Mihai Ghiduc

Glamour picks

Alte 5 podgorii de pus pe lista ta de must-see

_

Am făcut, acum ceva vreme, cu ajutorul unui expert în vinuri, o listă a podgoriilor franțuzești care merită vizitate. Însă Franța nu e singurul loc unde se fac vinuri, așa că avem acum cinci propuneri la fel de spectaculoase din Italia, Portugalia și România.

_

Expertul în vinuri este Cristian Preotu, proprietar al grupului Le Manoir care organizează, de ani buni, prin Tasting Events, tururi private la cramele celor mai prestigioși producători din lume. Iată alegerile lui din afara Franței.

Tenuta Tignanello _

Antinori, Toscana, Italia


_

Toscana este recunoscută pentru peisajele și vinurile sale, așa că, dacă ajungi în zonă, îți recomand să vizitezi Tenuta Tignanello, crama Antinori și să te cazezi aici, într-un hotel situat chiar pe dealuri. Astfel, pe parcursul zilei, vei avea ocazia să te bucuri de priveliști superbe și să observi căprioare, iepuri, mistreți, care se plimbă nestingherite acolo.

_

Cu un domeniu de peste 300 de hectare, dintre care 120 sunt dedicate creșterii viței-de-vie, proprietatea este recunoscută pentru cele două vinuri reprezentative ale sale, Solaia și Tignanello, numite de către specialiști „printre cele mai influente din istoria viticulturii italiene”.


_

Domeniul are o importanță istorică pentru oenologi, deoarece aici, în anii ‘70, Marchizul de Antinori a dezvoltat un fel de laborator, un centru de cercetare și dezvoltare, în cadrul căruia a testat noi tehnici și noi soiuri de struguri, precum Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot. De fapt, el a fost creatorul denumirii de Supertoscane.

_

Atât Solaia, cât și Tignanello beneficiază de facilități de producție și crame de învechire separate, ceea ce le oferă caracterul distinctiv. Descoperă-le pe amâdouă, testează-le vinurile și ia-ți acasă favoritul!

Il Borro __

Toscana, Italia

_

Il Borro este o proprietate de 280 de hectare, din Toscana, Italia, cumpărată în 1993, de către Ferruccio Ferragamo și operată alături de fiul său, Salvatore Ferragamo, CEO al companiei. Datorită iernilor blânde, a climatului temperat și a excelentei expuneri a viei, această zonă a fost întotdeauna una ideală pentru producătorii de vinuri, așa că, în 1995, Ferruccio a hotărât să îi redea gloria și a plantat viță de vie pe 45 dintre hectarele deținute.

_

Astăzi, atât Sangiovese, cât și soiuri clasice, precum Merlot, Cabernet Sauvignon și Petit Verdot coexistă în acest loc frumos.


_

Începând cu 2015, procesul de producție este 100% organic, iar strugurii sunt fermentați și, ulterior, vinurile maturate în amfore, ca pe vremea romanilor. În plus, proprietatea produce ulei de măsline și își crește singură fructele și legumele. Astfel, o masă la oricare dintre restaurantele din cadrul hotelului Il Borro, Osteria del Borro și Il Borro Tuscan Bistro, va fi o experiență memorabilă.


_

Un sfat personal, dacă ajungi acolo, nu ezita să vizitezi galeria de vin și artă situată deasupra cramei, unde poți descoperi istoria proprietății și succesiunea locuitorilor săi, de la familia Medici, la Hohenlohe, de la Savoy, la Ferragamo. Pentru ca experiența să fie completă, proprietatea include și un superb hotel Relais & Châteaux, așa că te poți caza acolo.

Graham’s __

Symington, Valea Douro, Portugalia


_

Situată la câțiva kilometri de malul sudic al râului Douro, Graham’s 1970 Lodge este o proprietate superbă, cu spații de cazare, săli, restaurante și wine bar, cu o vedere spectaculoasă către centrul vechi al orașului Porto și a podului care leagă Oporto de Gaia.

_

Odată ajuns aici, ai ocazia să vizitezi muzeul Graham’s, care oferă vizitatorilor informații despre istoria vinurilor de Porto, drumul fiecărui strugure de la vie, până la cramă, precum și despre familiile Graham și Symington și implicarea lor în comerțul zonei.


_

În plus, tot aici poți vedea scrisorile de mulțumire ale Reginei Elisabeta a-II-a și a fostului președinte american, Barack Obama, precum și facturile care atestă că Winston Churchill aprecia produsele casei. Frumoasa arhitectura specifică secolului al XIX-lea a fost refăcută de câtre proprietari și inaugurată în 2013, de către Președintele Portugaliei.


_

În crama Graham’s se lucreză în continuare, astfel încât nicio vizită la proprietate nu va trece fără a vedea echipa producătorului, fără a auzi ciocanele dogarilor și fără a admira cele 2.000 de butoaie și 40 de cuve de stejar. Dacă vrei să te bucuri de degustare - ceea ce, bineînțeles, îți sugerez -, poți opta pentru unul dintre pachetele, care îți permit să testezi vinurile fortifiate ale casei în salonul de degustare sau în cel vintage.

Villa Vinèa __

Târgu Mureș, România

_

Situată în satul Mica, județul Mureș, crama Villa Vinèa are de 70 de hectare de vie, plantate cu 12 soiuri locale și internaționale, printre care Fetească Regală, Fetească Albă, Gewürztraminer, Riesling de Rhin etc.

_

Te va cuceri, cu siguranță, priveliștea asupra Văii Târnavelor, cu râul și satele sale, dar și arhitectura turnului impunător, care amintește de Transilvania medievală. Zona se bucură de un terroir impresionant, ce conferă, în special soiurilor albe de struguri, o aromă aparte, din care rezultă vinuri cu o mineralitate extrem de apreciată.


_

Specificitățile solului, precum și ale metodelor de producție îți vor putea fi explicate chiar de către oenologul Mihaly Denes, cel care, de 15 ani, coordonează producția Villa Vinèa și care, alături de Celestino Lucin, vinificatorul anului 2009, conform publicației italiene Gambero Rosso, este responsabil pentru savuroasele produse ale cramei.


_

Pe lângă o selecție de vinuri ce au cucerit specialiști internaționali – Villa Vinèa este cel mai premiat producător român din cadrul International Wine Contest Bucharest 2019 -, dacă optezi pentru pachetul de degustare, vei putea testa brânzeturi și charcuterie realizate de către artizani locali.

Avincis __

Drăgășani, România

_

Domeniul viticol Vila Dobrușa, unde sunt produse vinurile Avincis, este poziționat în centrul unor locuri recunoscute pentru frumusețea lor, cum sunt bisericile Horezu, Govora, atelierele de ceramică din Horezu, culele de la Măldărești, Schitul Dobrușa (obiectiv protejat de către UNESCO).

_

Conacul, în stil neobrâncovenesc, ce aparține familiei proprietarilor, Cristina și Valeriu Stoica, cei care au moștenit, de altfel, proprietatea, beneficiază de o arhitectură fermecătoare, reprezentativă pentru spiritul zonei.


_

Vizitatorii domeniului se pot bucura de plimbări și trasee în vie și în zonele din proximitate, precum, de un zonă de joacă, dedicată copiilor și, bineînțeles, de spații de cazare, masă și degustări de vinuri.

Nu uita să dai mai departe

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.