
De Irina Munteanu
72 de ore prin muzee și galerii în Viena
ART TOUR
Nu toate vacanțele de vară trebuie să fie despre evadări la mare sau pe meleaguri îndepărtate. Pe următoarea o poți petrece din muzeu în muzeu, de la o expoziție la alta, în Viena.
Luna trecută, la invitația Oficiului de Turism al Austriei, am descoperit că în Viena sunt zeci de muzee și galerii, precum și spații alternative în care poți să experimentezi din plin arta în toate formele ei. Iar expoziții noi apar atât de des încât îți promit că n-ai cum să te plictisești.


Te anunț de pe acum că te așteaptă un maraton de artă la mai puțin de două ore de casă: din MuseumsQuartier, un melanj de muzee, mici iniţiative culturale și spații de relaxare, până la scena galeriilor de artă contemporană din districtele vibrante vieneze. Să pornim!

Hundertwasser Museum When the Wind Blows 11.03 – 28.08.2022
Julius von Bismarck, One More Night, 2016
Am ajuns la Hundertwasser Museum într-o zi destul de călduroasă și am simțit că am dat peste oaza de care aveam nevoie. Motivul nu e doar expoziția colectivă „When The Wind Blows”, un show atmosferic care explorează diferite aspecte ale aerului, vântului și respirației, ci și muzeul în sine, primul „muzeu verde” al Vienei, creat de artistul austriac Friedensreich Hundertwasser pe baza principiilor sale ecologice și devotamentului pentru natură.

P.S.: înainte de a intra în muzeu, ia-ți timp și admiră-l pe dinafară, iar la final rămâi la o limonadă în grădina interioară.

Kunsthalle Wien Resistant Muses. Delphine Seyrig and the Feminist Video Collectives 7.04 – 4.09.2022
Micha Dell-Prane, Delphine Seyrig & Ioana Wieder, 1976
Delphine Seyrig, actriță, regizoare și activistă feministă încă din anii '70, este „muza rezistenței” în jurul căreia se învârte expoziția „Resistant Muses” de la Kunsthalle, numită după colectivul pornit de Seyrig în 1975. Prilej numai bun de discuție despre sexismul din industria cinematografică, dar și de a (re)descoperi lucrări semnate de Etel Adnan, Chantal Akerman, Marguerite Duras, Babette Mangolte sau Ulrike Ottinger.

Belvedere Superior IN-SIGHT. Georg Eisler 8.04 – 25.09.2022
Georg Eisler, Kontakthof Eros-Zenter, 1971
E clar că odată ce ai ajuns în Viena toate drumurile duc în Grădina Palatului Belvedere. Printre plimbările tale merită să te oprești să vizitezi pe rând Palatul Belvedere Superior, Belvedere Inferior, iar apoi, cu un salt în prezent, Belvedere 21.
La Belvedere te așteaptă mai mult decât Klimt, Schiele sau Kokoschka. Expoziția lui Georg Eisler, de exemplu, fascinează prin observațiile tranșante din viața de zi cu zi pe care artistul vienez le-a exprimat în picturile sale. Jurnalele și cărțile de lucru ale lui Eisler, expuse la Belvedere Superior, dezvăluie luptele acestuia de a le pune pe pânză într-un mod spontan și informal.

La Belvedere 21, ai timp până anul viitor să vezi expoziția „Avant-Garde and the Contemporary”, o colecție de 140 de perspective artistice și tot atâtea abordări ale artei, din anii 1930 și până în zilele noastre.
Maria Lassnig, Double Self-Portrait with Camera, 1974

Leopold Museum Alfred Kubin. Confessions of a Tortured Soul
16.04 – 24.10.2022
Alfred Kubin, The Best Doctor, ~1901
Probabil că aș fi făcut mult mai multe în ziua aceea dacă nu mi-aș fi petrecut ore analizând lucrările lui Alfred Kubin expuse acum la Leopold. Nu mă plâng pentru că am găsit înfricoșător de actuală arta Kubin și asta mi-a dat de gândit.

Una dintre multele preferate personale: Alfred Kubin, „Every night a dream visits us”, 1902/03.
Expoziția „Confessions of a Tortured Soul” e și prima explorare a lumilor onirice ale lui Kubin însoțită de interpretarea psihanalistului și psihiatrului August Ruhs, lucrările fiind plasate în dialog cu lucrări ale artiștilor din secolul al XIX-lea din care Kubin și-a luat inspirația.

mumok Wolfgang Tillmans. Sound is liquid 27.11.2021 – 28.08.2022
Wolfgang Tillmans, blue self portrait shadow, 2020
Nu întâmplător au stat lucrările fotografului german atât de mult expuse la mumok. Până la final de august mai ai timp să observi lumea, legăturile dintre oameni și lucrurile care îi înconjoară prin lentila lui Tillmans care, atunci când creează, pleacă de la întrebări precum „Ce văd de fapt?”, „Ce văd și ce vreau să văd?” sau „Ce se vede în imagine?”.

Pst! Tot la mumok, pe 2 iulie, se deschide expoziția „collaborations” care urmărește exact ce îi spune titlul: să pună în lumină colaborări artistice prolifice. Gândește-te la Marina Abramovic & Ulay (foto), Art & Language etc.

MAK Missing Link. Strategies of a group of architects from Vienna ('70–'80) 11.05 –2.10.2022
Documentation of the „Meeting on the Field”, Trausdorf, 1972, Gert Winkler
Trecutul și prezentul la un loc, dar și amestecul de arte aplicate, design, arhitectură și artă contemporană, toate fac din MAK un muzeu la care abia aștept să mă întorc. Iar când reîntoarcerea e marcată de o retrospectivă completă Josef Hoffmann, ce-mi pot dori mai mult?!
Nu te îngrijora dacă ai ratat-o pentru că a început o nouă expoziție dedicată lui Hoffman și impactului său asupra artiștilor și arhitecților contemporani: „15 Years of the Josef Hoffmann Museum”. Iar dacă arhitectura te aduce aici, expoziția „Strategies of a Viennese Architecture Group (1970–1980)”, despre grupul de arhitecți Missing Link (Angela Hareiter, Otto Kapfinger, Adolf Krischanitz) și proiectele lor interdisciplinare inovatoare, te va bucura și mai tare.

Heidi Horten Collection OPEN 3.06 – 2.10.2022
Marc Chagall, Les Amoureaux, 1916
Trișez un pic și las o destinație artistică nouă pe care nu am prins-o la inaugurare din păcate, dar care nu trebuie să lipsească de pe traseul tău: muzeul Heidi Horten Collection. În centrul orașului, între Opera de Stat, Albertina şi Burggarten, Palatul Stöckl găzduiește acum una dintre cele mai valoroase colecţii private din Europa.
Ce îl face așa de neratat? Selecția de artiști – Marc Chagall, Pablo Picasso, Andy Warhol, Francis Bacon, printre mulţi alţii – și lucrări moderniste, neoexpresioniste şi pop art.

Călătoria continuă: uite și alte câteva galerii de artă contemporană de pus pe hartă.

Galeria Emanuel Layr și expoziția semnată de Lili Reynaud-Dewar: „I invited men into my hotel room and asked them very personal questions about their lives”.

De pe 9 iunie până pe 27 august, la Galeria Krinzinger poți să vezi expoziția artistei Radhika Khimji, „Adjusted Becoming”.


Dacă te afli prin cartierul vienez Schleifmühlgasse, consacrat pentru spațiile sale de artă, fă o vizită și galeriei Gabriele Senn. Mai ai timp să vezi expoziția amețitoare a lui Michael Riedel până pe 25 iunie.

Nu te lăsa păcălită de înfățișarea clădirii; în spatele fabricii de pâine se află un minunat spațiu de expoziții de fotografie: galeria OstLicht. Expoziția curentă adună lucrările fotografului George Hoyningen-Huene (1900–1968).
Te-am convins să pleci într-un museum hopping în Viena? Mai sunt atâtea de explorat! Pe wien.info găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru a pune la cale o altfel de escapadă vara asta.
Fotografii din arhivele locațiilor selectate, WienTourismus/Paul Bauer
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.