
Artists Talk
Adelina Ivan x Marieta Chirulescu
Două artiste care nu locuiesc în același oraș, dar care au în comun o prietenie veche, Adelina Ivan și Marieta Chirulescu ne aduc mai aproape de practicile și de preocupările lor de acum într-o discuție lejeră despre artă și artiști, Berlin, horoscop și o fostă închisoare comunistă.
CE ÎȚI OCUPĂ CEL MAI MULT TIMP ACUM?
Adelina Ivan


© Adelina Ivan
Marieta Chirulescu: Inițial mă gândeam desigur la expoziția pe care o pregătesc acum. Dar nu e tocmai adevărat. Cel mai mult timp îmi ocupă viața însăși. Micile decizii cotidiene, ce vreau să mănânc, ce trebuie să cumpăr, telefoane, întrebările constante ale fiului meu care are trei ani etc.
Adelina: Sună cumva poetic chiar dacă nu e. Lucrurile și gesturile care ne par neînsemnate, doar pentru faptul că sunt parte din viață sunt în aceiași măsură și parte din artă.
AȘ VREA SĂ TE INTREB CE PĂRERE AI DESPRE ÎNTÂMPLARE SAU DESPRE ȘANSĂ?
Adelina Ivan


© Marieta Chirulescu
Marieta: Așadar, întâmplare în sensul de hazard, iar șansă în sensul unei incidențe pozitive? Nu știu… în rutina zilnică încerc să las întâmplarea la voia întâmplării. Atunci când lucrezi la ceva, cred, într-adevăr, că o dezordine controlată poate fi utilă. Hazardul este important în lucrările mele, câteodată îl introduc chiar eu, controlat.
Însă nu cred că îți poți lasă lucrările la voia întâmplării. Cunoșți seria de lucrări a lui Elsworth Kelly „Spectrum Colors Arranged by Chance“? Sau lucrările lui Hans Arp care se ghidează după legile hazardului? Sunt atât de multe lucrări de artă grozave în jurul acestei tematici.
TU CE CREZI? ÎN CE MĂSURĂ TE PREOCUPĂ RELAȚIA ASTA?
Marieta Chirulescu


© Adelina Ivan
© Adelina Ivan
Adelina: Da, sunt mulți artișți care au folosit procese bazate pe întâmplare pentru a explora eliberarea de intenție. Pe lângă Hans Arp, un artist care îmi place mult este Cage al cărui parcurs se bazează doar pe acest concept, lăsând hazardul să-i determine compozițiile. Îmi place și decalajul dintre intenție și rezultat din filmele lui Chantal Ackerman.
Dar sunt fascinată de practica lui Jan Bas Ader care este legată de investigarea controlului și abandonarea lui forțelor naturii și care explică așa procesul lui de lucru: „When I fell off the roof of my house, or into the canal, it was because gravity made itself master over me“.
Altfel, întâmplarea și șansa au un sens pe care îl găsesc și în viață și legat de munca mea în atelier. Îmi place să văd șansa ca pe o aventură dramatică. Cred că experimentele în artă nu pot avea loc fără aceste accidente, întâmplări neprevăzute. Și pentru mine hazardul are un loc important în lucrări. Mă ajută mult în procesul de lucru, mai ales că am tendința să ordonez și să estetizez destul de mult.


© Marieta Chirulescu
CE LOC OCUPĂ ESTETICA ÎN PRACTICA TA?
Adelina Ivan
Marieta: Mai degrabă mă lupt să uit de estetică, pentru că îmi pune piedici. E mult mai important procesul, lucrul.
Citește întreaga discuție dintre Marieta și Adelina în ediția de iarnă GLAMOUR
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.