
De Emilia Barbu
Arta posibilului. Adèle Prost
FROM THE MAGAZINE
Ce au în comun Paleoliticul târziu și secolul XXI? Ceramica, cel mai probabil. Unul dintre cele mai vechi meșteșuguri ale omenirii continuă să existe – și să reziste, cu încăpățânare, căpătând noi și noi forme. Ana Gurduza, Sandra Berghianu, Adèle Prost și AJ Simpson sunt patru ceramiste care investighează, fiecare în stilul său, arta posibilului, în lut.

După ce am povestit cu Ana Gurduza, creatoarea atelierului de ceramică, ilustrație și experiment Ars Ana, și cu Sandra Berghianu, a venit rândul ilustratoarei și ceramistei franceze Adèle Prost.
Adèle Prost este ilustratoare și ceramistă franceză, visătoare și creatoare de obiecte unicat pe care le livrează personal în Paris, oraș în care și locuiește. Se declară o Balanță etern indecisă, o „Miss Regrets” care colecționează o sumedenie de obiecte vechi și complet inutile care acaparează apartamentul său foarte mic și foarte parizian.
Adèle a început să experimenteze cu ceramica în perioada studiilor sale de arte, s-a îndrăgostit de meșteșug și așa a decis să-și continue studiile în direcția ceramicii. Azi spune că e într-o continuă descoperire și că nu obosește niciodată din a experimenta și a se juca cu acest mediu: „Ce-mi place cel mai mult la ceramică este faptul că posibilitățile pe care le ai sunt infinite, încă am atâtea lucruri pe care vreau să le încerc! Partea cea mai plăcută pentru mine este decoratul, ador să petrec ore întregi pictând piesele, mă relaxează mult, dar îmi place și să netezesc toate rugozitățile.”
Partea mai puțin plăcută? Emailarea. Adèle recunoaște că e foarte neîndemânatică, iar procesul necesită multă rapiditate și precizie, fără loc de greșeli, așa că poate deveni stresant.

Stilul ei s-a dezvoltat în timp, dând spațiu unor lumi onirice, pline de culoare, plante, animale, ființe imaginate și reprezentări naive. Și dacă în adolescență subiectele sale erau desenate în alb și negru, eventual cu o altă culoare de accent, după descoperirea ceramicii a avut loc explozia cromatică prezentă acum în lucrările sale. Fauna, flora, desenele din enciclopedii, anumite texturi sau modele găsite la târgurile de vechituri sau la bunici, cărțile copilăriei, toate aceste elemente o inspiră și hrănesc universul pe care Adèle îl modelează în joaca sa creativă.
Formele au de asemenea un rol important: toate obiectele sale curg fluid în forme neregulate, aproape copilărești, al căror farmec vine tocmai din lipsa asumată a acestei imperfecțiuni – „nu e neapărat o decizie creativă, pur și simplu desenez lucrurile un pic cum îmi vin, într-un stil foarte naiv și, deși, uneori folosesc o foaie și un creion ca să punctez formele, deseori ies așa din prima și cu ceramica nu te poți întoarce înapoi să refaci desenul fără să riști să distrugi piesa. Uneori nu sunt satisfăcută de ce iese, dar am început să învăț să-mi iubesc piesele așa cum sunt.”
Piesele și stilul său de ilustrație au ajuns să fie iubite inclusiv de brandul american Anthropologie care i-a propus o colaborare pentru o colecție vestimentară. Astfel, lumile imaginate de Adèle au părăsit ceramica și au ajuns pe haine, purtate și nu doar admirate.

Colaborarea a făcut-o, de altfel, să realizeze că ilustrațiile sale se pretează pentru mai multe suporturi, nu doar pe hârtie și pe ceramică, și a fost foarte satisfăcător să-și vadă creațiile purtate de către alte persoane. Mai mult, colaborările cu branduri mari o ajută să-și continue pasiunea, mai ales în contextul în care, în prezent, jonglează cu o slujbă în paralel cu munca de artist.
Viitorul său se conturează în același stil colorat și naiv, cu planuri care par să iasă din aceleași lumi fantastice pe care le cuprinde pe o farfurie: își dorește să creeze un curs de ceramică, să-și cumpere propriul său cuptor, dar și o presă de gravură. Își dorește să continue să deseneze modele și să le vadă într-o zi pe o colecție de tapet, decorând casele oamenilor cu imaginația sa. Apoi, ar mai fi visul pe care îl are încă de când era mică: să ilustreze, cândva, propria sa carte pentru copii. Și, desigur, mai este visul pe care îl trăiește deja.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.