
Ioana Ilie
Glamour loves
Artiștii reimaginează orașele pustii în timp ce #stămacasă
_
Un comitet de fotografi dedicați pasiunilor lor - fotografia și muzica - au lansat recent o invitație în mediul virtual către ilustratori: Le-au pus la dispoziție fotografii cu orașele gol-goluțe, iar aceștia au intervenit, prin desen, reimaginându-le.
_
Am stat de vorbă cu cei de la Colectivul Komiti și am aflat cum s-a conturat această inițiativă și cum intenționează să o dezvolte în viitor.

Cum s-a conturat această inițiativă? ___
De îndată ce am înțeles gravitatea situației, am început să ne simțim nefolositori. Am pornit imediat discuții împreună cu colegii despre cum putem să ne implicăm, să ajutăm comunitatea și să convingem oamenii să rămână în siguranță.
___
Mesajul #staiacasă este foarte ușor de înțeles și a fost adoptat de toți cei care vor să facă o diferență. Noi ne-am hotărât să îl abordăm într-un mod mai creativ, punând laolaltă competențele noastre cu cele ale ilustratorilor, într-un efort comun.

___
Nu am vrut să arătăm imaginea unui oraș părăsit și post-apocaliptic. Ne-am propus să transmitem un sentiment mai liniștitor prin imagini, arătând că străzile goale sunt totuși pline de culoare și emană optimismul de care avem nevoie acum.

___
Proiectul a prins viață în urmă cu două săptămâni. Deoarece viteza este mult mai importantă acum decât perfecțiunea, nu am stat prea mult timp pe gânduri. Ideea inițială de a dezvolta proiectul integral in-house a fost înlocuită de curiozitate.

___
Ne-am întrebat „Oare cum văd alți ilustratori Clujul?”. Așa a început un proiect colaborativ, spontan, cu un reach ce ne depășește așteptările și cu potențial imens. Suntem fericiți că primim feedback pozitiv și deja ne gândim ce putem face pornind de aici.
În ce măsură considerați că arta poate avea un rol terapeutic în această perioadă dificilă pe care o traversăm cu toții? ___
Cu toții luăm măsuri pentru a ne proteja sănătatea fizică, dar în continuare a trebui să ne protejăm și sănătatea emoțională. Considerăm că arta are un rol foarte important în general, dar mai ales în aceste vremuri când simțim nevoia și mai mare de a o consuma.

___
Ne putem imagina cum ar fi să trăim acum în case fără muzică, filme, cărți, fotografii etc și ne dăm seama de rolul esențial al artei și câtă importanță are în viața noastră.

Cum intenționați să dezvoltați această inițiativă în perioada următoare? Aveți în plan să continuați această inițiativă și post-criză (o expoziție cu lucrările ilustratorilor sau poate un album tipărit)? ___
Planul este să lansăm foarte curând o colecție limitată de printuri disponibilă la vânzare online, iar banii strânși să-i donăm unei asociații din Cluj ce a demarat mişcarea civică VĂ AJUTĂM DIN CLUJ.

___
Ei sprijină cetățenii din Cluj-Napoca în lupta cu virusul Covid-19. Fiindcă nouă ne plac foarte mult ilustrațiile din acest proiect și ni le-am dori acasă, printate, așezate frumos într-o ramă, sperăm că mai sunt alții care au aceeași dorință și care ar putea contribui.

___
Până în prezent, au răspuns apelului ilustratori din Cluj: Ciora Andreea, Andrea Stan, Pojum Edith, Lia Cucuianu, Alexandra Filimon, József Vass, Matei Iacob, Marius Mariș, Andra Karina Duca, Iulia Mitea, Rue Atelier, Smash Studio, Paul Alexandru, Alina Lipotchi, Stefania Stefanescu, Tatiana Rozdovanu, Gabriela Nicolae, Andreea Ilisai, Bianca Mocan, Ana Coroi, Anita Jambor, Alex Cioflica, Colorita, Diana Marchis, Gabriela Preda, Mihai Bold, Robert Leonte, Roxana Oroian, Teodora Gabi).

___
Și ilustratori din București: (Raluca Băraru, Adela Calistru, Oana Cuzuc, Romulus Boicu, Camelia Puiulet, Ionut Costea, Ilinca Valaneanu, Ioana Teodoroiu, Lidia Macov, Anca Sowild).
___
Urmărește în continuare inițiativa colectivului Komiti și cele mai noi lucrări trimise de artiști, aici.

Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.