
Ioana Ilie
9 iulie 2019
Ce beneficii aduce vaccinul anti-HPV și cum îl poți procura
_
Infecția cu HPV este una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală din lume și provoacă o gamă largă de afecţiuni, inclusiv leziuni precanceroase care pot evolua în timp către cancer.


Conform Center for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA, 80% dintre oameni vor fi infectați cu HPV de-a lungul vieții, iar Organizația Mondială a Sănătății ne avertizează că cei mai mulți dintre femeile și bărbații activi sexual vor fi infectați cu HPV cel puțin o dată pe parcursul vieții, iar unii pot repeta infectarea succesiv.
Ce spun statisticile despre infecțiile cu HPV din România ___
------ România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (2000 de decese anual) și ------ locul al doilea, după Bulgaria, în ceea ce privește incidența bolii (peste 4000 de noi cazuri în fiecare an). ------
Conform Institutului Național de Sănătate Publică

Rata deceselor provocate de cancerul de col uterin în rândul româncelor este de 2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor din Europa Centrală și de Est și de șase ori mai mare decât media din statele membre.
4000 de românce diagnosticate anual
Mai exact, din cele peste 60.000 de femei diagnosticate anual cu cancer de col uterin în Europa, aproape 4000 sunt romance, iar jumătate dintre acestea nu supraviețuiesc.
Factorii principali care determină incidența crescută a cancerului de col uterin în rândul româncelor sunt ----- lipsa educației pentru sănătate ----- costurile ridicate asociate serviciilor medicale și ----- diagnosticarea tardivă. ------
Conform Institutului Național de Sănătate Publică

În prezent, nu există un antidot pentru HPV, adică un tratament care să anihileze virusul odată intrat în corp, dar există o modalitate de prevenire a efectelor pe care acesta le produce în organism.
Odată ce infecția a fost produsă, afecțiunile oncologice ale colului uterin pot fi depistate încă de timpuriu prin examenul Babeș Papanicolau, cu ajutorul căruia medicul poate observa dacă există sau nu modificări la nivelul celulelor. Poți să afli mai multe despre screening-ul Papanicolau aici.
: : V
Cum poate fi procurat vaccinul anti-HPV ___
_
Prima campanie pro vaccinare derulată de Ministerul Sănătății a avut loc în 2008, însă conform Hotnews, campania a fost un eșec, pentru că ea nu a fost însoțită și de o campanie de informare riguroasă cu privire la beneficiile pe care le aduce vaccinul.
_
La sfârșitul lunii februarie a acestui an, Ministerul Sănătății a lansat o nouă licitație pentru achiziționarea vaccinului anti-HPV, însă procedura de implementare a programului de vaccinare poate dura, din păcate, până la unul sau chiar doi ani. Tot ce știm în momentul de față este că Ministerul Sănătății este în curs de achiziționare a vaccinului și că a trimis către cabinetele de familie o adresă pentru reevaluarea necesarului.

Din aceasta aflăm că vaccinul care urmează să fie disponibil este Gardasil9 și va putea fi achiziționat gratuit de către adolescentele cu vârste între 11 și 14 ani, prin intermediul medicului de familie.
Ce fel de protecție oferă vaccinul ___
_
Gardasil 9 este cunoscut ca fiind singurul vaccin anti-HPV utilizat la bărbați și la femei începând cu vârsta de nouă ani, care protejează împotriva infecției cu 7 tipuri de HPV implicate în producerea cancerului de col uterin (leziuni premaligne si neoplasme) și a 2 tipuri implicate în producerea verucilor genitale.
_
Organizația Mondială a Sănătății recomandă campanii de vaccinare a fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani, însă sunt țări care au extins vaccinarea și la băieți, care sunt și ei purtători ai virusului (Marea Britanie și Australia) sau care au extins vaccinarea până la vârsta de 45 de ani, atât la femei, cât și la bărbați (Statele Unite ale Americii).

În lipsa unui program coerent din partea Ministerului Sănătății, noi recomandăm să luați legătura cu medicul de familie și să solicitați îndrumare din partea acestuia, și să recomandați tinerelor pe care le cunoașteți să facă același lucru.
Vaccinul poate fi procurat și pe cont propriu
În prezent vaccinul poate fi achiziționat și direct din farmacii, dar ulterior acesta trebuie efectuat de către un cadru medical: o doză din acest vaccin costă în jur de 600 de lei, pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze, iar după vârsta de 14 ani sunt necesare 3 doze.
_
Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că, în anul 2013, 47 de țări din lume incluseseră deja vaccinarea anti-HPV în programele naționale de imunizare. În Europa, statul pune la dispoziție vaccinul anti-HPV pentru adolescente și adolescenți pe criterii diferite de vârstă, în: Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Luxemburg, Macedonia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania, Elveția și Anglia.

Acestor țări li se alătură SUA, Canada, China, Australia, dar și țări de pe continentul African, precum: Ghana, Kenya, Madagascar, Malawi, Niger, Sierra Leone, Tanzania, Rwanda, Mozambique și Zimbabwe.

Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Lituania, Olonia, Slovacia, Turcia și România sunt printre puținele țări în care adolescentele și tinerele nu beneficiază în prezent de un program public definitivat de imunizare HPV la nivel național.
Dacă vrei să afli mai multe despre evoluția programului de imunizare din România, dar și despre rezultatele campaniilor de conștientizare din alte țări, poți urmări pagina HPV Awareness, disponibilă aici.
: : V

thank you for reading!
Don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.