
Ioana Ilie
10 ianuarie 2019
Ce este ordinul de protecție și cum îl poți obține
Începând de anul acesta, polițiștii care intervin în cazurile de violență domestică pot emite, pe loc, un ordin de protecție provizoriu, astfel încât victima nu mai trebuie să aștepte încuviințarea unui judecător pentru a scoate agresorul din casă.
Orice persoană a cărei viață, integritate fizică sau psihică, ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita un ordin de protectie, prin care instanța dispune una sau mai multe măsuri, obligații și interdicții pentru agresor.

Ce este ordinul de protecție provizoriu?
Ordinul de protecție provizoriu se emite pe loc, în urma unei evaluări făcute de de polițist pe baza unui chestionar cu întrebări pe care acesta i le adresează victimei: “Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”, “În urma acestui incident ați suferit leziuni?”, “Au fost agresați și alți membri de familie/copii?"
Dacă la primele două întrebări răspunsul victimei este afirmativ, polițistul va încadra situația ca având un risc imminent pentru victimă și va emite un ordin provizoriu, indiferent de opinia victimei, valabil pentru 5 zile.
Noua lege a ordinului de protecție provizoriu îi dă dreptul polițistului ca, în cazul unei agresiuni petrecute în familie, să evacueze agresorul din locuință și să-l oblige să păstreze o distanță minima față de victimă.

Ce se întâmplă după emiterea ordinului de protecție provizoriu?
Ordinul de protecție provizoriu este preluat automat de către judecătoria de pe raza domiciliului victimei, procurorul decide cu privire la necesitatea menținerii măsurilor și înaintează ordinul de protecție provizoriu către judecător însoțit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecție valabil pentru 6 luni, cu posibilitate de prelungire la cerere.

Ce tip de interdicții îi pot fi impuse agresorului prin ordinul de protecție?
Dacă în familia ta există cineva care te ameninţă sau este violent cu tine sau cu copiii tăi, ordinul de protecţie este o hotărâre judecătorească prin care se iau măsuri urgente ca să te protejeze pe tine şi pe copiii tăi.
Prin ordinul de protecţie, judecătorul poate decide să evacueze temporar agresorul din locuinţa familiei chiar dacă agresorul este proprietarul locuintei sau să oblige pe agresor să păstreze o distanţă minimă faţă de tine şi copii (de exemplu 50, 100, 200 de metri) şi faţă de casă, de serviciu şi de şcoala copiilor.
În același timp, judecătorul poate să interzică agresorului să se deplaseze în anumite localităţi sau zone pe care tu le frecventezi sau le vizitezi periodic sau să îi interzică orice contact cu tine, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod.
Instanţa mai poate dispune ca agresorul să plătească contravaloarea chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde stai cu copiii în cazul în care nu e posibil să rămâneţi în locuinţa familială sau ca agresorul să urmeze consiliere psihologică sau psihoterapie.

Ce se întâmplă dacă agresorul încalcă ordinul de protecţie?
Incălcarea ordinului de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an. Dacă agresorul încalcă ordinul de protecţie, se apropie de tine sau te atacă pe tine sau pe copiii tăi, sună la 112!
Poliția are îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea judecătorească şi să sesizeze autoritățile răspunzătoare de urmărire penală în cazul în care agresorul încalcă ordinul de protecție.
Conform statisticilor oferite de Poliția Română, în 2018 au fost soluționate aproape 40.000 de infracţiuni din sfera violenţei domestice, iar în primele zece zile ale anului 2019, au fost emise 150 de ordine de protecție provizorii.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.