
de Irina Munteanu
Cărțile pe care să le iei cu tine în natură vara asta
Dacă ai norocul să fi descoperit o plajă pustie sau un colț de verdeață unde să-ți petreci o bucată din vara asta, atunci nu-ți mai rămâne decât să te asiguri că te afli în compania cărților potrivite.
Am scotocit printre lansările recente de la editurile românești și am ales câteva cărți pe care abia așteptăm să le citim în tihnă. P.S.: scenariul funcționează la fel de bine și pe balcon, în parcuri sau grădini.

„Walden sau Viața în pădure”, de Henry David Thoreau
Editura ART
O carte-cult care probabil că îți va trezi câteva amintiri deloc îndepărtate, „Walden sau Viața în pădure” a luat contur după doi ani, două luni și două zile petrecute filosoful Henry David Thoreau, în 1845, într-o cabană construită cu propriile mâini, în mijlocul naturii, la marginea lacului Walden, pescuind și cultivând legume pentru a supraviețui de unul singur.

„Lingura care dispare”, de Sam Kean
Editura Publica
Sam Kean a petrecut mulți ani în copilărie adunând mercur din termometre sparte. Dacă și tu ai avut sau ai în continuare o fascinație pentru știință (într-un fel sau altul), o să apreciezi „Lingura care dispare”. Kean se oprește la tabelul periodic și contopește cu măiestrie știința cu snoavele clasice despre invenții, investigații, descoperiri și alchimie, de la Big Bang și până la sfârșitul timpului.

„Vanessa mea cea întunecată”, de Kate Elizabeth Russell
Editura Litera
Declarat pe bună dreptate o „lectură obligatorie” de către Gillian Flynn, primul roman al scriitoarei Kate Elizabeth Russell descrie tulburările pe care le presupune vârsta adolescenței, cu repercusiunile care derivă de aici și pune totodată în discuție consimțământul, complicitatea, liberul-arbitru și statutul de victimă.

„Mama tuturor întrebărilor”, de Rebecca Solnit
Editura Black Button Books
Publicată la începutul lui 2017, înainte de #MeToo și #timesup, „Mama tuturor întrebărilor” este o colecție de eseuri feministe care oferă comentarii despre femeile care refuză să fie reduse la tăcere, despre violență, despre masculinitatea fragilă a canonului literar, despre prejudecățile rasiale, despre dogma binarității de gen, despre istoria recentă a glumelor despre viol și despre multe altele.

„Biblioteca din Paris”, de Janet Skeslien Charles
Editura Litera
Bazat pe o poveste reală de la Biblioteca Americană din Paris din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, romanul explorează consecințele alegerilor noastre și ale relațiilor care ne fac să fim cine suntem, dar și eroismul extraordinar care se poate regăsi uneori în locurile cele mai liniștite.

„Între surori”, de Kristin Hannah
Editura Litera
O combinație de dragoste, speranță și disfuncționalitate, romanul scriitoarei americane Kristin Hannah explorează bucuriile și tristețile dintr-o relație apropiată, greșelile pe care le facem și promisiunea iertării. „Între surori” este o lectură ușoară, dar totodată una care îți va deschide apetitul pentru alte titluri semnate de aceasta, mult mai greu de lăsat din mână, precum „The Nightingale” sau „The Great Alone”.

„Toate viețile pe care nu le-am trăit”, de Anuradha Roy
Editura Humanitas Fiction
O parabolă pentru prezent, romanul scriitoarei Anuradha Roy spune povestea unor bărbați și femei prinși în capcana unor timpuri primejdioase. „Toate viețile pe care nu le-am trăit” urmărește drama unui copil crescut în absența mamei și în prezența palidă a unui tată refugiat în studiu, cât și felul în care, adult fiind, „Mîșkin“ Chand Rozario își regândește anii marcați de imensul gol afectiv.

„Cum să ți se rupă à la française”, de Fabrice Midal
Editura Curtea Veche
Probabil cartea cea mai grăitoare pentru (măcar) o evadare de weekend. Filosoful atipic, Fabrice Midal știe că lucrurile care ar trebui să ne calmeze ajung, de cele mai multe ori, să pună o presiune imensă pe noi, așa că propune o regândire a practicii meditației: simpla bucurie de a fi, acum și aici.

Vrei să citești mai mult?
Acum ajungem și la tine pe mail!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.