De Andreea Grecu
Fondul de ten și pielea uscată -această asociere care le poate da emoții chiar și make-up artiștilor când vine vorba de găsirea unei formule compatibile. Ce înțelegem prin asta: care să acopere fără să arate ca o mască, să reziste ore în șir fără să accentueze zonele uscate, să hidrateze și să mimeze luminozitatea pielii sănătoase. Ce șanse să aibă o biată amatoare să atingă această utopie?
Destule! Cel puțin opt dacă ne luăm după descoperirile pe care vreau să ți le arăt și care mi-au confirmat că nu este o utopie să speri la un fond de ten care să întrunească toate acele condiții exigente. Vorbesc aici de formule îndelung și riguros testate, atât prin prisma jobului de make-up artist, pe cliente cu diferite tipologii de ten, dar și prin filtrul de beauty editor, eu însămi confruntându-mă mult timp cu un ten uscat, cu descuamări, mereu „însetat”.
Câteva precizări pentru a mă asigura că și tu te vei înțelege la fel de bine cu ele: - nu te aștepta ca fondul de ten să facă toată magia, ajută-l cu o rutină de skincare solidă și cu o bază de machiaj care să cuprindă cât mai multă hidratare; - pentru tenul uscat recomand mai degrabă aplicarea cu burețelul doar prin tapoatre, întrucât pensula poate ridica și accentua orice descuamare sau textură a pielii uscate.
Ce promite: „Îmbogățit cu acid hialuronic, glicerină vegetală și extracte de copac Moringa, formula sa oferă o acoperire perfectă, ușoară, ce lasă tenul să respire, pentru un ten revigorat și o strălucire sănătoasă cu aspect natural.” Ce oferă: Acest fond de ten merită mai multă notorietate. Îl aleg de fiecare dată pentru formula sa lejeră și hidratantă, care se contopește cu pielea pentru un efect de second skin autentic. Are o acoperire medie și primește puncte bonus pentru finish-ul luminos natural.
Ce promite: „Un fond de ten ultra-ușor, rezistent la apă, care oferă o acoperire lejeră și un aspect natural, luminos.” Ce oferă: Fie îl iubești, fie îl urăști - categoric nu este un fond de ten pentru toate gusturile din cauza acoperirii foarte reduse și texturii aproape lichide, mai greu de aplicat. Dar dacă ai un ten uscat, fără imperfecțiuni notabile și apreciezi naturalețea și aspectul (foarte) luminos, îl vei iubi. Acoperirea este construibilă dacă lucrezi în straturi, iar rezistența chiar este impresionantă pentru cât de hidratant este. Un minus: se simte destul de lipicios dacă nu îl setezi cu pudră.
Ce promite: „Acoperire plus îngrijire, într-o formulă rezistentă la apă. Hidratează, calmează și protejează tenul, oferind o acoperire medie spre completă, cu aspect impecabil si radiant.” Ce oferă: Mi-a captat rapid atenția cu factorul ridicat de protecție solară, 45 (are și mirosul specific al produselor cu SPF). Dar merită laude și pentru textura fluidă, ușor de întins, care oferă o acoperire medie spre mare, păstrând totuși luminozitatea tenului. Iar la rezistență... imbatabil! Un minus: oxidează destul de tare peste zi.
Ce promite: „Obțineți luminozitatea perfectă pentru tenul dumneavoastră cu Luminous Silk Foundation, fondul de ten cu textură lejeră, acoperire medie și aspect luminos. Tehnologia Micro-Fil oferă o formulă cu densitate mică, pigmenți puternici și textură lejeră.” Ce oferă: Nu poți vorbi de fonduri de ten luminoase fără să îl incluzi pe acesta. Cu o notorietate câștigată pe merit, formula sa cremoasă reușește să arate incredibil de natural pe ten, oferind în același timp o acoperire medie și o rezistență notabilă. Luminozitatea este una discretă, dar care oferă un efect de blur pielii.
Ce promite: „Formula sa construibilă, cu acoperire medie spre mare și purtare 24 de ore oferă un finisaj natural semi-mat și este ideală pentru tenul normal, mixt și gras. Este impermeabil, rezistent la apă și neoxidant.” Ce oferă: Experiența mea cu acest fond de ten nu se potrivește deloc cu descrierea lui oficială. Are într-adevăr o acoperire medie și construibilă, o formulă foarte lejeră pe care aproape că nu o simți pe piele, se contopește cu ea. Acum obiecțiile: mi se pare alegerea ideală pentru tenurile normale și uscate căci este hidratant și finish-ul este unul luminos, cu o rezistență bună pe un ten uscat, însă nu cred că ar face față unuia gras.
Ce promite: „Acoperă imperfecțiunile, uniformizează și rezistă timp îndelungat, oferind pielii o finisare impecabilă, fără să încarce inutil.” Ce oferă: M-a convins cu numele și l-am cumpărat fără să îi citesc descrierea. Mi-a dat puțin lumea peste cap! Mă așteptam la o formulă fluidă, cu acoperire relativ mică, foarte luminoasă și cu o rezistență medie. M-a cucerit însă cu o acoperire medie spre mare cu un aspect natural superb, luminos, cu efect de netezire, dar mai ales cu rezistența sa incredibilă. Prețul este un mare plus.
Ce promite: „O textură lejeră concepută să mențină bariera naturală de protecție a pielii, oferind un ten uniform si radios, cu aspect natural și catifelat, o acoperire modulabilă și o rezistență îndelungată.” Ce oferă: Nu se putea un nume mai potrivit pentru el! Această formulă extrem de hidratantă (grație uleiului de măsline și de măceșe din compoziție) oferă un finish superb pielii, amplificându-i luminozitatea naturală și punând-o în valoare cu o acoperire naturală, medie. Efectul final chiar este de piele autentică!
Ce promite: „Un ten strălucitor și uniformizat, datorită formulei sale mai bogată în fructe. Uniformizează lăsând să treacă lumina naturală.” C Categoric o comoară drugstore. Pentru un preț atât de modest, acest fond de ten concurează serios cu formule high-end grație finisajului atât de natural pe piele, care oferă acea luminozitate naturală promisă în denumirea sa, imitând aspectul pielii sănătoase. Are o textură cremoasă care se aplică ușor și o acoperire medie construibilă.