
Emilia Barbu
29 aprilie 2019
Care e faza cu Met Gala?
Începe numărătoarea inversă pentru evenimentul care ne ține (de fiecare dată) lipite de ecrane, cu un pahar de martini în mână și păreri despre costumații din altă lume.
Adică Met Gala.
Met Gala este cel mai mare eveniment de strâns fonduri din industria modei. Prima sa ediție avea loc în 1948, la inițiativa lui Eleanor Lambert, care a avut ideea de a aduna la crème de la crème a societății new yorkeze și de a o scutura de donații pentru Institutul de Costume a Muzeului Metropolitan de Artă.
O idee nobilă, cu ecou răsunător, pentru că iată-ne, 71 de ani mai târziu tot celebrând-o.

Fiecare an vine cu o nouă expoziție și o nouă temă dedicată, iar dacă anul trecut ne uitam la corpuri celeste, anul acesta vorbim despre „Camp: Notes On Fashion”.
Ajungem imediat și la ce vrea să însemne asta, dar întâi și întâi răspundem întrebării care plutește în aer: e cu intrare?

Cum să zicem, e pe bază de invitație, dar dacă îți prisosesc în jur de 30.000$ și ai chef și de un interviu cu Anna Wintour, editorul șef Vogue US care prezidă adunarea, nu vedem de ce nu ai putea să te duci.
La urma urmei este pentru o cauza bună!
Revenind la temă, însă, acel „camp” nu se referă nici la foc de tabără, nici la corturi pe plajă.

Ci la eseul lui Susan Sontag din 1964, „Notes on ‘Camp'”, în care vorbește despre o estetică dedicată exagerării, artificialului, stilizării în absolut. Sau, cum o descrie Alessandro Michele, directorul artistic Gucci (care de altfel sponsorizează toată povestea), o combinație perfectă între cultura pop și arta înaltă. Ceva dincolo de kitsch. Ceva mai presus de natural, ca o declarație a unui sine construit.

Gazdele pentru această desfășurare de forțe? Lady Gaga și Harry Styles, nimeni mai potrivit!
Serena Williams și Alessandro Michele vor prezida și ei tot acest dezmăț.

Expoziția va fi un tur de forță, cu peste 175 de piese de la Viktor&Rolf, Jeremy Scott, Virgil Abloh, Schiaparelli sau acea rochie faimoasă purtată de Bjork la premiile Oscar. Și evident, mulți alții.
Știm deja și că piesele iconice semnate de Anna Sui în primăvara lui 1994 se vor afla și ele în expoziție.

Care expoziție va fi aranjată în cel mai „camp” mod posibil de către scenograful Jan Versweyveld.
Vinovat, printre altele, și de designul musicalului Lazarus.

Curatorul Andrew Bolton va porni călătoria din zorii de glorie ai Versailles-ului, până la introducerea cuvântului în dicționarul de jargon Victorian în 1909, trecând prin protestele de la Stonewall din 1969 și până la creațiile contemporane ale unor designeri precum Miuccia Prada, Demna Gvasalia sau Balenciaga și Charles Frederick Worth.

Practic, o să ne cam distrăm - din fotoliile noastre, cu martini și hashtaguri, desigur!

Pariurile noastre merg pe Rihanna, Janelle Monae și FKA twigs. Dar păstrăm lista deschisă. Să fie camp!
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.