
De Irina Munteanu
»
Book to screen
Cărți, filme, seriale, adaptări
E drept că filmele nu se ridică de fiecare dată la înălțimea cărților după care sunt adaptate, dar asta nu ne împiedică să retrăim prin intermediul lor momente din cărțile preferate. Iar anul acesta, multe cărți sunt pe punctul de a se transforma în filme și seriale. Am schițat o listă cu 13 titluri care să împace pe toată lumea, cititori și cinefili deopotrivă.

Everything I Know About Love, Dolly Alderton
Autobiografia lui Dolly Alderton, care nu a lipsit din niciun colț de Instagram în ultimii patru ani, s-a transformat într-un serial din șapte părți, creat și adaptat de însăși autoarea sa și regizat de China Moo-Young. Fă cunoștință și cu distribuția care te va însoți la drum: Marli Siu (Nell), Emma Appleton (Maggie), Bel Powley (Birdy) și Aliyah Odoffin (Amara). Serialul va avea premiera cât de curând, pe BBC One.



Exciting Times, Naoise Dolan
Scriitoarea irlandeză Naoise Dolan bătuse palma pentru adaptarea cărții sale de debut, „Exciting Times”, de dinainte ca aceasta să ajungă pe rafturi. Serialul urmărește povestea de dragoste (cu un twist) din romanul lui Naoise, care nu doar că s-a alăturat echipei de scenariști, dar va și regiza. Dacă te-a prins „Bridgerton”, o s-o recunoști pe protagonistă: actrița Phoebe Dynevor.

Crying in H Mart, Michelle Zauner
Luna trecută, Michelle Zauner aka Japanese Breakfast anunța că a terminat de scris scenariul filmului „Crying In H Mart”, adaptat după autobiografia ei omonimă. Cartea a pornit la rândul ei de la un eseu scris de Zauner pentru The New Yorker, în august 2018, despre copilăria sa, identitatea coreean-americană și pierderea mamei sale.

Cat Person, Kristen Roupenian
Tot în The New Yorker cunoștea succesul și „Cat Person”, povestirea scurtă scrisă de Kristen Roupenian. Iar dacă tot a devenit virală și ne-a plăcut atât de mult, de ce să nu se transforme într-un lungmetraj?
Descrisă de echipa filmului ca fiind un thriller psihologic, cu aer de „Promising Young Woman”, pelicula nu are încă o dată de lansare, dar are o distribuție pentru care merită să vânezi update-uri mai des: Nicholas Braun (vărul Greg din „Succession”, pentru inițiați) și Emilia Jones („CODA”).

White Noise, Don Delillo
Publicată pentru prima dată în 1985, tragicomedia lui Don Delillo spune povestea profesorului Jack Gladney și a actualei sale soții, Babette, care îi împărtășește frica de moarte pe măsură ce tot mai multe întâmplări îi conduc în acea direcție.

Și ce persoană mai potrivită să manevreze astfel de momente de viață și obsesii decât Noah Baumbach, aflat la prima sa adaptare?! Mai trebuie menționat că Baumbach nu se aventurează singur în proiect, ci merge atât de departe încât să reunească sfânta treime din „Frances Ha”. Altfel spus, Greta Gerwig, Adam Driver, bine ați revenit în viețile noastre! Filmul va avea premiera anul acesta.

Olga Dies Dreaming, Xochitl Gonzalez
„Olga Dies Dreaming” este povestea a doi frați nuyoricani (portoricani din New York City) care se confruntă cu absența mamei și cu „visul american”, totul în contextul uraganului Maria, care a lovit zona de nord-est a Caraibelor, în 2017.
După ce i-a citit manuscrisul, regizorul Alfonso Gomez-Rejon a făcut echipă cu Xochitl Gomez și împreună au creat un serial bazat pe carte. Rolul principal îi revine lui Audrey Plaza, care se numără și printre producători, alături de Jesse Williams.

Three Women, Lisa Taddeo
Acum câțiva ani citeam pe nerăsuflate „Three Women” și tot atunci începea să circule vestea că un serial bazat pe cartea Lisei Taddeo este iminent. Cine va aduce la viață dorința feminină din cea mai dezbătută carte a lui 2019? Până acum, se pare că DeWanda Wise, în rolul lui Sloane, și Betty Gilpin, în cel al Linei. În plus, Shailene Woodley își va facea apariția în poveste, în rolul scriitoarei.

Conversations with Friends, Sally Rooney
După cum ne-am mai entuziasmat deja pe alte canale (vezi newsletterul Ping Pong), romanul de debut al lui Sally Rooney, „Conversations with Friends”, a fost și el adaptat pentru televiziune de aceeași echipă care ne-a oferit „Normal People” acum doi ani.

Deși probabil că noi o să mai avem un pic de așteptat, legăturile și dinamicile complicate dintre Frances, Bobbi, Nick și Melissa se întind de-a lungul a 12 episoade, scufundate în aceeași estetică minunată din „Normal People”, pe 15 mai, via Hulu.

Killers of the Flower Moon, David Grann
În cartea sa de non-ficțiune, „Killers of the Flower Moon”, jurnalistului David Grann investighează una dintre cele mai înfiorătoare crime din istoria Statelor Unite și unul dintre primele cazuri majore ale FBI: uciderea tribului de nativ americani Osage, din Oklahoma, în anii 1920.

La cinci ani de la publicare, scrierile lui Grann primesc o adaptare la Hollywood, care va avea premiera anul acesta pe Apple TV+. Regia este semnată de Martin Scorsese, iar printre actorii care vor aduce la viață povestea se numără Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Robert De Niro și Jesse Plemons.

White Bird, R. J. Palacio
Adaptarea romanului grafic scris de R. J. Palacio ni le aduce mai aproape pe Gillian Anderson și Helen Mirren, toamna asta. Filmul este plasat într-o Franță ocupată de Germania nazistă și urmărește povestea unei tinere evreice prinsă în mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial.

Women Talking, Miriam Toews
Povestea scrisă de Miriam Toews pornește de la fapte reale îngrozitoare – mai multe femei dintr-o comunitate religioasă izolată sunt victimele unei serii de agresiuni sexuale comise de bărbații din colonie – și continuă cu lupta femeilor de a-și împăca convingerile religioase cu întrebările existențiale, dorința de a schimba lucrurile în comunitatea din care fac parte și în final, nevoia de a supraviețui.
Filmul urmează să se lanseze anul acesta, iar din distribuție fac parte Frances McDormand, Claire Foy, Jessie Buckley, Rooney Mara și Ben Whishaw.

My Policeman, Bethan Roberts
„My Policeman” este de departe unul dintre filmele pentru care merită să te entuziasmezi anul acesta. Bazat pe romanul omonim scris de Bethan Roberts, lungmetrajul are în prim-plan triunghiul amoros format din polițistul Tom Burgess (Harry Styles), soția lui, Marion (Emma Corrin), și dragostea lui secretă, Patrick (David Dawson).

Bonus: într-un interviu, Harry Styles a menționat că „nu e genul de film pe care îl vezi cu părinții”, așa că e în regulă să avem așteptări (și curiozități). Până acum nu a fost anunțată o dată de lansare, dar cine știe, poate va sosi pe ecrane mai devreme decât ne așteptăm.

The Nightingale, Kristin Hannah
Surori în viața reală, Dakota și Elle Fanning interpretează pentru prima dată în această formulă rolurile celor două surori din cartea lui Kristin Hannah, „The Nightingale”. Filmul regizat de Mélanie Laurent relatează poveștile pline de greutăți ale lui Vianne și Isabelle în Franța din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După mai multe amânări pe care le-a suferit în ultimii ani, se pare că pelicula va avea premiera la sfârșitul anului, pe 23 decembrie.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.