De Mădălina Ionescu

Când emoțiile se contopesc cu pielea



Cât de adânci sunt, de fapt, urmele lăsate de stres pe pielea noastră? Am plecat în căutarea răspunsurilor.



Un studiu demarat de Journal of the Americam Academy of Dermatology a demonstrat legătura dintre depresie, anxietate și acnee. Cercetarea a avut ca subiecți persoane adulte pentru care stresul cotidian a reprezentat un impas în ameliorarea sau vindecarea acneei.

„85% dintre adolescenți se vor confrunta la un moment dat cu acneea, de cele mai multe ori ca o consecință a pubertății. Însă pentru adulți, acneea reprezintă și o problemă de ordin psihic.”


spune Kathleen Suozzi, profesor asistent în departamentul de dermatologie al Yale






Lucrurile stau similar și în cazul psoriazisului, despre care numeroase studii afirmă că stresul emoțional - nu dieta, starea vremii, medicamentele sau infecțiile - este factorul declanșator. Pe deasupra, și un ten normal poate resimți efectele stresului.



Pielea este o oglindă clară a stării noastre (de spirit și de sănătate), astfel că o perioadă stresantă va avea, în majoritatea cazurilor, un impact direct asupra sa.

o sabie cu mai multe tăișuri?





Somnul superficial, iritabilitatea și starea continuă de oboseală sunt semne pe care ni le arată instalarea stresului. Le resimțim, pe de-o parte, la nivel psihologic, însă o privire mai atentă poate trăda și câteva prime „urme cutanate”: cearcăne accentuate, pungi suboculare, un aspect cenușiu al pielii.



Dar stresul poate crește nivelul cortizolului, care, la rândul rău, poate crește inflamațiile. Cortizolul este un hormon steroid produs de glanda suprarenală, care are un rol esențial în menținerea mai multor funcții ale organismului. În cantități prea mari, acesta poate produce dezechilibre la nivelul barierei cutanate.

„La nivelul pielii, au fost descoperiți receptori pentru substanțele eliberate în organism în timpul unei perioade stresante, astfel explicându-se relația pe care o au majoritatea afecțiunilor pielii cu stresul.”


Explică dr. Adelina Vasilescu, medic dermatolog Avra Aesthetic Institute






Și, ca să fie tacâmul complet, starea constantă de tensiune și nervozitate contribuie la producția adrenalinei. Atunci când aceasta este prezentă, fluxul sanguin la nivelul pielii scade, privând epiderma de nutrienți esențiali.

ce este de făcut?





Când trecem printr-o perioadă stresantă pentru noi și, automat, pentru piele, „planul de atac” ar trebui să aibă trei obiective majore, potrivit medicului specialist: hidratare-refacerea barierei cutanate-lupta împotriva stresului oxidativ.

„O rutină simplă are mai multe avantaje: e ușor de realizat, astfel ne asigurăm că nu sărim peste ea nici atunci cand suntem obosite, și există mai puține produse, deci nu riscăm să sensibilizăm suplimentar pielea.”


Mai spune dr. Adelina Vasilescu, medic dermatolog Avra Aesthetic Institute


Și trei formule pe care te poți baza sunt...

Ideale sunt produsele cu ingrediente hidratante (acid hialuronic, glicerină), compuși ce ajută la refacerea barierei cutanate (lipide, ceramide, acizi grași) și activi antioxidanți (vitamine ca C și E, extract de ceai verde).

https://www.sephora.ro/ingrijire/hidratare/serum/ressource-fortifying-moisturizing-concentrate-anti-stress-serum-cu-efect-hidratant-30-ml-513711.html

Tratament Ressource Fortifying Moisturizing Concentrate Anti-Stress, Givenchy

https://avrainstitute.ro/en/magazin/rebalance/

Cremă de față ReBalance, PCA Skin

https://www.douglas.ro/p/biotherm-life-plankton-ampullen-serum-533592?number=533592&gclid=CjwKCAjw2dD7BRASEiwAWCtCb3aigeLDxmTf2zVdSIfCamVZVfP9kTeCgshJv-dRflHveWNnGKlmdhoCJDYQAvD_BwE

Set de 8 fiole Life Plankton, Biotherm

https://buy.glamour.ro/
  • Open in Browser

Descoperă noul Glamour!



Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.