
Ioana Ilie
Serious Business
Care sunt revendicările Marșului „Împreună Pentru Siguranța Femeilor”
_
Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!”, organizat în fiecare an de către Rețeaua VIF (Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor), are loc anul acesta pe 19 octombrie. Am strâns la un loc câteva dintre motivele pentru care merită să participi la acest eveniment dedicat femeilor.

Manifestul Marșului ___
Evenimentul de Facebook asociat Marșului ne dezvăluie câteva dintre mizele asociațiilor feministe care îl organizează an de an.
___
„Condamnăm comportamentul acelor bărbați care desconsideră femeile, le jignesc, le umilesc, le hărțuiesc, le violează sau le lovesc cu impunitate. Nu există circumstanțe atenuante pentru bărbații violenți în relația de cuplu, în familie, la locul de muncă și în diverse spații publice.”, declară inițiatoarele marșului.

___
„Condamnăm atitudinea celor care pun la îndoială mărturiile femeilor care au trecut prin violență și le învinovățesc pe ele pentru ceea ce au avut de suportat. Acestora dorim să le transmitem un mesaj ferm: este inacceptabil să minimizați experiențele negative și dramele prin care trec mii de femei! Femeile nu „provoacă” violența.”
___
„Atragem atenția că anumite categorii de femei sunt vulnerabile în fața violenței și că instituțiile le tratează discriminatoriu sau chiar abuziv: femeile rome, sărace, LBTQIA, femeile exploatate sexual sau traficate, fetele din centrele de plasament, femeile cu dizabilități fizice sau mintale, femeile refugiate și migrante.”

___
„Atragem atenția asupra presiunii sociale la care sunt supuse unele femei pentru a le face să ascundă actele de agresiune comise asupra lor de bărbați. Nu le judecați pe cele care nu spun nimic celor din jur despre violențele la care sunt supuse și nu le reclamă la poliție. Femeile au nevoie de încredere pentru a ieși din relațiile abuzive sau pentru a reclama actele de hărțuire sau viol.”
___
„Transmitem bărbaților și băieților invitația să fie și ei o forță activă în oprirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Bărbaților din învățământ, sănătate, justiție, mass-media, sport și mediul de afaceri, bărbaților și băieților formatori de opinie. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, nu doar a femeilor, să luăm atitudine împotriva violenței.”

___
„Considerăm că educația pentru relațiile sănătoase este cea mai sigură modalitate prin care poate fi oprită perpetuarea violenței. Credem cu tărie că informarea trebuie completată de formarea comportamentelor și atitudinilor non-violente prin exersarea acestora în mediul școlar și în mediul de viață al tuturor.”
Ce spun cifrele despre violența asupra femeilor din România ___
Statisticile oferite de către autorități cu privire la felul în care trăiesc femeile în România sunt îngrijorătoare. 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puțin o dată în viață (Studiul FRA, 2014), din 38.445 de fapte de violență în familie sesizate la poliție în 2018, au ajuns în instanță doar 3,5%, iar 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei.

Care sunt revendicările Marșului ___
Printre revendicările adresate prin intermediul Marșului, se regăsesc atât revendicări legate de bugetul alocat siguranței femeilor (alocarea de fonduri pentru programe de prevenție, finanțarea prioritară a adăposturilor de urgență), cât și de ordin legislativ (adoptarea de urgență a legislației pentru sistemul de supraveghere a agresorilor folosind brățări electronice și modificarea Codului Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă femeia își retrage plângerea).
___
Nu în ultimul rând, solicitările activistelor feministe se centrează pe stimularea educației de gen: conștientizare și educație în rândul copiilor, tinerilor și adulților, formarea continuă a personalului din IGPR, IML, servicii de sănătate, servicii sociale și a magistraților care lucrează cu cazuri de femei victime sau supraviețuitoare ale violenței domestice și sexuale și programe de educație, consiliere și terapie pentru agresori în fiecare județ.

Cum te poți implica ___
Marșul Împreună pentru Siguranța Femeilor este și un apel la solidarizare. Organizatoarele ne invită să ne alăturăm marșului care va începe sâmbătă, pe 19 octombrie, de la ora 15:00, în Piața Universității, să încurajăm și alte persoane să participe și să susținem campania online asociată marșului prin postarea în rețelele de social media a unor mesaje cu hashtag #stopVIF sau #credetine.

Don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.