Mihai Ghiduc
6 mai 2019
Ce ne propun artiștii români la Bienala de la Veneția
Pe 11 mai, începe a 58-a ediție a bienalei de artă de la Veneția. România este reprezentată în acest an de un proiect intitulat „Conversaţii neterminate asupra importanţei absenţei”, în care trei artiști care și-au început cariera în anii '80, Belu Simion Făinaru, Dan Mihălţianu şi Miklós Onucsán, expun o serie de lucrări, curatoriate de Cristian Dan.
Expoziția, selectată în urma unui concurs de proiecte, va avea loc în două spații: Pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Lucrările din pavilion se continuă în spațiul galeriei, iar unul dintre elementele cele mai importante ale expoziței ține de faptul că lucrările expuse sunt într-o continuă evoluție, fiind necesară și contribuția publicului vizitator.
De exemplu, intrarea în pavilion e străjuită de doi pereți cu găuri în care oamenii sunt încurajați să introducă petale roșii de trandafir. Instalația numită „Monument for nothingness” e realizată de Belu Simion Făinaru.
Aceasta se continuă în interior cu „White Library - Memories of Absence” a aceluiași autor.
Foto: YAP studio / Pavel Curagău
O altă lucrare, o reinterpetare a unei instalații mai vechi de Dan Mihălțianu, „Canal Grande: The Capital Pool and the Associated Public” se găsește în interiorul pavilionului României.
Titlul lucrării nu face trimitere doar la canalul venețian, ci și la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde se practica munca „voluntară” în anii '80, când a gândit artistul instalația.
Dar este, în același timp, o discuție despre finanțarea artei, iar publicul e invitat să arunce bani în interiorul instalației, ca într-o fântână romană. Aceștia sunt colectați și depuși într-un seif care poate fi vizitat, la galeria de la ICR, și vor fi donați, la final, pentru o cauză umanitară.
Pe pereții aceleiași camere e expusă lucrarea „The Restoration of the White Camouflage”, de Miklós Onucsán, aflată, după cum îi spune și numele, într-o permanentă renovare.
Belu Simion Făianaru este un sculptor israelian de origine română. S-a născut în 1959 la București, dar a emigrat în Israel în 1973. Miklós Onucsán s-a născut în 1952, la Gherla, iar Dan Mihălțianu în 1954, la București. Proiectul este produs de Fundația și Galeria Plan B, loc în care au expus, de-a lungul timpului, toți cei trei artiști.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.