
De Irina Munteanu
»
Behind the scenes
Amy Adams și regizorul Joe Wright, despre „The Woman in the Window”
Deși a fost amânată mai mulți ani, lansarea filmului „The Woman in the Window”, adaptat după cartea omonimă a lui A. J. Finn, vine într-o perioadă care face și mai ușor să găsești teren comun cu viața izolată pe care o duce protagonista.
Dr. Anna Fox, interpretată de Amy Adams, este un psihoterapeut pentru copii care suferă de agorafobie și care, din acest motiv, își petrece timpul în casă (una minunată de altfel), la fereastră, uitându-se la filme clasice și stând cu ochii pe vecini.
Latura ei voyeuristică începe să prindă mai mult contur odată cu apariția soților Russell (interpretați de Julianne Moore și Gary Oldman), noii ei vecini de vizavi, pe care îi poate urmări cu ușurință din casă. În timp ce devine din ce în ce mai interesată de familia Russell, Anna Fox este martora unei crime violente (sau aceasta este perspectiva ei).
Într-un interviu acordat pentru jurnaliști de la 5 publicații din întreaga lume, printre care și Glamour România, am avut ocazia să descopăr mai multe detalii de culise chiar de la actrița Amy Adams, nominalizată de 6 ori la Oscar și câștigătoare a 2 Globuri de Aur, și de la regizorul britanic Joe Wright, autorul filmelor „Pride & Prejudice”, „Atonement” sau „Darkest Hour”.

Când o întreb ce a atras-o cel mai mult la scenariu și ce a determinat-o să accepte rolul Annei Fox, Amy Adams mărturisește că motivul a fost chiar regizorul filmului. Apoi, după ce s-a întâlnit cu Wright și i-a înțeles viziunea și „modul minimalist în care plănuia să facă întregul film”, a știut că merită provocarea.
„Îmi doream de mult să lucrez cu Joe Wright – plănuisem să colaborăm înainte de acest film, însă lucrurile nu s-au concretizat – așa că am știut că trebuie să mă avânt în acest proiect”, spune Adams. „Mi s-a părut o provocare să înțeleg psihologia personajului și traumele sale.”

Despre agorafobie, teama de spații deschise, s-a documentat mult și a stat de vorbă cu psihoterapeuți pentru a înțelege mai bine tulburarea și declanșatoarele ei - în cazul Annei Fox, trauma trăită.
Actrița, care suferă de claustrofobie și are trac de scenă, spune că a putut să se regăsească într-o oarecare măsură în Anna Fox. „Mă fascinează modul în care propria minte îți poate juca feste și puterea pe care o are să te convingă de anumite lucruri. Într-un fel, mă folosesc des de actorie pentru a trece peste frici și anxietăți.”
Dacă ar fi întrebat-o cineva acum câțiva ani, când s-au încheiat filmările pentru thriller, ce a învățat din întreaga experiență, Amy recunoaște că ar fi avut cu totul alt răspuns. Acum însă, „a descoperit cât de important este să-ți confrunți temerile” și „privește cu optimism finalul filmului.”

„Ideea de realități diferite”, spune Joe Wright că i-a stârnit interesul în intriga thrillerului, o temă la care revine des în filmele sale și care își are rădăcinile în adolescența sa „Cred că mi-am dorit dintotdeauna să fac un thriller. Mi s-a părut fascinant că avem de-a face cu o realitate fragmentată și că ajungi să te întrebi cu ce este realitatea mea diferită de a ta, ce o face să fie mai reală decât a ta.”
O realitate în care casa devine și ea un personaj în film. Deși construită în studio, fiecare detaliu al casei – de la etajele diferite pe care le parcurge protagonista, la faptul că întreaga acțiune se petrece acolo – contribuie la senzație de teamă care o ține pe Anna Fox captivă. Când vine vorba despre culoare, Wright ne spune că deși inițial a conceput o paletă monocromă, pe parcurs a decis să facă o schimbare radicală și să meargă pe culori vibrante, tocmai pentru a face trimitere la trecutul personajului.

Tot o referire la trecut o face și costumația protagonistei, despre care Adams spune că „i-a oferit o libertate absolută și i-a permis să fie complet implicată în fiecare moment al filmului”. Actrița a mai precizat că ținuta finală a fost aleasă spontan, în timpul unei probe de costume. „Joe avea o cămașă pe el și i-a venit ideea să mi-o dea mie. Ne-a plăcut faptul că [Anna] purta hainele soțului ei, iar asta a devenit principala inspirație pentru costumație.”

Cât de greu este să ieși dintr-un astfel de personaj odată ce s-au terminat filmările? Cert e că îți schimbă felul în care te privești, a mai explicat Adams, o senzație diferită de restul proiectelor pe care le-a mai avut. „Dar având în vedere că mă pregătesc să încep filmările pentru continuarea peliculei Enchanting, Giselle [protagonista] este exact ce am nevoie pentru a scăpa de Anna”, a glumit la final actrița.

„The Woman in the Window” se lansează în premieră pe Netflix astăzi, 14 mai!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.