Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

De Mădălina Ionescu

Accesul la avort: istorie, activism, documentare și articole

CORPUL MEU, ALEGEREA MEA

În ultimii ani, dreptul femeilor de a decide asupra propriului corp a atârnat din ce în ce mai precar în balanță. Exemple ca Polonia și mai recenta abrogare a Roe v. Wade, care garanta dreptul constituțional la avort în SUA, ne arată din nou cât de fragile sunt drepturile pe care le credeam câștigate.

Cele două exemple anterioare nu sunt deloc izolate. În ultimii ani, accesul la avort a fost drastic restricționat chiar și în țări în care procedura este legală (așa cum este cazul României). Am adunat aici o serie de resurse care să te informeze corect despre o problemă care ne privește pe noi toți.

Întâi de toate, o întoarcere în România anului 1967, când Ceaușescu semna Decretul 770, care interzicea întreruperea de sarcină. Între 10.000 și 20.000 de femei și-au pierdut viața în anii Decretului, ca urmare a unui avort ilegal. Pe platforma Jurnalul Decretului, jurnaliștii Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu (Dela0.ro), Diana Meseșan (Libertatea) și Octavian Coman (jurnalist freelance) adună mărturii ce nu trebuie uitate.

Salt în prezent, unde, deși avortul a fost legalizat în România în anul 1990, medici sau manageri de spitale refuză sistematic procedura, invocând clauza de conștiință sau motive religioase. Acest raport al Centrului FILIA pe anul 2021 este mai mult decât îngrijorător.

Tot în România: sub paravanul unor clinici ginecologice se ascund rețele anti-avort care le oferă femeilor însărcinate informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite. Citește un reportaj Scena9 despre o astfel de clinică din Moldova.

În toată lumea, sunt 24 țări care interzic avortul în totalitate și multe altele (peste 42) care îl permit numai în cazuri excepționale. Găsești un infografic online complet pe reproductiverights.org.

America: un scurt video CNN rezumă istoricul avorturilor în SUA, începând cu perioada de dinainte de 1880, când avorturile erau legale și practicate la scară largă, până la interzicerea lor ca urmare a unei cruciade a asociației medicilor și ajungând până la decizia Curții Supreme din 1973 în cazul Roe v. Wade.

Imediat după abrogarea Roe v. Wade, New Yorker publică acest articol în care Jia Tolentino explică concret la ce scenarii sinistre va conduce decizia de a criminaliza avortul.

Ilustrație de Chloe Cushman pentru The New Yorker

În lume: în El Salvator, stat care interzice avortul în totalitate, chiar și un ovul fertilizat este clasificat de Constituție ca fiind ființă umană. Orice întrerupere de sarcină este pedepsită cu închisoarea între doi și opt ani pe hârtie, între 30 și 50 în realitate. Situația dramatică de aici este descrisă într-un material din Harper's Magazine. America Latină rămâne continentul cu cele mai restrictive legi anti-avort.

În Europa, sunt țări în care avortul este ilegal indiferent de circumstanță, așa cum este cazul Maltei. În Polonia, Monaco și Lichtenstein, avortul este interzis în aproape toate cazurile (excepții pot fi violul, incestul sau o sarcină care pune în pericol viața mamei). Pentru a efectua procedura, femeile sunt nevoite să călătorească într-o altă țară, iar multe dintre ele depind de ajutorul oferit de ONG-uri străine. În articolul ăsta din Huck Mag e prezentată mobilizarea unor astfel de asociații.

Aproape de granițele noastre, în Ungaria, avortul medicamentos a fost împins în afara legii, iar orice femeie însărcinată care vrea să facă avort trebuie să se întâlnească de două ori cu un asistent social pentru a discuta despre decizia ei. Tot mai multe dintre ele ajung să facă procedura în Viena.

În Italia, situația este similară cu cea din România. Chiar dacă avortul este legal în primele 90 de zile de sarcină, circa 70% dintre medicii ginecologi nu oferă acest serviciu din motive etice, notează Human Rights Watch. Cu bariere similare se confruntă și femeile din Spania, care sunt nevoite să parcurgă sute de kilometri pentru a găsi o clinică în care avortul să poată fi făcut în siguranță.

câteva documentare PE CARE TREBUIE SĂ LE VEZI

„The Janes” (HBO Max) este un documentar care prezintă activitatea rețelei clandestine Jane Collective, care le ajuta pe femeile din Chicago și împrejurimi să întrerupă o sarcină nedorită, în anii de dinaintea Roe v. Wade.

„Reversing Roe” (Netflix): un documentar care arată încercările, campaniile și manevrele politice ale militanților pro-viață de a răsturna legea avortului în SUA și de a închide cât mai multe organizații și clinici pro-choice.

„After Tiller”: un alt documentar din care afli cum cei patru medici care încă mai efectuau avorturi în Kansas în al treilea trimestru de sarcină au devenit, după asasinarea dr. George Tiller din 2009, țintele mișcării pro-viață.

+ câteva filme și seriale

„4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”: filmul în regia lui Cristian Mungiu, premiat la Cannes. Acțiunea are loc în ultimii ani ai regimului comunist și o are în centru pe Otilia (Anamaria Marinca) în încercarea sa de a face un avort ilegal.

„L'Événement” (în cinema): filmul lui Audrey Diwan spune povestea Annei (Anamaria Vartolomei),o elevă care decide să întrerupă o sarcină care i-ar fi distrus viitorul. Se întâmplă în 1963, în Franța, pe când avortul era ilegal.

„Mrs. America” (HBO Max): un serial care prezintă lupta dată în jurul promulgării Amendamentului pentru drepturi egale în Statele Unite, între conservatoarea Phyllis Schlafly și figurile proeminente ale celui de-al doilea val feminist: Gloria Steinem, Betty Friedan, Shirley Chisholm, Bella Abzug.

„The Handmaid's Tale”: serialul-fenomen, produs după cartea omonimă de Margaret Atwood, ne arată un viitor distopic, cu un regim teocratic creștin care rescrie Biblia după bunul plac și în care drepturile și libertățile unor femei sunt anulate. Acestea fac parte din așa-numita Castă a Slujitoarelor, singurul lor scop fiind perpetuarea speciei.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.