Diana Meseșan

Glamour x Scena9

Bătălia pe adolescență

Admirăm poveștile bine scrise și vrem să le dăm mai departe, așa că vara aceasta, împreună cu prietenii de la Scena9, am decis să facem schimb de articole. Materialul ce urmează, publicat pe site-ul Scena9, este al doilea din seria de recomandări. _____ Ilustrații de Roma Gavrilă

_

Educația sexuală e una dintre temele care aprind cel mai ușor frici sau speranțe în România, deși nu s-a predat niciodată ca disciplină de sine stătătoare. Unii spun că ar fi un colac de salvare pentru adolescenți. Alții că va distruge inocența copiilor.

A existat și o încercare legislativă de a incrimina educația sexuală

aprobată de Senat, dar respinsă de Camera Deputaților anul trecut.

Cu câteva excepții, în școlile de la noi nu se vorbește despre sex. ___

Deși sexul e parte din realitatea multor adolescenți, uneori cu consecințe dramatice. România are cel mai mare procent de nașteri în rândul femeilor sub 20 de ani din Uniunea Europeană (9.9% din numărul total de nașteri, față de 2.8% media UE în 2016).

_________

Am descoperit că spațiul educațional din România s-a umplut în ultimii ani de programe pentru adolescenți care oferă un fel de alternativă non-sexuală, cu tentă religioasă, la educația sexuală. _________

Despre acestea nu se scrie și nu se vorbește mai deloc, deși promovează ca metodă contraceptivă abstinența până la căsătorie și militează pentru păstrarea sarcinii în orice condiții, chiar și în caz de viol.

Sunt inițiate de persoane și organizații afiliate religios, în unele cazuri direct conectate cu Biserica Ortodoxă Română. Acestea încearcă să își consolideze influența în educația tinerilor, prin introducerea unor programe pentru profesori și elevi aparent neutre, în care influența religioasă este de cele mai multe ori mascată.


[...]

_________

Pe data de 23 ianuarie 2018, inspectoratele școlare din întreaga țară au fost înștiințate printr-o adresă de la Ministerului Educației de existența a trei noi opționale școlare. _________

● „Adolescență și autocunoaștere” ● „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate” ● „Mai întâi caracterul”


În aceeași zi, opționalele au mai fost anunțate și recomandate într-o altă rețea: cea bisericească. La Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, unde s-au întâlnit arhiepiscopii și episcopii din zona Moldovei, s-au discutat mai multe „subiecte privind viața religioasă din Moldova”.

Printre hotărârile luate a fost și aceasta: ___

„Luându-se act de existența disciplinelor opționale pe subiectul educației sănătoase a tinerilor pentru toate etapele de învățământ și a cursului „Educație pentru o dezvoltare sănătoasă a adolescentului” dedicat profesorilor, în conformitate cu hotărârea nr. 3571/2016 a Sfântului Sinod, se recomandă utilizarea acestor cursuri în fiecare eparhie a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.”

Cele trei discipline fac parte din categoria opționalelor „ofertate la nivel național”, adică pot fi alese de școli din toată țara.

Opționalele centrale pot fi propuse de diferite instituții ale statului și de „organizații cu experiență în domeniul educației”.


● „Adolescență și autocunoaștere” a fost propus de Fulvia Horobeț, conform Institutului de Științe ale Educației. Aceasta este profesoară de religie la Școala Gimnazială „Elena Cuza" din Iaşi și președinte al Asociației PRORELIS(Asociația Profesorilor de Religie din județul Iași). Scopul asociației este „susținerea activităților educative cu caracter religios, în școală și în societate, în vederea păstrării, apărării și promovării valorilor moral-creștine și a tradițiilor românești autentice.”


● Pentru „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate”,propunătorul a fost Asociația Life-Learning Education. Asociația urmărește „promovarea educației și culturii ca valori fundamentale”, iar membrii săi sunt implicați în mișcarea anti-avort din România (numită și mișcarea pro-viață). ● „Mai întâi caracterul” vine de la Institutul pentru principii de bază ale vieții(IBLP România). Institutul „este dedicat să ofere învățătură din Scriptură în scopul de a urma căile lui Dumnezeu în viața noastră.”


[...]

_________

Printre competențele cu care se vor alege liceenii care studiază „Adolescență și autocunoaștere”, apare și „identificarea rolului autocontrolului în plan biofizic și emoțional în dezvoltarea personală și emoțională a adolescentului.” _________

Autocontrolul e un cuvânt folosit în cercurile religioase ca eufemism pentru abstinență.

„Când le vorbim despre problema castităţii, preferăm să folosim termenul autocontrol în loc de abstinenţă, pentru că le transmite ideea de alegere şi de libertate, nu de constrângere”

____ a spus într-un interviu preotul Dragoș Bălinișteanu, reprezentant Pro Vita Iași, un departament al Arhiepiscopiei Iașilor.


De altfel, la baza opționalului „Adolescență și autocunoaștere” a stat un curs de formare pentru profesori, predat de consilieri Pro Vita Iași, „Educație pentru o dezvoltare sănătoasă a adolescentului”, adresat profesorilor de religie, consilierilor școlari și diriginților.


[...]

Direct implicată în promovarea unei educații pentru sănătate bazate pe abstinența sexuală e Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Pro Vita Iași, un departament al Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În 2014, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a semnat un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, care însă nu a fost pus în aplicare, mi-a comunicat inspectoratul, după ce inițial a refuzat să îmi arate conținutul documentului, explicând că nu e un document cu caracter public. ___

După insistențe, l-am primit.


În parteneriat se arată că inspectoratul școlar agreează ca o structură din cadrul Bisericii să îi informeze pe tineri „în legătură cu consecințele unui comportament inadecvat și libertin”. La rândul ei, Mitropolia Moldovei și Bucovinei își asumă că îi va informa pe tineri prin activități derulate în școli „despre caracterul procreativ al activității sexuale”.

_________

Practic o instituție laică lasă Biserică să decidă ce reprezintă un comportament „inadecvat și libertin” în rândul elevilor. Asta deși în legea educației se precizează că învățământul din România trebuie să respecte „principiul libertăţii de gândire şi al independenţei faţă de ideologii, dogme religioase şi doctrine politice. _________


Citește continuarea articolului pe Scena9.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.