Ioana Ilie

Overdoses

„Arta revendicării”, prima colecție de poezie feministă din România

_

Sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 15:30, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, va avea loc lansarea volumului „Arta revendicării. Antologie de poezie feministă”, prima colecție de acest gen din România.


___

Coordonată de Medeea Iancu, „Arta revendicării” cuprinde texte semnate de autoarele Iuliana Lungu, Jasmina Al-Qaisi, Tina Haș, Mihaela Michailov, Alina Soare, Sașa Zare, bianca ela, Alina Purcaru, Veda Popovici, I.M.Clau.

___

Medeea Iancu consideră că volumul reprezintă un spațiu de reprezentare literar și poetic eliberator, emancipator, divers și autonom, prin care autoarele demască condiționările, prejudecățile, obiectificările și opresiunea patriarhală:

Medeea Iancu

___

„Autoarele din această antologie, cît și ipostazele imaginate de ele, creează un spațiu literar și poetic eliberator, emancipator, divers și autonom; ele demască condiționările, prejudecățile, obiectificările și oprimarea istorică.” (Medeea Iancu)

___

„Ele, autoarele, pășesc în afara casei unde au fost ținute de secole; fac siguranțele ușilor să sară în aer; ele, autoarele părăsesc închisorile textuale în care au fost obiectificate, sufocate, dezumanizate, folosite, hărțuite, violate, căci, ce e personal e politic./ toate am părăsit casa/ în același moment.” (Medeea Iancu)

___

„Ele, autoarele, își afirmă povestea și ies din colivia istoriei, nu vor să fie fetele docile, nici fiicele obediente și mute ale taților care le-au dorit păpuși într-o casă de păpuși care produce alte păpuși, păpuși care nasc alte păpuși, care spală haine de păpuși și care hrănesc păpuși; ele, autoarele, distrug aceste case de păpuși, distrug încuietorile, sparg ferestrele, scriu pe zidurile orașelor în care nu au fost lăsate să intre, fără frică: ceea ce e personal, e politic.” (Medeea Iancu)


___

Vă lăsăm, mai departe, în compania câtorva dintre autoarele ale căror texte au fost selectate și publicate în antologie, prin câteva fragmente din poemele lor cu o componentă asumat feministă.

___

„(...) Toți îți zic cu zâmbete gonflate de fericire cu pomeții sclipind și dinții emanând albicios bucurie: ești mamă! ești împlinită! ești tot ce poate fi mai frumos pe lume! ești freamătul zorilor! ești mișcarea norilor! ești liniștea toată!” (O limbă a mamelor, Mihaela Michailov)


___

„ (...) Ce simt îmi scapă printre buricele degetelor ca un firicel de salivă scurs iar și iar dintr-o gură pentru care sunt sân. Doar sân. Și pârâie trosnit tot ce simt. Tot ce-ar trebui să simt sapă șanț cu pereți din țipăt scurt în intimitatea mea vătuită cu simțirea altora.” (O limbă a mamelor, Mihaela Michailov)

___

„ (...) mai târziu, pe la șapte spre opt, ne țineam strâns de mână – o margine tăioasă de stâncă, o stâncă goală și singură, o stâncă pe care doar mâinile noastre o mai țineau în picioare – strâns, strâns ne țineam eram pe scările rulante de la metrou se întunecase afară și la capătul scării rulante, acolo sus erau câțiva băieți de la noua dreaptă împărțeau pliante” (Sașa Zare)


___

„ca de la electroșoc ne-am desprins mâinile brusc, automat, am glumit, cum ar fi să ne mai luăm și bătaie, ar fi o seară completă cu toată violența homofobă din viață pe asta am simțit-o mai tare ca oricând ce mizerie, aproape uitasem că eram queer și n-aveam voie pe stradă nici măcar să jelim” (Sașa Zare)

___

În cadrul evenimentului de sâmbătă, suntem așteptate la o dezbatere alături de Iulia Militaru, Laura Sandu și Medeea Iancu, despre acest volum, dar și despre posibilitățile literaturii feministe în spațiul de limbă română. Publicația va putea fi descărcată gratuit, după lansare, de pe pagina Literatură & Feminism.

___

Colecția face parte dintr-un proiect mai amplu, care își propune să sprijine fetele, femeile și persoanele queer să scrie și să publice literatură feministă, să încurajeze analiza literară care implică o perspectivă feministă și să contribuie la popularizarea conceptului de literatură feministă în spațiul de limbă română.


Don't forget to share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.