de ioana ilie

Cum vrem să trăim în viitor? Câteva răspunsuri posibile, la Bienala de Arhitectură 2020

Timp de 4 săptămâni, cea de-a 3-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Timișoara - Beta 2020 - ne invită să reflectăm asupra felului în care ne construim orașele, respectând, în același timp, mediul înconjurător.

Peste 30 de proiecții de filme, tururi de arhitectură, expoziții, conferințe și dezbateri sau ateliere pentru copii și adolescenți axate pe tema responsabilității ne așteaptă între 25 septembrie și 25 octombrie la Timișoara. Dacă vă bate gândul să vizitați orașul în perioada următoare, v-am pregătit o listă cu 7 evenimente Beta 2020 la care merită să ajungeți.

DETALII
DETALII

25 septembrie, 18:30, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

ENOUGH IS ENOUGH

Enough is Enough este expoziția care deschide ediția de anul acesta a Bienalei și invită publicul să descopere zeci de proiecte de arhitectură locale și internaționale care evidențiază modalitățile prin care planeta noastră poate fi tratată cu respect și responsabilitate – față de mediu, de economie și de societate ca un întreg.

HERITAGE RESPONSABILITY

26 septembrie, 19:00 - 22:00, Piața Sfântul Gheorghe

Heritage Responsibility este un simpozion dedicat patrimoniului arhitectural și ne propune o întâlnire cu experți din domeniul cercetării și al protejării patrimoniului, din țară și din străinătate, pentru a dezbate împreună importanța adaptării patrimoniului la realitatea socio-economică și a schimbărilor de mediu.

ATELIER DE EMAPATIE
PENTRU NEVĂZĂTORI

27 septembrie, 10:00 - 13:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Dacă faci parte din breasla arhitecților, Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială, o organizație care își propune să construiască contexte de socializare între persoanele tipice și cele cu dizabilități, te invită la un atelier senzorial de grup, care aduce arhitecții în lumea persoanelor cu deficiențe de vedere, pentru a putea înțelege modul în care acestea experimentează mediul construit.

CONCURS BETA 2020

Vernisaj: 1 octombrie, 18:30, Piața Libertății

66 de lucrări, exemple de bună practică în domeniul arhitecturii, și 20 de fotografii / eseuri fotografice selectate în cadrul unui concurs deschis artiștilor din România, Ungaria și Serbia de către un juriu internațional vor fi expuse în cadrul expoziției Concurs Beta 2020, în spațiul public din Timișoara, în perioada 1-22 octombrie.

4 octombrie, 10:00 - 14:30, tur ghidat prin oraș în compania lui Rudolf Graef

ARHITECTURA MODERNĂ - DINCOLO DE BAUHAUS

Prin intermediul turului Arhitectura modernă - Dincolo de Bauhaus, organizatorii Beta 2020 ne invită să sărbătorim 100 de ani împliniți de la înființarea Școlii Bauhaus și ne propun o promenadă de-a lungul străzilor și bulevardelor dezvoltate în perioada interbelică, dar și o incursiune în țesutul urban istoric al cartierului Fabric, cu inserțiile sale moderne realizate într-o perioadă în care se construiește intens.

ATELIER DE VĂIUGĂ - TERRAPIA

4 octombrie, 15:00 - 17:00, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“

Facilitat de arh. Lidia Păcurar, atelierul de văiugă invită participanții să (re)descopere tehnica de manufacturare a văiugii, cunoscută și sub numele de chirpici sau cărămidă nearsă. Participanții vor putea să parcurgă întregul proces de realizare a cărămizilor, de la prepararea amestecului de pământ la turnarea în matrițe și pregătirea pentru uscare, iar cărămizile realizate vor rămâne ca parte din expoziția Beta 2020.

SEARĂ DE FILM URBANEYE
Do More with Less (2017)

5 octombrie, 19:30, în curtea Faber

Proiecția „Do More with Less” ne îndreaptă atenția spre arhitectura ecuadoriană contemporană, în contextul unei crize financiare constante, care a determinat această disciplină să se reinventeze și să caute inovația în utilizarea resurselor locale atât de subestimate.

TRAILER
TRAILER

TURURI GHIDATE ȘI PICNIC LA UZINA DE APĂ URSENI

10 octombrie,13:00 - 18:00, Calea Urseni 26

Prin seria de tururi ghidate facilitate de Violeta Mihalache și Loredana Leordean, organizatorii deschid către public fosta Uzină de Apă din Urseni, cunoscută pentru că tratează apa potabilă a orașului din 1912. Cu această ocazie, suntem invitate și la un picnic la umbra unor platani vechi de peste 100 de ani, ca prilej de socializare între tururi.