Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

Banana, PISA și poluarea

_

Conform unui calendar care circula pe net zilele trecute, prima săptămână din decembrie a fost ultima în care lumea a mai pretins că muncește. Cadourile de Crăciun, bradul și perspectiva Revelionului încep să ne preocupe mai mult decât ce mai avem de făcut pe la job. Deci nu-i de mirare când ne-am tripat pe o banană.



Is this Art?

_

O banană lipită cu bandă adezivă pe un perete, la bienala de la Miami, de artistul italian Maurizio Cattelan, a fost vândută cu 120.000 de dolari și a provocat meme mai mult sau mai puțin amuzante și discuții mult prea serioase despre cât de minunată era Arta pe vremea străbunicilor. Scrisă chiar așa, cu A mare.



_

Cei de la MARe (Muzeul de Artă Recentă) au explicat mai bine decât aș putea să fac eu în câteva rânduri, de ce opera lui Cattelan merită acei bani și cum funcționează, de fapt, arta contemporană.



_

Între timp, un alt artist a mâncat banană pentru că, nu e așa, arta contemporană nu e doar temporară și perisabilă, ci mai ales performativă. Dar, hei, nu-i o problemă, noul posesor al bananei lui Catellan poate să o înlocuiască de câte ori e necesar.

Stăm prost la testul PISA

_

Nu e de mirare că am comentat arta astfel, școala nu ne-a pregătit pentru genul ăsta de discuții (nici nu prea am studiat artă în școală). Apropo de studii, România stă foarte prost în testele PISA. Conform celor din 2018, patru din zece elevi sunt analfabeți funcționali, adică nu înțeleg ceea ce citesc.

_

Sunt cele mai proaste rezultate din ultimii 9 ani și ne situează undeva la mijlocul clasamentului pe țări, cu rezultate sub media globală la toate cele trei categorii (lectură, matematică și știință). Chinezii sunt pe primul loc. Asta în condițiile în care, să nu uităm, alfabetul lor are semnificativ mai multe litere decât al nostru.

_

Discuția despre calitatea învățământului românesc revine periodic, mai ales în contexte de genul acesta, dar deviază mult prea des într-un "era mai bine pe vremea noastră", o idealizarea a trecutului din care nu ne mai amintim decât selectiv lucruri. Problema nu este că nu se mai face școală ca pe vremuri, ci, dimpotrivă, că nu reușim să trecem, mental, de acele vremuri. Și nu doar noi, ci, mai ales, profesorii.

Cristina Tunegaru spune că felul în care reacționăm la aceste rezultate e parte a problemei.

I I I I I



Poluarea e mai rea decât credeam


_

The New York Times a publicat un articol în care poți compara poluarea din zona în care locuiești ( în cazul meu București) cu cea din San Francisco, Beijing sau, cel mai poluat oraș din lume, New Delhi, pe baza datelor publice existente. Lucrurile stau prost și poți să vezi asta cu ochii tăi, asta în condițiile în care Primăria Capitalei nu investește în măsurarea poluării. Nici Cluj sau Iași nu stau bine.



Să mai zic și de cutremur?


_

Multe dintre clădirile din centrul Bucureștiului dispar de pe listele cu risc seismic ținute de Primărie, dar asta nu înseamnă că acele clădiri sunt sigure, dimpotrivă. Organizația neguvernamentală ARCEN încearcă să investigheze și catalogheze clădirile din centrul Capitalei.

Edmond Niculușcă ne spune în ce stadiu sunt cu investigațiile.

I I I I I



Vom avea (poate) primar nou


_

Abia scăpasem de alegeri și o luăm de la capăt. Au început să apară primele candidaturi oficiale. USR București a optat pentru Nicușor Dan, iar PMP, în criză de candidați, pentru Toader Paleologu. Gabriela Firea, actuala primăriță, și anunțat și ea candidatura. PLUS pare a-l susține pe Vlad Voiculescu.

_

În condițiile actualului sistem de vot, într-un singur tur, prea multă aglomerație strică. PNL nu a luat încă o decizie nici în ceea ce privește modificarea sistemului electoral (trecerea la două tururi, dacă mai e posibilă), nici în ceea ce privește candidatul pe care îl susțin, dar e de presupus că va fi un membru al partidului.

_

O petiție care cere partidelor de opoziție (la actualii primari) să desemneze candidați unici pentru alegerile din București, fie prin negocieri, fie în urma unor sondaje de opinie sau alegeri primare, a început să circule pe internet.

Documentare românești la Sundance


_

Două documentare românești au fost selectate în programul celui mai importante festival independent film din Statele Unite, Sundance. Pe lângă "Colectiv", care a fost prezentat și la Veneția, a fost ales și filmul de debut a lui Radu Ciorniciuc, "Acasă", povestea unor copii care și-au petrecut copilăria în parcul Văcărești.



Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.