Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

Ar trebui să ne sperie coronavirusul?

_

După ce anul a început cu un potențial război mondial și a continuat cu posibila destrămare casei regale britanice, acum avem o posibilă pandemie. Lumea este îngrijorată că epidemia provocată de coronavirusul descoperit în Wuhan, China, ar putea deveni globală. Nu ajută nici faptul că Netflix a decis să lanseze tocmai în săptămâna aceasta serialul documentar "Pandemic".

E cazul să ne îngrijorăm?

_

Sunt destule motive să credem că lucrurile pot scăpa de sub control: faptul că perioada de incubație e de 14 zile, perioadă în care virusul se poate răspândi, felul în care au reacționat autoritățile chineze, care au impuse restricții de circulație în zeci de orașe, descoperirea unor persoane infectate în SUA, Japonia sau Franța și cele 81 de victime anunțate până acum.

_

Sunt însă și motive să nu fugim imediat la farmacie pentru a cumpăra măști respiratorii: cu excepția a două cazuri în Franța, virusul nu au fost depistate în Europa, cu atât mai puțin în România, iar rata mortalității este scăzută. Boala pare a-i afecta mai ales pe cei cu alte probleme de sănătate. Să nu uităm că, iarna trecută, banala gripă a ucis 119 români și nu s-a creat o panică publică.

Foreign Policy a publicat un articol care explică foarte bine ce știm și ce nu știm despre acest coronavirus și cât de îngrijorați ar trebui să fim.

I I I I I

_

Asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsurile obișnuite din sezonul gripal: să evităm locurile aglomerate, să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun și să evităm să ne atingem fața când nu e cazul, să ne acoperim gura cu un șervețel atunci când strănutăm. Chiar dacă Corona virusul nu ajunge la noi, gripa este deja aici.

Știrile pe care le-ai ratat

_

Prinși cu frica de pandemie și discuțiile despre Meghan și Harry, aproape că am ignorat faptul că Parlamentul britanic a aprobat acordul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar regina l-a și semnat. Mai trebuie, desigur, ca și Parlamenul European să ratifice acest act, dar e cert acum că vineri este ultima zi în care britanicii mai sunt membri ai UE.

_

Nu vor exista însă schimbări importante începând de sâmbătă – tocmai acesta este rolul acordului, să facă trecerea mai ușoară. Până la finalul acestui an, cel puțin, regulile de călătorie rămân aceleași (deși aș recomanda pașaportul), iar Marea Britanie și Uniunea Europeană vor începe negocierile pentru un acord de colaborare pe termen lung imediat după ce își revin fanii lui Farage din beția sărbătorii anunțate pentru vineri.

_

Între timp, Senatul american a început procesul de impeachement împotriva președintelui Donald Trump. În termenii dictați de Casa Albă, fără martori și probe noi, pentru că camera superioară a Congresului e dominată de republicani și toată lumea știe dinainte că aceștia nu vor vota împotriva președintelui.

Trevor Noah explică situația în „The Daily Show"

I I I I I



Delicata poezie


_

Un scandal neașteptat a cuprins lumea literară atunci când a fost dezvăluit faptul că poeta Anastasia Gavrilovici, laureată a premiului Eminescu pentru debut, a folosit un cuvânt considerat obscen într-o poezie. Delicatele poete n-au voie, se pare, să facă lucruri pe care bărbaților nu li se reproșează vreodată.

Doris Mironescu crede că e vorba exclusiv de misoginie

I I I I I



Cu ochii pe Halep


_

În săptămâna în care a devenit jucătoarea născută după 1980 cu cea mai lungă prezență consecutivă în Top 10 (șase ani), Simona Halep a ajuns în sferturile de finală de la Australian Open, turneu pe care l-a ratat în setul decisiv acum doi ani.


_

Chiar dacă obiectivul declarat al Simonei din acest an este să câștige Jocurile Olimpice, e doar la două meciuri distanță de o nouă finală. Fusul orar s-ar putea să ne facă să avem cel puțin o noapte albă sau să chiulim dimineața de la serviciu, dacă vrem s-o urmărim în direct.

Noul val e din nou pe val


_

Radu Jude a devenit primul regizor român care a fost selectat cu două filme în secțiunea Forum de la Berlinală. Filmele „Tipografic Majuscul” și „Ieșirea trenurilor din gară” (coregizat cu istoricul Adrian Cioflâncă) vor fi văzute, în premieră, în februarie, la Berlin.

_

Între timp, la Sundance, primele review-uri ale documentarului „colectiv” sunt mai mult decât entuziaste, în timp ce avanpremiera din România a filmului, programată pentru 24 februarie, e deja sold out.

Micul Paris


_

Ocupați să ne plângem de aglomerație și poluare, uităm de lucrurile bune pe care le are capitala României. Noroc cu jurnaliștii care o vizitează pentru prima dată și scriu texte entuziasmante despre București. Săptămâna aceasta, e rândul celor de la The Daily Beast.

Adio, Terry Jones!


_

Unul dintre cei șase membri ai grupului Monty Python's Flying Circus și cel care a regizat filmele care i-au făcut celebri, „Monty Python and the Holy Grail”, „Life of Brian” și „The Meaning of Life”, a murit săptămâna trecută.



Dar poate cel mai bun omagiu e această caricatură

I I I I I





_

Vestea tristă a zilei este că baschetbalistul Kobe Bryant și fiica sa, Gianna, alături de alte șapte persoane, au murit într-un accident de elicopter în timp ce mergeau spre un meci de baschet în care trebuia să joace fiica sportivului american.

_

Arena pe care Bryant a jucat cele mai multe dintre meciurile sale pentru LA Lakers a găzduit, în această noapte, decernarea premiilor Grammy, iar întregul eveniment a fost marcat de neașteptata veste.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.