
De Andreea Grecu
»
Skin threat
Când tentația unui coș e prea puternică. Cum gestionezi consecințele?
»
Aș începe cu informația cea mai importantă: stai cu mâinile cât mai departe de coșuri! Este însă destul de ipocrit să îți spun tocmai eu să te oprești din asta, o persoană care suferă de o ușoară formă de dermatilomanie* și care, în timp ce scrie acest articol, se tot poticnește ca să mai mutileze câteva punctulețe nevinovate cauzate de keratoza pilară de pe brațe.
*Da, acest obicei odios de a stoarce coșurile, punctele negre și, în principiu, orice altceva ce cauzează o leziune pielii, are și un nume, dermatilomanie (sau tulburare de excoriație), și, cu riscul de a suna alarmant, este încadrat în categoria tulburărilor mentale din spectrul obsesiv-compulsiv.
Pe cât de mult mi-aș dori să am o soluție pentru a înceta acest obicei - pare mai degrabă o utopie, momentan mă pot rezuma doar la minimizarea daunelor. Așa că să presupunem că s-a întâmplat inevitabilul: ai cedat tentației și ai stors un coș (nimeni nu judecă aici, cu atât mai puțin eu - uneori să nu îl storci nici nu pare a fi o opțiune, când acel vârf alb te îmbie din oglindă). E atât de rău? Da, vor răspunde în cor medicii dermatologi.
„Am observat că stoarcerea coșurilor crește inflamația locală și timpul de vindecare. Cu cât inflamația este mai accentuată, cu atât crește riscul să rămânem cu semne și cicatrici din cauza degradării colagenului din derm (stratul pielii bogat în foliculi piloși, locul unde se formează pustula care distruge structurile locale)”,
explică dr. Dana Bratu, medic dermatolog și director medical în cadrul clinicilor DermaBeauty.
O mică excepție, însă nu tocmai de pus în aplicare în fața oglinzii din baie:„Singurele leziuni al căror conținut îl putem exprima sunt cele non-inflamatorii de tip comedoane deschise sau închise (puncte negre sau albe), însă recomand să efectuați tratamentul doar în clinici medicale. Extracțiile de comedoane se realizează cu anestezie locală, în condiții de sterilitate și sub supraveghere medicală.”
Ok, răul este deja făcut. Mai putem ajuta cu ceva?
Da, mai ții minte că vorbeam de minimizarea daunelor? E timpul să ne revanșăm față de biata noastră piele, supusă la asemenea tortură. Există câteva recomandări de luat în calcul în timp ce pielea se vindecă, care pot ajuta la evitarea infecțiilor, inflamațiilor și cicatricilor.
Curăță
După ce ai comis această atrocitate, „locul crimei” trebuie curățat. Fie că apare sau nu sângerarea, vorbim de o porțiune a pielii lezată, deci vulnerabilă, așa că trateaz-o ca pe o rană deschisă. Pentru a evita contaminarea zonei cu bacterii care ar putea fi pe degete și care ar putea provoca o infecție, primul pas este să speli zona cu un cleanser delicat.

Cleanser Toleriane, La Roche-Posay
1.
Repară
Ai grijă să eviți produsele care ar putea conține ingrediente active sau iritante, cum ar fi exfolianții chimici sau vitamina C, atât acum cât leziunea este proaspătă, dar și pe toată durata vindecării. Concentrează-te pe formule hidratante orientate spre calmare și reparare.
„După ce toaletăm zona cu o soluție antiseptică, aplicăm o cremă reparatorie cu panthenol (vitamina B5), niacinamidă, acid hialuronic sau glicerină. Evităm să atingem aria cu mâini murdare și nu aplicăm make-up până nu cade crusta”, recomandă medicul.

Crema de față B5 Panthenol Re-barrier, Purito
2.
Protejează
„Dacă nu ne-am putut abține și am stors coșurile, recomandarea mea ar fi să aplicăm un plasture hidrocoloid câteva ore pentru a absorbi secreția restantă din leziuni. Aceștia pot fi extrem de utili, mai ales că au și rolul de a preveni suprainfecția pustulelor cu germeni de pe pielea din jur, dar și maschează estetic leziunea”, precizează dr. Bratu.

Plasturi hidrocoloidali Acne Pimple Master Patch, COSRX
3.
Tot la capitolul protecție... Mai punem încă o dată accentul pe protecția solară. În cazul în care nu purtai deja zilnic un produs cu SPF, acum este clar momentul să începi să o faci pentru a preveni pe cât posibil leziunile hiperpigmentare ce pot apărea în timpul vindecării.

Hyaluronic Acid Watery Sun Gel, IsNtree
4.
Previno
Am stabilit deja că abstinența nu este o variantă. Următoarea strategie câștigătoare ar fi să elimini răul de la rădăcină. Cu alte cuvinte, să (încerci să) previi apariția acneei pentru a ține la distanță tentația.
„Pentru a preveni apariția erupțiilor acneice, trebuie să adoptăm o rutină de skincare ce ne va ajuta pe termen lung. În acnee, acidul salicilic are proprietăți antiinflamatorii, seboreglatoare și keratolitice (exfoliază pielea pentru a preveni ocluzia porilor)”, explică medicul Dana Bratu.

Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant, Paula's Choice
5.
Și dacă totuși nesuferitul a reușit să ajungă pe pielea ta chiar și așa, tot mai ai un as în mânecă înainte să atentezi la gesturi regretabile. „Dacă avem o leziune inflamatorie recentă de acnee, putem aplica produse de tip spot control. Acestea contin, de regulă, antibiotice sau hidroxiacizi care au rolul de a limita procesul inflamator.”

Buline autoadezive antiacnee, Gerovital
6.
„Acidul retinoic este foarte eficient pentru comedoane (leziuni noninflamatorii), însă trebuie să folosim și creme cu ecran solar pentru ca acesta crește sensibilitatea tenului la radiațiile UV”, mai menționează dr. Dana Bratu.

A-Game 0,1% Retinal Serum, Geek & Gorgeous
7.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.