De Irina Munteanu

»

Bedtime stories

Podcasturi și povești de adormit cu succes insomniacii

Chasing dreams

Pentru că ne petrecem o treime din viață dormind (și restul discutând despre cât de prost am dormit noaptea trecută), ne-am propus să investigăm problema și să găsim posibile soluții.

În atenția dumneavoastră astăzi - podcasturi sau povești de adormit adulții cu insomnii. De la lecții de cultură generală și banalități pe care nu te așteptai să le descoperi, la sunete declanșatoare de somnolență, în universul nemărginit al podcasturilor există măcar unul pentru fiecare dintre noi.

Reține totuși că te vor ține aproape de device-uri, iar medicii recomandă să te desparți complet de ele înainte de culcare. Dar dacă trebuie să alegi între a nu adormi deloc sau a-ți ține creierul ocupat cu altfel de gânduri, atunci mergi pe ultima variantă. Nu uita să activezi sleep timer-ul aplicației de pe care asculți și să-i lași pe alții să se ocupe de restul.

Drew Ackerman

Sleep with Me

Sleep with Me

Drew Ackerman este veteranul podcasturilor-somnifer, nu doar pentru că are experiență cu insomnia la rândul lui, dar și pentru că de aproape opt ani spune povești în cel mai anost și greu de urmărit mod posibil. Dacă preferi să te plictisească și să te adoarmă ușor nișat, seria despre „Mandolorian” nu va da greș. Promit.

Tom Jones

Get Sleepy

Câțiva scriitori, povestitori, specialiști în meditație și medici somnologi și-au unit forțele doar pentru a te ajuta pe tine să dormi. Dacă ăsta nu e un gând suficient de bun să le gonească pe cele negative, îți mai spun că te așteaptă povești de câte o jumătate de oră, narate cu accent englezesc, sunete și alte mici artificii care te vor conduce cu grijă spre tărâmul viselor.


Sleep Whispers

Dacă visezi la unul din podcasturile de mai devreme, dar cu o cantitate serioasă de ASMR (răspuns senzorial meridian autonom), atunci „Sleep Whispers” s-ar putea să fie câștigătorul. Niciodată nu este prea târziu pentru ca o lectură în șoaptă de pe Wikipedia să îți producă un val de euforie suficient de mare încât să adormi în liniște și pace. Nu spun mai multe și te las pe mâna lui Harris. Cu plăcere!

Kathryn Nicolai

Nothing Much Happens

Știi poveștile alea care nu duc niciodată nicăieri? Nu mă refer la ultimul an din viețile noastre, ci la maratonul de căscat care le însoțește inevitabil (eu am început deja). În podcastul ei, „Nothing Much Happens”, Kathryn Nicolai exact asta își propune – să croiască povești liniștitoare pe care să le îmbine cu tehnici de meditație și mindfulness, care în timp să ducă la un somn sănătos.


Life Kit

Nu toate podcasturile pe care le asculți înainte de culcare trebuie să fie neapărat despre asta. „Life Kit”, una dintre multele propuneri NPR, vine cu sfaturi pentru toate gândurile care nu-ți dau pace noaptea (inclusiv cele despre lipsa somnului). În final, chiar e posibil să adormi cu satisfacția că nu ești singura persoană care se luptă cu sindromul impostorului sau cu procrastinarea și per total, un pic mai blândă cu tine.

Deborah Treisman, fiction editor The New Yorker

Fiction Podcast

Partea cea mai bună aici este că poți să îl reasculți oricând pe timp de zi, după ce ai adormit un pic mai înțelept ca înainte. În fiecare lună, un colaborator The New Yorker citește un articol scris de un altul și îl discută apoi cu editorul Deborah Treisman. Adică poți să adormi cu David Sedaris sau Margaret Atwood.

More sounds

Acum că te-ai mai odihnit și ai prins poftă de povești bune, ascultă și podcastul colegelor mele Amalia & Elisabeta, Why Fashion, unde vorbesc serios și mai puțin serios despre modă.