor persoanelor LGBT+ din România. Evenimentul central al anului 2019 este Festivalul Bucharest Pride, care va avea loc în București în săptămâna 15-23 iunie.

Festivalul este dedicat persoanelor LGBT+ şi celor care vor să se solidarizeze în lupta acestora pentru o viață mai bună, și cuprinde întâlniri comunitare, expoziții, filme, spectacole de teatru, concerte, forumuri, dezbateri, conferinţe și evenimente în aer liber.

Iar elementul central al festivalului, Marșul Bucharest Pride 2019, va avea loc anul acesta pe 22 iunie, pe Calea Victoriei. Ne vedem acolo!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.