
Mădălina Ionescu
Beauty Dilemma
Când e timpul să arunci un produs de îngrijire a pielii?
_
Da, este greu să spui „La revedere!” unui produs, mai ales dacă pielea ta se înțelege de minune cu el. Însă, cum majoritatea formulelor au dată de expirare, trebuie să ții cont că, în skincare, nu există „viață după moarte”.
_
Din nefericire, păstrarea produselor vechi e ca un joc de noroc. Conservanții din astfel de formule rezistă doar un timp după deschiderea recipientului, iar stabilitatea ingredientelor are o durată limitată.
_
Problema este că, în afară de produsele speciale, cum ar fi cele cu factor de protecție solară sau tratamentele anti-acnee, nu există date de expirare propriu-zise inscripționate pe ambalaje.
_
UE nu aplică o legislație în acest sens, dar există un sistem care ne oferă o idee despre cât timp putem păstra un produs de la deschiderea lui.

Un număr urmat de litera M și de un simbol ca un borcan deschis este indiciul
_
Litera M vine de la cuvântul „lună” din latină, iar numărul se referă la numărul de luni. Așadar, 12M cu simbolul de borcan deschis înseamnă că produsul ar trebui aruncat după 12 luni de la deschiderea sa, în cazul în care nu l-am folosit deja în această perioadă. În UE, acest sistem este cunoscut ca Period After Opening – PAO.
_
În timp ce PAO poate fi folositor într-o anumită măsură, în realitate se dovedește a fi o legislație nulă, întrucât felul în care se stabilește perioada de timp până la aruncarea produsului este complet aleatorie. Mai exact, datele PAO sunt generate fără a efectua teste sau norme aprobate.

Data PAO nu ia în calcul felul în care consumatorul folosește produsul respectiv sau cum este acesta depozitat
_
Adevarul este că, odată deschis, „ceasul produsului” începe să ticăie, deoarece cu cât este expus mai mult la lumină, aer și bacterii, cu atât mai tare se degradează. Și, în același timp, dacă nu este testat pentru a se determina PAO, riști să-l arunci înainte de vreme.
_
Așadar, nu îți rămâne decât să hotărăști tu dacă a expirat sau nu. Vestea bună: bazele determinării acestui lucru sunt oarecum intuitive.
_
Dacă acesta pare neobișnuit din punctul de vedere al culorii, și-a schimbat consistența sau textura, nu mai e omogen, are un miros ciudat sau se simte diferit pe piele, atunci ar trebui, indiscutabil, aruncat.

Formulele care conțin apă pe prima poziție a listei de ingrediente au cea mai mică durată de viață, deoarece apa încurajează dezvoltarea bacteriilor și a altor microbi
_
Modificarea ambalajului sau semne de deteriorare sunt, de asemenea, atenționări că ceva nu e în regulă. Un produs nu trebuie să fie vechi ca să nu mai fie bun sau să fi fost expus bacteriilor, așa că trebuie să ții cont de felul în care se modifică pe parcurs.
_
De asemenea, susceptibile de „contaminare” sunt și produsele care conțin majoritar diverse tipuri de ceară și un conținut minimum de apă, dar care se bazează și pe extracte din plante. Gândește-te cât timp rezistă alimentele în frigider – nu foarte mult!
_
În cele din urmă, dacă produsul tău este etichetat ca fiind „fără conservanți”, trebuie luate precauții suplimentare, întrucât, în lipsa acestora, bacteriile se pot înmulți cu ușurință.

În general, formulele de skincare trebuie ținute și folosite pe o perioadă de 6 luni, maximum un an
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.