
De Mihai Ghiduc
Cronica săptămânii
Anul fără primăvară
_
Într-un an obișnuit, acum ne-am fi bucurat de copacii înfloriți sau ne-am fi plâns de alergii. Acum, stăm cu ochii pe statistici și studii medicale, în speranța că ne vor arăta că vom putea ieși din casă la un moment dat, iar orice alergie e privită cu maximum de suspiciune. Ne vom bucura de flori în 2021. Poate.
100.000
_
Săptămâna aceasta, Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat cea de-a 100.000-a victimă a COVID-19. Sunt peste 1,7 milioane de cazuri. Veștile ceva mai bune sunt că, în Europa, numărul de îmbolnăviri noi sau de decese nu mai crește exponențial, ci a stagnat și că tot mai multă lume s-a vindecat. Săptămânile care urmează sunt decisive, însă.

Când Paștele e motiv de îngrijorare
_
În weekendul care tocmai a trecut, catolicii au sărbătorit Paștele, iar ortodocșii Floriile, fără a ieși din propriile case. Săptămâna viitoare e Paștele ortodox. Biserica a înțeles situația și nu face presiuni pentru a-și aduce enoriașii la slujbă. Însă există îngrijorarea că unele persoane nu vor respecta regulile carantinei și-și vor vizita rudele, pentru tradiționala masă, ceea ce ar putea duce la un nou val de îmbolnăviri.
E destul de ciudat, dar, în acest an, dacă vrei să le arăți părinților că ții la ei, va trebui să eviți să-i vizitezi.
I I I I I

Spitalele au devenit periculoase
_
Dintre cele 6.300 de cazuri de COVID-19 înregistrate până astăzi în România, 812 sunt cadre medicale, medici și asistente. Multe alte persoane s-au îmbolnăvit în spital, dar nu avem o statistică în acest sens, deși știm cel puțin de cazul unui centru de dializă din București care și-a infectat (și ucis) pacienții.
_
Atât lipsa echipamentelor de protecție, într-o primă fază, cât și nerespectarea regulilor de protecție au dus la această situație. Nu e un moment bun să te îmbolnăvești de nimic.

Boris e bine
_
Premierul britanic a fost externat din spital, după ce a stat câteva zile la terapie intensivă. Acesta le-a mulțumit doctorilor și asistentelor și a spus că boala ar fi putut evolua în orice direcție. Unii i-au atras atenția că le datorează milioanele de lire pe săptămână promise atunci când a făcut campanie pentru Brexit.

O memă rasistă ne-a făcut să uităm de virus pentru o zi
_
Vladimir Tismăneanu a postat pentru câteva minute, pe Facebook, o memă rasistă primită de la directoarea Humanitas, Denisa Comănescu (cea care îngrijește colecția „Raftul Denisei”). Mema a fost ștearsă repede, dar foartă multă lume a văzut-o ulterior – cineva a făcut o captură. Profesorul român care predă în SUA a întârziat cu scuzele și a fost, pe bună dreptate, criticat.
_
Pentru o zi, Facebook-ul n-a mai fost despre coronavirus, ci s-a împărțit în apărători și acuzatori. Primii au încercat să-i ia apărarea lui Tismăneanu, o persoană care nu e cunoscută pentru vederi rasiste, dimpo-trivă, dar au uitat că a făcut un lucru greșit și au încercat să-i acorde un cec în alb. Acuzatorii au reușit performanța să umple tot internetul cu respectiva memă, pentru că nu li s-au părut suficient de puternice cuvintele.
_
Cel mai probabil, ne vom întoarce la COVID-19, ratând un alt moment în care am fi putut să discutăm sincer despre un lucru care a rămas nerezolvat de ani buni: modul în care ne raportăm la romi.

Mai multe informații utile, în newsletter-ul nostru.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.