Ioana Ilie

Serious Business

Australia a dezincriminat avortul

_

Începem săptămâna cu o veste foarte bună: avortul a fost dezincriminat peste tot pe teritoriul Australiei, iar acest lucru s-a întâmplat după ce ultimul stat care pedepsea întreruperile de sarcină cu închisoarea, New South Wales (NSW), a votat pentru modificarea legislației.



___

Conform BBC News, această decizie, considerată una istorică, a fost luată săptămâna trecută și a răsturnat o lege veche de 119 ani, contestată în ultimii ani de către activiștii pro choice din Australia.

___

Până de curând, avorturile erau permise prin lege pe teritoriul statului NSW doar dacă un doctor constata că sarcina pune în risc sănătatea femeii. Potrivit noilor modificări legislative, întreruperile de sarcină sunt permise în prezent până în săptămâna 22 de sarcină sau chiar și mai târziu, dar doar cu permisiunea unui medic.


26 de voturi pro și 14 împotrivă ___

După ce legislația veche a stârnit, în ultimele săptămâni, tot mai multe dezbateri în rândul politicienilor și a stimulat niște poziționări antagonice în interiorul parlamentului australian, proiectul de lege care dezincriminează avortul a reușit să treacă de Camera Deputaților cu 26 de voturi pro și 14 împotrivă.

Ce spun oponenții deciziei ___

Cei mai aprigi critici ai deciziei, printre care se numără și Biserica Catolică, consideră că modificările legislative reprezintă o „înfrângere pentru umanitate”. Arhiepiscopul catolic din Sydney, Antony Fisher, a declarat că „noua lege poate fi cea mai proastă lege adoptată în New South Wales în timpurile moderne”.

Ce spun activiștii pro choice ___

De partea cealaltă a baricadei, activiștii pentru drepturile femeilor și susținătorii pro-choice spun că odată cu aceeastă modificare legislativă, femeile nu vor mai fi tratate ca niște criminale atunci când iau decizia să întrerupă o sarcină.


„Pentru activistele feministe din New South Wales, aceasta este cu adevărat o etapă istorică importantă.”, a spus deputata laburistă Jo Haylen. „Femeile din New South Wales nu se vor mai teme de instanță și de pedeapsa cu închisoarea atunci când vor lua decizii cu privire la viețile și corpurile lor."


___

Dacă inițial mulți dintre parlamentarii conservatori s-au opus acestei modificări, motivându-și poziția prin credințe conservatoare personale, dar și prin exprimarea unor îngrijorări față de avorturile ce ar urma să fie făcute după primul trimestru de sarcină, amendamentele de ultimă oră au reușit să schimbe poziția unora dintre ei.


„Legea trecută pedepsea pentru avort atât femeile cât și medicii implicați în proces cu 10 ani de închisoare, iar asta nu era în regulă”, a declarat parlamentara laburistă Penny Sharpe, una dintre susținătoarele proiectului de lege. „Decizia luată zilele astea este un pas important pentru viitorul femeilor din Australia.”



„Niciunul dintre noi nu este în favoarea avortului. E ca și cum am spune că suntem în favoarea atacurilor de cord. Dar înțelegem realitatea din jurul nostru: avortul este o procedură medicală care trebuie făcută în condiții legale, de siguranță și accesibile.”, a mai adăugat ea.

Ce spune societatea civilă din Australia ___

Politicile pro-choice sunt susținute, de fapt, de mulți dintre australieni. Potrivit unui studiu din 2010, publicat în Medical Journal of Australia, 87% dintre australieni consideră că avortul ar trebui să fie legal în primul trimestru de sarcină, iar majoritatea consideră că medicii nu ar trebui să fie sancționați dacă realizează o întrerupere de sarcină după 24 de săptămâni.

___

Cu toate că decizia de săptămâna trecută marchează dezincriminarea avortului peste tot în Australia, accesul la acest tip de procedură medicală continuă să fie unul destul de limitat.

___

Conform unui studiu publicat de același jurnal citat anterior, costul mediu al unui avort realizat pe teritoriul țării variază între 470$ și 560$, deci din acest punct de vedere, întreruperea de sarcină va continua să fie o provocare pentru multe dintre femeile din Australia.


Don't forget to share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.