
De Mihai Ghiduc
Cronica săptămânii
Ca și cum nici nu ar fi existat
_
Starea de urgență a încetat joi noapte, deși numărul cazurilor noi de COVID-19 abia a început să scadă. Mai toată lumea s-a comportat ca și cum s-a grăbit să recupereze Paștele și weekendul de 1 mai în doar trei zile. Deși, în teorie, avem stare de alertă, cu limitările ei, am avut parte de tot soiul de „petreceri”.

Ce presupune starea de alertă?
_
Guvernul n-a renunțat de tot la măsurile de protecție împotriva coronavirusului. Nu mai e stare de urgență, Suceava și Țăndăreiul nu mai sunt în carantină, dar avem altceva în schimb, după cum a ținut să ne anunțe sistemul RO-Alert când ne era lumea mai dragă.
_
După o serie de bâlbâieli ale Parlamentului și Guvernului care erau să ne lase fără niciun fel de măsuri vreme de trei zile, starea de alertă a intrat în vigoare de vineri. Nu mai e nevoie de declarație ca să ieși din casă, dar e nevoie de una ca să ieși din oraș. Măștile au devenit obligatorii în spațiile închise, nu sunt permise grupurile mai mari de trei persoane, parcurile s-au deschis, dar restaurantele, terasele și mall-urile rămân închise.
Declarațiile pe proprie răspundere nu sunt necesare în zonele metropolitane, ocazie cu care am aflat că există 22 asemenea entități.
| | | | | |

Distanțarea socială n-a funcționat
_
Deși legea stării de urgență menționa să nu se formeze grupuri mai mari de trei persoane, Piața Victoriei a fost ocupată vineri și sâmbătă de câteva sute, venite să protesteze împotriva măsurilor luate. Conspiraționiști, anti-vacciniști și protestatari de cursă lungă, cu toții și-au făcut apariția. Protestul a fost intens comentat pe Facebook și, mai ales, în presă. Dacă n-avem voie la circ, vine circul la noi.
_
Protestatarii sunt puțini, dar arată un trend de ignorare a pericolului bolii. Unii cred că nu-i va afecta, alții spun direct că nu există. Ca întotdeauna în situații din acestea, unii oameni au nevoie de soluții simple la probleme complexe și, dacă știința sau societatea nu le pot oferi, ei bine, inventează ei unele.
Mai sunt exemple...
| | | | | |
_
La Constanța, Teodosie, arhiepiscopul local, a sfidat și el legea, dar și deciziile Bisericii Ortodoxe, împărtășind mai mulți copii cu aceeași linguriță, pe scările bisericii. BOR s-a delimitat cu jumătate de gură de gestul acestuia, ceea ce, la stilul agresiv al comunicării bisericii, este aproape o scuză.
_
Nu doar conspiraționiștii au încălcat regulile, ci și un restaurant din Herăstrău care a crezut că poate ocoli reglementările dacă pune muzica înăuntru și lasă clienții afară. Destule persoane au considerat că ideea e bună, așa că acțiunea de marketing s-a transformat într-o petrecere în toată regula. S-a lăsat cu amendă și ridicarea autorizației.
_
Cei care n-au avut chef de Herăstrău, s-au adunat în Piața Constituției, seară de seară, unde au venit cu mașinile. Nu prea e clar dacă aici au încălcat distanțarea socială, dar e destul de evident că unii încearcă să arate că pot să ocolească legea și, pe moment, le-a și ieșit.

Nici autoritățile n-au ajutat
_
Nu doar oamenii care nu respectă reglementările fac tâmpenii, ci și autoritățile. Spre exemplu, la Suceava e posibil ca peste 700 de cazuri de COVID-19 să nu fi existat, pentru că cei de acolo au raportat numărul de teste pozitive, nu de persoane bolnave, iar unele persoane au fost testate de mai multe ori. Explică-le acum conspiraționiștilor că nu au dreptate.
_
Mai mult, autoritățile au fost total nepregătite pentru fluxul de cetățeni români care a venit în țară acum că nu mai este obligatorie carantinarea, ci doar izolarea la domiciliu. La Vama Nădlac s-au format cozi de câteva ore și s-a lăsat cu alte proteste, până când s-au mai deschis două puncte de frontieră din apropiere și câteva ghișee. Majoritatea celor intrați în țară vin din zone cu COVID-19.

Ce e de făcut?
_
Rămâne de văzut dacă tot acest haos post-carantină se va vedea în numărul de îmbolnăviri. Ar fi păcat ca, după ce am stat două luni în casă, să o luăm de la capăt doar pentru că unii au simțit nevoia de a petrece vreme de un weekend.

Descoperă mai multe story-uri în newsletter-ul nostru.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.