Mădălina Ionescu

#WhileAtHome

Am învățat să-mi prepar singură gel antibacterian

_

În acest context nefericit, produsele dezinfectante pentru mâini au devenit o raritate pe rafturile magazinelor și ale farmaciilor. Dar un brand românesc a împărtășit public o rețetă ce poate fi preparată și acasă. Iar eu m-am apucat de treabă, recunosc.

_

Am fost una dintre acele persoane care nu au dat iama în magazine atunci când și România a intrat pe harta lumii cu mai multe cazuri de Covid-19. Partea bună este că mi-am păstrat calmul și nu am golit rafturi. Partea mai puțin bună este că, atunci când am consumat singurul gel antibacterian pe care îl aveam, nu a fost chip să mai găsesc altul.

_

Da, gelul dezinfectant nu înlocuiește o igienă corespunzătoare, dar eu am avut mereu unul la îndemână, indiferent de context sau de locul în care mă aflam, căci își dovedește necesitatea și utilitatea, grație rolului de prevenire a transmiterii agenților patogeni.

_

Pentru o cvasi-germofobă cum sunt eu, în trecut era important ca produsul să conțină un procent ridicat de alcool - cel puțin 60% -, ca să fie sinonim cu o mai bună acțiune antibacteriană, antifungică, dezinfectantă și bactericidă. În ultima perioadă însă, mi-aș fi dat o parte din bunuri ca să am orice fel de variantă.

_

Din fericire pentru mine și pentru toată lumea, NN Cosmetics a publicat recent reteța de dezinfectant homemade a farmacistei Maria Ardelean, cea care a pus bazele brandului.

_

Orice dezinfectant pentru mâini are la bază aceeași formulă simplă: - alcool de origine agricolă 96% - gel de aloe vera într-o concentrație mare - glicerină - apă oxigenată - ulei esențial pentru un touch parfumat (opțional)

Așa că m-am apucat de treabă

_

Am ținut cont de toate instrucțiunile oferite de către marca de cosmetice. Prin urmare, într-un vas curat din oțel inoxidabil, am mixat 5 gr de gel de aloe vera, 5 gr de glicerină și 10 ml de apă oxigenată. Mi-a luat ceva să mă asigur că respect întocmai cantitățile, mai ales că sunt o persoană destul de neîndemânatică.

_

Apoi am adăugat 80 ml de alcool - dar sanitar, pentru că nu am găsit unul etilic - și am amestecat bine până când am obținut o compoziție omogenă. Am stat puțin să mă gândesc dacă să apelez și la ulei esențial, pentru un parfum plăcut, și, într-un final, am zis să o fac și pe asta. Așa că am finalizat totul cu două picături de ulei esențial de lavandă, știind că are proprietăți calmante.

_

După ce am mai despicat firul în 4 pe net, am aflat că sunt uleiuri esențiale care, pe lângă aromă, oferă și protecție împotriva germenilor. De exemplu, cel de cuișoare are rol antimicrobian. Dar este musai de apelat la numai una sau două picături, astfel încât să nu irite pielea.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.