de mihai ghiduc

Cronica săptămânii. Bode, Djokovic și accidentele ușoare


Ultimele zile de vară calendaristică și începutul toamnei au fost pline de o atmosferă de final de vacanță. Lumea s-a grăbit să-și savureze ultimele zile libere înainte de a începe să se îngrijoreze de cum va fi toamna asta în care, pe lângă criza sanitară, s-ar putea să ne lovească și una economică. Lucrul ăsta s-a simțit și-n social media, unde aproape că nu ai spune că suntem în campanie electorală.

A FOST VACANȚĂ ȘI ÎN PARLAMENT
Cel puțin pentru o parte dintre senatori și deputați, care n-au binevoit să vină să voteze moțiunea de cenzură depusă de PSD & co. Cu toate că, în teorie, guvernul are susținere minoritară în Parlament, apropierea alegerilor i-a făcut pe unii dintre deputați și senatori să-și găsească lucruri mai bune de făcut în ziua votului. Moțiunea n-a mai fost votată și PSD a renunțat să mai încerce să dea jos guvernul.


Fericit că a scăpat nedemis, Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a făcut prompt și un accident rutier când mașina de serviciu în care se afla circula cu viteză pe contrasens. Dar ministrul dormea sau ceva de genul, deci nu e cazul să-și dea demisia, ne-au asigurat niște colegi de-ai dânsului.


E un pic ironic faptul că e vorba de ministrul transporturilor, iar accidentul s-a produs pe o șosea care este aglomerată pentru că ministerul pe care-l conduce n-a fost în stare, sub predecesorii săi, să termine o autostradă. Iar circulatul cu viteză și pe contrasens e încă o dovadă a misecuvenismului unor demnitari, care cred că legile nu sunt pentru ei. Când premierul fumează în birou, deși e ilegal, subalternii îi urmează exemplul.


Altfel, începutul campaniei electorale a făcut dispărute panourile, candidații limitându-se la afișe în locuri special amenajate, fluturași împărțiți pe stradă sau în cutiile poștale și reclame online. Afișele sunt invizibile, iar pentru restul lucrurilor ne-am antrenat ani de zile să le ignorăm încât luna de campanie aproape că a devenit cea mai liniștită perioadă a anului. Din păcate, probabil cineva va face ceva să ne atragă atenția, că doar n-o să ne lase să ne prelungim vacanța, au nevoie de voturi.

Redeschiderea școlilor
Peste campanie, vine și redeschiderea școlilor, care se va întâmpla până la urmă lunea viitoare, pe 14 septembrie, cum era programat, în ciuda unor zvonuri că e posibilă o amânare. Deși într-o săptămână se pot întâmpla multe, guvernanții nu-și permit să supere armata de părinți care abia așteaptă să scape, măcar câteva ore pe zi, de cei mici. Este gluma, spusă cu jumătate de gură, pe care am auzit-o cel mai des în ultima vreme.


Nu știe nimeni cum vor evolua lucrurile cu școlile deschise, dar având în vedere că numărul de cazuri de COVID-19 se păstrează constant peste 1.000, e foarte probabil să urmeze o perioadă cu închidere temporare de școli în diverse județe sau chiar în Capitală. E totuși puțin probabil să ne mai întoarcem la perioada de carantină totală din primăvară, lumea începe, încetișor, să învețe că conviețuiască și cu acest virus.

În restul lumii…
Protestele din Belarus continuă. La aproape o lună de la alegerile fraudate „câștigate” de Lukașenko, peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă în mai multe orașe din țară. Între timp însă, s-a organizat și poliția, care a început să aresteze unii protestatari.


După ce a fost mutat din Rusia în Germania, s-a aflat că Alexei Navalnîi, opozantul președintelui Putin, a fost otrăvit cu un agent toxic care a mai fost folosit și în Marea Britanie, împotriva unui fost spion. Chiar cancelarul Angela Merkel a fost cea care a făcut publică această informație, care n-a surprins absolut pe nimeni.


Trump s-a trezit într-o încurcătură majoră atunci când s-a aflat că a spus despre soldații care și-au sacrificat viața în Primul Război Mondial că sunt niște „loseri” pentru că au murit și a refuzat să viziteze un cimitir al eroilor americani, lângă Paris, în timpul unei vizite în Franța. În ciuda faptului că a negat, patru ani de afirmații similare nu vin în ajutorul președintelui american.

Și când credeam că săptămâna s-a sfârșit…
Novak Djokovic a fost eliminat de la US Open pentru că a lovit cu mingea în gât o arbitră de margine, în timpul unui meci din optimile turneului. Lovitura nu a părut intenționată, dar e clar că a fost făcută la nervi, era într-un moment în care Djokovic pierduse controlul jocului. Organizatorii turneului au decis că așa ceva e inacceptabil, iar gestul l-a costat pe Djokovic meciul.


Cele câteva secunde în care s-a întâmplat incidentul par a fi suficiente pentru a ține ocupat internetul o întreagă zi, fiecare având o părere, în funcție de cum se raportează la acest jucător destul de controversat, mai ales după aventura din primăvară, când s-a îmbolnăvit de Covid la un turneu organizat în ciuda restricțiilor.


Singurul lucru de reținut este că nici unul dintre jucătorii rămași în turneu n-a mai câștigat un Grand Slam. Medvedev, Thiem și Zverev își freacă mâinile, rămâne de văzut dacă noul campion va fi unul dintre ei sau un jucător-surpriză.