de Irina Munteanu

Campusul WeWilder, locul în care experimentezi pe deplin natura


Când mi-a apărut prima dată în news feed căsuța MuMA, am simțit instant nevoia să las totul și să petrec o vreme acolo. Dar până la împachetat și alte planuri, am vrut să aflu mai multe despre acest loc idilic din Armeniș.


Așa că am invitat-o pe Alina Floroi, responsabila de comunicare pentru proiectul WeWilder, să-mi povestească mai multe despre campusul în care poți deopotrivă să lucrezi, să te relaxezi, să faci voluntariat și să ajuți comunitatea locală și natura.

Cum a luat formă WeWilder, ce își propune și cui se adresează?




WeWilder este un liant care are ca rol să dezvolte într-un mod armonios cu natura comunitatea din Armeniș. Totul a plecat de la alegerea Armenișului ca loc al introducerii zimbrilor liberi, datorită unui proiect condus de WWF România, în colaborare cu Rewilding Europe.


În consecință, pe lângă îngrijirea și monitorizarea propriu-zisă a zimbrilor, WWF s-a ocupat și de dezvoltarea ecoturismului local. Oamenii care vin aici să exploreze natura și să meargă pe urmele zimbrilor aveau nevoie să stea undeva și să mănânce, deci pe lângă cazarea în tabăra de safari și mesele gătite de localnici, a fost nevoie să mai apară alte case care să găzduiască oameni.


Așa a venit ideea: pentru a accelera inițiativele locale și a găsi un loc în care să se poată face schimb de know-how între specialiști de peste tot și localnici, a trebuit să creăm campusul We Wilder, un loc de co-working în natură, în mediul rural. Acesta se adresează atât turiștilor, cât și voluntarilor care vor putea șede la WeWilder contra abilităților profesionale. Este un nou model economic care se bazează pe alte monede, amintind de trocul de altădată.


Campusul WeWilder, în construcție în toamna 2020, presupune trei chilii, adică cabane de mici dimensiuni, prevăzute cu baie și kitchinetă și un corp central, pe care l-am botezat Zâna. Zâna va avea sub acoperiș o bucătărie comunitară și o sală comună pentru servirea mesei, workshop-uri și co-working, precum și o bibliotecă. Campusul este amplasat în mijlocul unei grădini cu o panoramă încântătoare asupra Munților Țarcu și dealurilor din jur.


WeWilder vizează un alt model de colaborare; practic vorbim despre investiție în impact. Faptul că ajutăm comunitatea, care în schimb ajută și natura, aduce beneficii celor care investesc, cuantificabile în bunăstarea faunei și florei locale, unice în Europa. Pare un circuit mai abstract, dar e timpul să facem lucruri concrete ca să protejăm natura - acesta este CSR-ul (corporate social responsability) zilei de azi.

Ce activități poți încerca dacă petreci câteva zile în campusul We Wilder?




Cei care au vizitat Măgura Zimbrilor în contextul pandemiei nu s-au mai săturat să stea aici. Este locul unde te poți deconecta de la ritmurile orașului și poți explora atât natura, cât și comunitatea umană, care are încă frumusețea satului tradițional cu gospodării cu mâncare bună și oameni cărora le place să râdă.


Experiența căutată în primul rând este cea de explorare pe urmele zimbrilor. Oaspeții ghidați de rangerul nostru Matei Miculescu pornesc în căutarea lor pe baza urmelor pe care le lasă și cu această ocazie descoperă lucruri despre importanța lor în ecosistem.


Zimbrul este un arhitect peisagist natural care păstrează alternanța între poieni și pădure și astfel cultivă biodiversitatea. Întâlnirea propriu-zisă cu zimbri este pentru fiecare un moment de neuitat, mai ales pentru că omul trebuie să treacă neobservat și să nu deranjeze.

Povestește-ne puțin despre MuMA Hut – cum a fost construită, când va fi deschisă vizitatorilor?




MuMA Hut a fost pilotul pentru proiectul WeWilder. Toate au venit natural, nu ne-am propus asta într-un plan de management complex, dar construirea căsuței MuMA ne-a învățat multe pentru perspectiva șantierului mai complex de la WeWilder. Ideea a pornit de la Daniel Hurduzeu, unul din rangerii de la Măgura Zimbrilor care dorea să facă o căsuță în copac, așa cum a visat când era copil.


Arhitectul Miodrag Stoianov s-a oferit voluntar pentru orice nevoie din zonă și astfel au apărut primele schițe. Echipa a fost completată cu Ioan Moldovan de la Tukuma, specialist în construcții din lemn, și prietena lui, Krisztina Bokos, care a oferit asistență pe arhitectură. Mulți alți voluntari au contribuit în sprinturi de weekend la ducerea la bun sfârșit a proiectului.


La MuMA lucrezi în soare, se schimbă multe glume și starea de spirit e bună, iar la sfârșitul zilei, contemplarea căsuței în mijlocul livezii îți dă un gust bun. Mai avem mici detalii de pus la punct și vom deschide rezervările în toamna 2020. Se poate locui în căsuță și iarna pentru că am pus termo-izolații. Am deschis și un formular de pre-rezervări care s-a bucurat deja de interes.

Ce plănuiți pentru viitor?




După peste 5 ani de activitate neîntreruptă, echipa locală de inițiative formată din Oana Mondoc (manager de comunitate și inovație WWF România), Matei Miculescu (ghid), Alina Floroi (facilitator), Ioan și Dosia Vela (ospitalitate și gastronomie) Monica și Mihai Miculescu (ospitalitate), precum și Primăria Armeniș și alți gospodari din zonă, simt că lucrurile se mișcă într-o direcție foarte bună.


Între timp s-au alăturat și alte case din zonă care oferă acum experiențe autentice de locuire în mediul rural-natural. Campusul principal și cel extins WeWilder își propun să ofere experiențele responsabile ecologic, care te conectează cu natura și care ajută și comunitatea să se dezvolte armonios. Sperăm să fim un exemplu pentru Armeniș, dar și pentru alte zone din țară pentru alte proiecte ale WWF.