Mirela Ujica
31 ianuarie 2019
Beyond the Sea: Krabi, Thailanda

Plaje virgine, apă de smarald, vegetație ce freamătă în miez de noapte în timp ce privești stelele. Da, chiar și cei mai sceptici dintre noi s-au transformat în poeți pe acest tărâm.
Venim cu impresii din Krabi, Thailanda.

Este puțin trecut de 8 seara, ora locală și în restaurantul resortului în care mă aflu ni se aștern pe masă farfurii pline cu specialități locale cărora încerc să le rețin numele.

Gai hor bai toey (pui prăjit și înfășurat în frunze de bambus), Tom yam goong (supă picantă cu creveți) sau Pla ka-phong noeng manao (biban cu sos de usturoi, chili și lămâie).

Următoarele zile mi le voi petrece în provincia Krabi, pe coasta vestică a sudului Thailandei.
Însă pentru moment, trebuie să fac slalom printre farfurii și să găsesc ceva care: 1. să nu fie picant și 2. poate, doar poate, să nu conțină pește sau fructe de mare. Iar acestea nu erau singurele „bagaje“ cu care am pășit pe pământ thailandez.

Nu știu să înot, nu îmi place să stau la plajă, orice grad peste 25 se citește direct în pulsul și starea mea de nervozitate iar două drumuri cu avionul (însumând peste 11 ore) mi se păreau adevărate probe de foc. (Spoiler: nu au fost.)
„Trebuie să încerci măcar un pic din supa locală. E atât de gustoasă“, îmi spune Franck de Lestapis, general manager al Pimalai Resort&Spa,
despre care aflu în următoarea oră că este francez (din Bordeaux) și că locuiește de 25 de ani în Krabi, după un periplu care a inclus Papua Noua Guinee, Melbourne (Australia), Penang (Malaezia), Sydney (Australia) și, în sfârșit, Phuket (Thailanda).

În Phuket a ajuns în 1992, pe când era încă „un loc aproape nealterat. Patong abia se amenaja, aproape toate drumurile erau în construcție și puteai poposi pe orice insulă și să o ai doar pentru tine“, își amintește Franck.

Khang Khao Island (Bat island)

Phang Nga Bay
Phang Nga Bay
Și totuși cum a ajuns să locuiască și să facă afaceri în Krabi și nu în mai cunoscutul Phuket? „În 1999 m-am întors în Phuket dar jobul pe care îl aveam pe atunci nu era tocmai ce îmi doream. Iar apoi a venit această oportunitate de a lucra în Koh Lanta și mi-am zis de ce nu?!“

„Fusesem aici și în 1993 – nu era mai nimic pe atunci și probabil că nu realizasem cât de frumoasă este această provincie. Dar privește-o acum!“

„Este plină de plaje virgine și nisip fin iar pe lângă toate astea, e atât de multă vegetație – găsești aici păduri tropicale, natură sălbatică, roci calcaroase, insule micuțe, locuri în care să faci scufundări… Mă simt teribil de norocos să locuiesc aici.“

Odată ajunsă în apartamentul meu, îmi iau paharul cu vin, sting luminile, îmi abandonez laptopul și telefonul, și pentru două ore stau pe terasă, ascultând o simfonie perfectă: vântul șuierând prin vegetația bogată, valurile mării, cerul plin de stele…
OK, Franck, acum înțeleg perfect ce mi-ai spus mai devreme.

Dimineața în Ko Lanta începe musai la răsărit; mai ales atunci când apartamentul tău e înconjurat de ferestre pe aproape toate laturile.

O plimbare pe plaja aproape pustie, o baie în apa sărată a Mării Andaman și o cafea lungă mai târziu, pe terasa umbrită și am timp să îi mai pun lui Franck o ultimă întrebare:
„25 de ani departe de casă, pe un alt continent. Ce te-a fascinat atât de tare la această țară?“

„Totul. Oamenii, mâncarea, haosul din Bangkok, farmecul femeilor – Thailanda nu se reduce la plajă – sunt o mulțime de peisaje rurale absolut superbe – verdele unei orezării este la fel de frumos ca albastrul nemărginit al mării. Mi-aș dori ca oamenii care ajung aici să exploreze mai mult din această țară – nu doar să stea la plajă.“

Pa Pong Pieng

Zis și făcut. În acea dimineață am pornit către o nouă aventură. Prima oprire: templul Tiger Cave, unul dintre cele mai cunoscute temple budiste din provincia Krabi.

Proba de foc?
Cele 1 237 de trepte (echivalentul a 80 de etaje) pe care a trebuit să le urc pentru a ajunge în vârful lui. Recompensa? Una dintre cele mai frumoase priveliști care mi s-au așternut vreodată la picioare.

a

De pe culmile unui munte direct într-o barcă care avea să mă poarte printre stânci și plajele ascunse din jurul Koh Yao Noi – o insulă parcă ruptă din rai, cu mici case cochete, taverne pe plajă, orezării de un verde crud și piețe în care puteai savura tradiționalul mango sticky rice preparat chiar în fața ta.




Exact ce mi-a promis ghidul meu, nu-i așa?!
Krabi: scurt pe doi

Cum ajungi?
Spre deosebire de Phuket înspre care zboară o mulțime de companii aeriene, către Krabi ai o singură și excelentă variantă „directă“ din Europa: zborul Qatar Airways cu escală în Doha.

Aeroportul Hamad, unul dintre cele mai luxoase din lume, te îmbie cu o mulțime de variante de relaxare și petrecere a timpului între zboruri, iar dacă escala ta este mai mare poți cere viză pentru a intra în oraș și a vedea un strop din capitala Qatarului – atenție însă trebuie să ai pașaport permanent.

Zborurile cumulate ajung la 11 ore, timp suficient să savurezi câteva filme bune sau, dacă zbori la Business Class, să tragi un pui de somn binemeritat.

Unde stai?
Favoritul nostru a fost de departe resortul Pimalai Resort & Spa din Ko Lanta. Detalii despre prețuri și disponibilitate, pe www.pimalai.com.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.