
Alina Vîlcan
15 aprilie 2019
Ce cărți-cult preferă scriitoarele? Răspunde Raluca Nagy
Am provocat mai multe scriitoare de la noi să aleagă o carte care le-a influențat mai mult decât oricare alta. Astăzi este rândul Ralucăi Nagy.

Raluca Nagy: „M-au spulberat şi stilul, şi conţinutul, nu mai citisem nimic asemănător”
Foto: Neil MacLean
Mi-a fost foarte greu să mă hotărăsc la o singură carte; finaliste rămăseseră „Pianista”, de Elfriede Jelinek, citită prin 2001, şi „Al cincilea copil”, de Doris Lessing, citită prin 2006.
Pentru că pe prima o pomenesc în cartea mea, „Un cal într-o mare de lebede”, şi e mai departe de prezent ca lectură, am ales-o pe a doua.

„Al cincilea copil”, de Doris Lessing
Editura Polirom
Îmi amintesc că mi-a recomandat-o o prietenă, cam cu un an înainte ca Doris Lessing să primească Premiul Nobel. M-au spulberat şi stilul, şi conţinutul, nu mai citisem nimic asemănător.
Cred că cel mai tare m-a surprins naturaleţea în faţa unei tragedii care otrăveşte fiecare colţişor al vieţii, ca un butterfly effect cumva pe dos.
Poate m-a impresionat atât de tare şi pentru că am citit cartea într-un moment în care îmi puneam întrebări legate de maternitate, iar acolo e vorba despre una dintre fricile cele mai profunde în sensul ăsta.
Am avut insomnii vreo săptămână după ce am citit-o, nu mă puteam gândi la altceva. I-am recomandat-o mamei, care a citit traducerea în română apărută în 2008, după Nobel (eu citisem versiunea în engleză).
I-am vorbit de ea şi vărului meu, care n-a putut s-o termine, i s-a părut prea macabră. Mama a reacţionat asemănător cu mine, ceea ce m-a bucurat. Recunosc că nu i-am citit sequel-ul, „Ben, in the World”, apărut în 2000. Cred că mi-e frică cum mi-e cu orice sequel, prea multe aşteptări.
Cel mai nou roman semnat de Raluca Nagy este „Un cal într-o mare de lebede” (Editura Nemira, 2018).

„Un cal intr-o mare de lebede”, de Raluca Nagy
Editura Nemira, 23,99 lei
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.