
de Irina Munteanu
Cannes 2020: 10 filme din selecția oficială pe care am fi vrut să le vedem acum
Dacă în mod normal am fi știut până acum cine este noul câștigător al premiului Palme d'Or, anul acesta a trebuit să mai tăiem de pe listă un festival. Cu toate astea, Festivalul de Film de la Cannes a anunțat 56 de titluri intrate în selecția oficială, fără să le mai împartă pe secțiuni, care vor purta astfel emblema Cannes 2020 pentru viitoarele festivaluri și premiere în cinematograf.
Conform delegatului general Thierry Frémaux, anul acesta au fost înscrise în competiție 2.067 de filme, dintre care 532 regizate de femei, în scădere față de anul trecut atunci când au fost înregistrate 575 de pelicule. Totuși, comparat cu ce ne-a obișnuit până acum festivalul, din cele 56 de filme selectate, 16 sunt regizate de femei, iar 15 dintre ele sunt debuturi.
Ceea ce nu poate decât să ne entuziasmeze. Așa că până vom putea sta din nou în cinematografe și dezbate intens după fiecare proiecție, am pus la un loc 10 filme din selecția oficială de la Cannes pe care abia așteptăm să le vedem.

Lovers Rock & Mangrove
regie: Steve McQueen
Regizate de Steve McQueen, „Lovers Rock” și „Mangrove” sunt două dintre cele cinci filme care alcătuiesc antologia televizată „Small Axe”, ambele selectate la Cannes anul acesta. Întreaga serie este bazată pe poveștile comunităților din Indiile de Vest rezidente în Londra în perioada anilor '60 și '80, iar titlul provine dintr-un proverb african popularizat de Bob Marley într-una din piesele sale: „If you are the big tree, we are the small axe.”
Regizorul și-a dedicat filmele lui George Floyd, bărbatul afro-american a cărui moarte a dat startul protestelor Black Lives Matter. „Dedic aceste filme lui George Floyd și tuturor persoanelor de culoare care au fost ucise, văzute sau nevăzute în Statele Unite, Marea Britanie și oriunde în lume”, a mai declarat McQueen.

Summer of '85
regie: François Ozon
Regizorul François Ozon revine la Cannes cu ceea ce ar putea fi oricând o întâlnire între Xavier Dolan și Luca Guadagnino. „Summer of '85” evocă însă întâlnirile de tot felul ale unui adolescent de 16 ani în perioada în care a locuit într-un resort din Normandia. Dă sonorul mai tare și vizionează trailerul mai jos.

The French Dispatch
regie: Wes Anderson
Wes Anderson se numără printre prezențele obișnuite la Cannes, așa că nu este deloc surprinzător că „The French Dispatch” este pentru mulți highlight-ul festivalului. Regizorul și-a adunat gașca obișnuită (Tilda Swinton, Bill Murray), dar și câteva prezențe noi, binevenite (Timothée Chalamet, Alex Lawther) și a pus la cale o odă adusă jurnalismului.

Asa Ga Kuru (True Mothers)
regie: Naomi Kawase
Naomi Kawase a început să facă filme la 18 ani, iar la 28 de ani devenea cea mai tânără persoană care câștiga premiul Caméra d’Or la Cannes, cu filmul „Moe no suzaku” (1997). Propunerea de anul acesta a regizoarei japoneze spune povestea unei mame adoptive care este contactată brusc de mama biologică a copilului ei.

Ammonite
regie: Francis Lee
După succesul din 2017 cu filmul „God’s Own Country”, regizorul Francis Lee le-a adus împreună pe Kate Winslet și Saoirse Ronan în drama istorică „Ammonite”. Acțiunea se desfășoară în anii '20, într-un oraș pe coasta Regatului Unit, unde doctorul paleontolog Mary Anning (Kate Winslet) începe o poveste de dragoste cu o altă femeie (Saoirse Ronan).

16 Printemps
regie: Suzanne Lindon
La categoria debuturi în lungmetraj, fă cunoștință cu regizoarea Suzzane Lindon. Inspirat sau nu de propria persoană, „16 Springs” urmărește povestea unei fete de 16 ani, Suzanne, care devine plictisită de generația ei și întâlnește la un moment dat un bărbat mai în vârstă de care ajunge să se îndrăgostească.

DNA
regie: Maïwenn
Cel mai recent film al actriței și regizoarei Maïwenn urmărește criza de identitate care se produce în viața unei femei atunci când moare bunicul ei. Rolul principal îi revine chiar ei, iar din distribuție mai fac parte Louis Garrel, Marine Vacth, Fanny Ardant și Dylan Robert.

Antoinette dans les Cévennes
regie: Caroline Vignal
În traducere, „My Donkey, My Lover and I”, titlul comediei romantice semnate de Caroline Vignal vorbește de la sine. Povestea este construită în jurul lui Antoinette, care și-a petrecut ultimele luni așteptând vara și visând la o vacanță cu iubitul ei, Vladimir. Acesta anulează însă în ultimul moment și pleacă împreună cu familia sa (și un măgar!) în munții Cévennes. Antoinette decide să facă exact același lucru.

Passion simple
regie: Danielle Arbid
„Passion simple” este o adaptare după romanul omonim al lui Annie Ernaux din 1992,. Regizat de Danielle Arbid, filmul urmărește evoluția unei relații dintre un diplomat rus și o profesoară mai în vârstă decât el, de la începutul și până la sfârșitul ei brusc.

Ajungem la tine pe mail în fiecare marți și vineri!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.