Alina Vîlcan

15 aprilie 2019

Ce cărți-cult preferă scriitoarele? Răspunde Andreea Răsuceanu

Am provocat mai multe scriitoare de la noi să aleagă o carte care le-a influențat mai mult decât oricare altele. A venit rândul Andreei Răsuceanu.


Andreea Răsuceanu


Cărțile cu adevărat bune sunt cele care te marchează la un moment dat din viață, dar nu dispar din lista ta de preferințe, cum se întâmplă cu multe dintre cărțile adolescenței și tinereții. Pentru mine un astfel de text e „Mantaua” lui Gogol.


Un text pe care, de câte ori îl citesc, îl găsesc aproape perfect: ca structură, compoziție, stil, mesaj. E un text fundamental, inepuizabil, despre care am citit enorm și care cred că încă poate genera sensuri noi.


„Mantaua. Nasul. Însemnările unui nebun” (ediţie de buzunar), de N.V. Gogol

Editura Polirom, 16,95 lei

De altfel, ce poate fi mai cutremurător, mai rupt din viață, mai uman și mai sfâșietor decât ce se întâmplă în această bucată de literatură?


E un text nu despre un biet funcționar căruia i se fură mantaua achiziționată cu enorme sacrificii (lucru care îi și aduce moartea), ci unul despre speranțele noastre zădărnicite, despre destinele care pot fi spulberate într-o clipă printr-un capriciu inexplicabil al vieții.


Cea mai nouă carte scrisă de Andreea Răsuceanu este romanul „O formă de viață necunoscută” (Editura Humanitas 2018).


„O formă de viață necunoscută”, de Andreea Răsuceanu

Editura Humanitas, 35 lei

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.