
De Irina Munteanu
»
Jingle bells
Există alternative la muzica de Crăciun de care te-ai plictisit
Și ce dacă sărbătorile vin un pic mai repede în fiecare an? Cât timp ai coloana sonoră potrivită pentru ele și nu te lovești non-stop prin casă de Mariah Carey sau Frank Sinatra, poți să asculți cât de multe albume cu „Christmas” în titlu vrei tu.
De la Sufjan Stevens pe care nu l-ai fi bănuit să fie atât de prolific la acest capitol și până la Andrew Bird care se gândea la Crăciun în lockdownul din primăvara lui 2020 (de ce nu?), e timpul să-ți faci ordine în playlisturi – sigur există ceva și pentru tine.

Sufjan Stevens are câte un album pentru orice situație, de ce ar fi Crăciunul o excepție? Mai ales că e clar că are o slăbiciune pentru perioada asta. Nu o spunem noi, o spun zecile de piese create de Stevens pe tema asta.
Primul pachet de melodii, „Songs for Christmas”, l-a lansat în 2006, majoritatea versiuni ale cântecelor tradiționale de Crăciun, dar și o serie de compoziții originale precum „Sister Winter” și „Star of Wonder”. În 2012, am găsit sub brad și a doua colecție, „Silver and Gold: Songs for Christmas, Vols. 6-10”, adică alte 58 de piese originale și coveruri. Dacă nu te-am amețit destul, concluzia e că o petreci aproape cinci ore cu Sufjan, ceea ce nu-i rău deloc.


În primăvăra lui 2020, Andrew Bird contempla deja (sau prezicea) anxietatea sărbătorilor adusă la un alt nivel de către pandemie și se întreba când ne vom mai putea da întâlnire sub vâsc.
Nu știm la ce metode a recurs el anul trecut, dar sezonul ăsta s-au ocupat Pfizer, Moderna și colegii, deci probabil că o să urmeze un album mai optimist în 2022. Cât despre „Hark!” o să găsești coveruri după „Andalucia” lui John Cale și după piesa „Souvenirs” a lui John Prine, dar și compoziții proprii și favorite de-ale sale mai puțin cunoscute.

Poate că albumul „A Very Chilly Christmas” îl plasează pe Chilly Gonzales printre copiii cuminți de pe lista Moșului, dar tot e omul la care te duci pentru Crăciunuri cu un twist. Nu poți să știi niciodată.
De exemplu, pe „In The Bleak Midwinter” și „Snow Is Falling In Manhattan” o voce o să te topească din primele secunde, dar nu spun a cui. Tu cumpără discul, dăruiește-l, păstrează-l, fă ce vrei cu el... e un cadou oricum ai privi lucrurile. Apropo, pe Spotify există și varianta cu Toddla T căreia te sfătuiesc să-i dai play dacă simți că invitații tăi devin plictisitori.

În urmă cu patru ani, Phoebe Bridgers începea să lanseze în fiecare iarnă câte o piesă de sezon, ilustrată în stil poetic propriu - cu fantome în loc de oameni prin cadre festive.
Dacă acum doi ani a împărtășit versiunea piesei „7 O'Clock News/Silent Night”, de la Simon & Garfunkel, cu Fiona Apple și Matt Berninger, anul trecut, inspirată de viața lui Merle Haggard, a ambalat perfect un cover după piesa cântărețului de muzică country, „If We Make It Through December”.

„Seasonal Shift”, albumul festiv intercultural al trupei Calexico, e o îmbinare fericită de muzică portugheză, folk mexican și coveruri după John Lennon și Yoko sau Tom Petty.
Un album nou de la Calexico e întotdeauna o bucurie, iar unul sezonier e cu siguranță o surpriză neașteptat de plăcută. Mai puțin album de Crăciun și mai mult ocazie de a celebra diferite culturi pe fondul sentimentului comun de sărbătoare, „Seasonal Shift” e alternativa pe care o așteptam.

Facem un salt în timp în 1999 când Low, pe care nu i-ai fi bănuit să aibă o latură jolly neapărat, lansau „Christmas”, un mini-album format din creații festive proprii și versiuni mai puțin previzibile ale unor clasice precum „Silent Night” și „Blue Christmas”.
Altfel spus, o dovadă limpede că în mâinile potrivite, un album de Crăciun poate să sune minunat, indiferent ce simți pentru acest sezon.

Spre final, o favorită de la maestrul de ceremonii deprima(n)te, James Murphy. În 2015, LCD Soundsystem își împărtășeau propria viziune asupra celei mai frumoase perioade din an: „Christmas Will Break Your Heart”.
Și nu-i nimic rău în asta, mai ales dacă pui la socoteală perfecțiunea versurilor și inserțiile vagi de speranță, suficiente să te facă să îi mai dai un play și încă un play... „So what if they don’t love you anymore? I’m coming home”.
OK, nu puteam să închei fără să te trimit să (re)vezi duetul lui Bing Crosby cu David Bowie din 1977. Până în 1982, varianta lor a piesei „Little Drummer Boy” și piesa de contrapunct „Peace On Earth”, creată special pentru colaborarea lor, nu a fost disponibilă nicăieri, însă în timp a devenit unul dintre cele mai bine vândute single-uri ale lui Bowie și un „instant classic” în istoria cântecelor de Crăciun.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.