Ioana Ilie

Lgbt+

Bulgaria a recunoscut oficial căsătoria dintre două femei

_

Un tribunal din Bulgaria a recunoscut oficial căsătoria dintre două persoane de același sex. Potrivit Associated Press, acesta este primul caz în care un mariaj gay a fost recunoscut legal de autoritățile bulgare.


_

Australianca Kristina Palma s-a căsătorit cu Mariama Dialo, în Franţa, în 2016, şi a primit initial aprobarea de a locui, lucra şi călători în Bulgaria şi în UE în baza faptului că este căsătorită cu un cetăţean UE.

___

Însă statul bulgar i-a negat apoi aceste drepturi, argumentând că mariajul între persoane de acelaşi sex nu este legal în ţară. Abia în urma unui proces încheiat recent, tribunalul i-a confirmat drepturile lui Palma ca soţie a unui cetăţean UE.

___

Avocata celor două, Denița Lyubenova, a spus că decizia poate fi un prim pas în legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex pe teritoriul Bulgariei. Denița Lyubenova este o activistă LGBT+ și fondatoarea unei organizații a cărei misiune este legalizarea căsătoriilor gay în Bulgaria.

___

Cazul din Bulgaria, ne amintește de cel al cuplului americano-român Hamilton/Coman, care a cerut statului român să le recunoască mariajul realizat în Belgia. În luna iulie a anului 2018, Curtea Constituțională a României a decis că statul trebuie să recunoască dreptul de ședere în România al persoanelor de acelaşi sex căsătorite, dacă unul dintre membrii cuplului este cetățean UE.

_________

„Aplicând cele dispuse de instanța europeană în interpretarea normelor europene, Curtea Constituțională constată că relația pe care o are un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual, fapt ce determină incidența protecției dreptului fundamental la viață privată și de familie.” (Curtea Constituțională a României, 2018) _________

_________

„Bucurându-se de dreptul la viaţă privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare.” Curtea Constituțională a României, 2018) _________

Drepturi egale pentru persoane de același sex ___

Potrivit Hotnews, mai multe țări din vestul Europei au prevăzut deja în legislație drepturi egale pentru cupluri formate din parteneri de acelaşi sex. Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi România sunt singurele ţări din Uniunea Europeană care nu permit nici căsătoria între persoane de acelaşi sex, nici parteneriatele civile. 13 din cele 28 de state UE permit căsătoria şi alte nouă au admis parteneriatul civil.


Olanda a devenit prima ţară din lume care a legalizat căsătoria pentru cuplurile de acelaşi sex, în 2001, urmată de Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca, Franţa, Marea Britanie, Luxembourg, Irlanda, Finlanda, Malta şi Germania (în 2017).

___

Iar Danemarca a fost prima ţară din Europa şi din lume care a recunoscut parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex, în 1989. În cealaltă direcţie, prima ţară europeană care a interzis căsătoria între persoane de acelaşi sex este Bulgaria, în 1991. Au urmat Lituania, Belarus şi Moldova, Ucraina, Polonia, Letonia şi Serbia, Muntenegru, Ungaria, Croaţia şi Slovacia, ca state care au definit prin constituţie căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.


Don't forget to share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.