
De Andreea Grecu
Alcool bun/alcool rău în produsele de skincare
LABEL CHECK
Fie că devorezi toate articolele și forumurile despre îngrijirea pielii, fie că urmezi aceeași rutină de când te știi, cu siguranță ai o listă cu ingrediente de evitat în produsele cosmetice. Nu contează dacă are două rânduri sau două pagini, sigur acest ingredient se află pe ea: alcoolul.
Turnat în pahar, ne animă ocazional starea de spirit. În forme concentrate, este folosit și pentru proprietățile sale antiseptice în scopuri medicale sau în dezinfectanți. Însă cel care ne interesează cel mai mult când vine vorba de piele este cel inclus atât de comun în produsele de skincare.
Ce știm despre el: că ne face rău și trebuie evitat. Multiple studii au concluzionat că alcoolul afectează bariera de protecție a pielii, o deshidratează și o privează de substanțe vitale, accelerează moartea celulelor și sporește iritația. Atunci probabil te întrebi de ce îl găsești în atâtea produse care ar trebui să îmbunătățească sănătatea pielii, nu să o degradeze.


Adăugat în formula unui produs, alcoolul poate transforma o consistență densă într-una lejeră, aproape imperceptibilă. În plus, ajută și la o mai bună penetrare a produselor în piele, însă face asta afectând bariera cutanată care fix cu asta se ocupă: să țină „străinii” la distanță.
Cu toate acestea, este important de precizat că alcoolul nu își merită în toate cazurile titlul de răufăcător pe care i l-am atribuit din oficiu. Asta pentru că există două categorii total distincte de alcooli prezenți în produsele de îngrijire, de unde și denumirile atât de diverse pe care le regăsim alături de termenul „alcohol” pe etichete. Nu toate înseamnă același lucru, ba dimpotrivă, astfel că nu tot ce apare ca alcool trebuie evitat.
Alcoolul rău
Sub ce denumiri îl găsești pe etichetă: alchohol denat., SD alcohol (specially denatured alcohol), isopropyl alcohol sau isopropanol, propanol sau propyl alcohol, methanol, benzyl alcohol. Acesta este, de fapt, cel ce înglobează toate riscurile enumerate anterior și trebuie evitat pe cât posibil pentru a nu perturba funcțiile normale ale pielii.
Alcoolul bun
Nu te grăbi să arunci un produs din mână cum vezi termenul „alcool” pe lista de ingrediente. Vei fi uimită, însă există o familie de alcooli inofensivi pentru piele, cunoscuți și sub denumirea de alcooli grași. Sub ce denumiri îi găsești: cetearyl alcohol, stearyl alcohol, cetyl alcohol, behenyl alcohol, isocetyl alcohol, isostearyl alcohol, lauryl alcohol, myristyl alcohol.
Alcoolii grași sunt ingrediente benefice pentru pielea uscată și, în cantități potrivite, pentru orice tip de ten, întrucât sunt emolienți, îmbunătățesc textura produsului și oferă un finish neted pe piele, fără să o usuce sau să o irite, așa cum o face alcoolul denaturat sau etanolul. Chiar dacă se află în prima parte a listei de ingrediente, aceștia nu au niciun efect advers asupra pielii, așa că nu face greșeala să îi bagi în aceeași oală cu „frații” lor cei răi.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.