Ioana Ilie

Serious Business

Câteva inițiative sociale cu care să ne solidarizăm zilele acestea

_

Solidaritatea cu cei mai vulnerabili și mai expuși riscului ne ajută să ne simțim mai puțin neputincioase în această perioadă dificilă și ne reconectează cu comunitatea mai mare din care facem parte.

_

Am strâns la un loc câteva inițiative pe care merită să le susținem zilele acestea, fie din din câteva clickuri, fie direct, prin voluntariat. Și lista rămâne deschisă.

Ajută vârstnicii cu cumpărăturile de strictă necesitate

___

Institutul Polonez a pus la dispoziție un afiș pe care să-l tipărești și să-l lipești pe ușa de la intrarea în blocul în care locuiești, prin care îți arăți disponibilitatea să-i ajuți cu cumpărăturile pe vecinii aflați în grup de risc crescut. Modelul de afiș este disponibil aici:

___

Tot în sprijinul persoanelor în vârstă sau al celor cu afecțiuni medicale cronice vine și campania „Cumpărături la ușa ta”, derulată de Geeks for Democracy. „Cumpărături la ușa ta” livrează la domiciliu persoanelor în vârstă sau nedeplasabile din București și Ilfov pachete de alimente de strictă necesitate, pentru ca acestea să rămână acasă, în siguranță. Află cum te poți alătura echipei de voluntari sau cum poți sprijini campania cu o donație, aici.

___

Pentru că cel mai probabil există deja câte un grup de inițiativă de acest gen în toate orașele din România, dacă dispui de un mijloc de transport sau dacă știi persoane care au nevoie de un astfel de serviciu de aprovizionare, noi îți recomandăm să-l cauți pe cel din orașul tău. Pentru Sibiu, de exemplu, grupul online „Vă ajutăm din Sibiu” poate fi accesat aici.

Sprijină personalul medical din spitalele de boli infecțioase

___

Organizația Romanian Angel Appeal se alătură celor care pun umărul în confruntarea cu pandemia COVID-19, printr-o campanie de strângere de fonduri pentru ​aprovizionarea spitalelor din România cu echipamente de protecție și consumabile sanitare, dar și a personalului ONG-urilor care ajută persoanele din grupuri vulnerabile. Află mai multe detalii aici.

___

Printre organizațiile care vin în sprijinul spitalelor din România se numără și Asociația Dăruiește Viață, care a pregătit o listă cu materiale și echipamente necesare pentru spitalele în care vor fi tratați cei infectați cu COVID-19, pe care urmează să le achiziționeze și apoi să le doneze spitalelor din România. Te poți alătura și tu cu donații aici:

___

De fapt, toate spitalele din provincie au nevoie de donații în această perioadă și din nou, îți recomandăm să găsești pe rețelele de socializare cum poți dona spitalului din orașul tău. De exemplu, Campania „Zi de Bine” strânge fonduri pentru dotarea spitalului de boli infecțioase din Brașov, cu teste de diagnostic, dezinfectanți, echipamente de protecție pentru medici, containere în care să se amenajeze camera de primire urgențe. Îi poți sprijini aici.

Ajută startup-urile locale care fabrica echipamente de protecție

___

Unul dintre ele este un grup de fondatori de startup-uri care au au prototipat o vizieră de protecție ușor de fabricat și care poate fi folosită de doctori pentru a se proteja de infecția cu coronavirus. Proiectul se numește viziere.ro și are cereri de la mii de doctori care au nevoie de materiale de protecție în acest moment. Îi poți sprijini financiar sau cu materie primă aici:

Donează către ong-urile care lucrează cu grupuri vulnerabile

___

În prezent, organizațiile din București care sprijină persoanele fără adăpost și-au suspendat activitățile cu beneficiarii, pentru că nu dispun de echipamente de protecție pentru combaterea răspândirii epidemiei. Singurul spațiu care a rămas deschis și oferă zilnic o masă caldă copiilor fără adăpost din București este centrul de zi Pinocchio, administrat de Fundația Parada. Pentru a preveni închiderea lui, susține prin donații de orice fel eforturile organizației:

___

Și organizația Crucea Roșie vine în sprijinul persoanelor vulnerabile. Poți sprijini eforturile organizației de a distribui produse de igienizare (săpun, dezinfectant, alte produse de igienă) prin donații de produse sau bani, aici:

Sprijină crearea de aplicații online cu utilitate civică

___

Într-o perioadă în care cu toții ne-am mutat online, este important să avem la îndemână aplicații digitale eficiente. Code for Romania este o comunitate de tineri care dezvoltă pro-bono soluţii IT pentru implicare civică, însă întreţinerea platformei, domeniile web și hostingul, lucrurile administrative etc. implică anumite costuri. Îi poți susține printr-o donație.

Sprijină inițiativele de suport psihologic online

___

Pentru persoanele care simt nevoia în această perioadă de suport psihologic de specialitate pentru atenuarea simptomelor de anxietate și a atacurilor de panică, există grupuri de psihoterapeuți care oferă ședințe de consiliere gratuite online. Unul dintre aceste grupuri este administrat de Atlas Help și poate fi susținut financiar aici.



Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.