Mihai Ghiduc
Cronica săptămânii
E toamnă. Guvernul rezistă.
_
În ultima săptămână de vară și prima zi a toamnei au venit postări care cereau să nu se mai facă glume cu 32 august, respectiv distribuiri de „Wake Me Up When September Ends”. În bula mea au fost zero astfel de postări hulite, dar nu pot garanta pentru tot internetul.
_
Între timp, au început să se întâmple lucruri importante pe scena politică, pe care am încercat s-o evit, pe cât posibil în ultimele săptămâni. Se apropie însă alegerile prezidențiale, e tot mai greu să ignorăm politica. Asta nu înseamnă că n-o să încep cronica cu o știre din sport.

Taylor Townsend
_
Simona Halep a părăsit ultimul Mare Șlem al anului în turul doi, pentru că n-a reușit să se descurce cu venirile la fileu ale jucătoarei americane de 23 de ani. Este un tur mai mult decât în ultimii doi ani, dar cu siguranță nu este ce-și dorea Simona.
_
Dacă nu i-am învățat numele după acel meci, o zi mai târziu aceasta a eliminat-o și pe Sorana Cârstea, cu același joc. Iar în această după-amiază va juca cu jucătoarea canadiană de origine română Bianca Andreescu. Codruț Baciu are o postare interesantă despre Townsend.


Liam Gallagher
_
Dacă tot suntem la străini care ne dezamăgesc, Liam Gallagher a refuzat să cânte, duminică seara, la festivalul „Fall in Love”, deși venise totuși până la București. Motivul oficial ar fi că scena nu e una sigură, deși era ultimul artist din festival și până la el nu s-a plâns nimeni. Neoficial, se pare că s-a mai întâmplat.

Ce se mai întâmplă cu Brexit-ul?
_
Un alt britanic cu freză dubioasă, Boris Johnson, a decis să suspende Parlamentul britanic pentru o vreme, ca să-i împiedice pe opozanți să blocheze Brexit-ul fără acordul pe care și-l dorește. Situația e complicată de faptul că genul acesta de acțiune nu s-a petrecut prea des și cei care-au comis-o au pățit-o (pe scurt, un rege a fost executat).
Mii de oameni au protestat în centrul Londrei împotriva acestei decizii
IIIII
_
Cert este că sunt șanse mari ca pe 31 octombrie, Uniunea Europeană să aibă un membru mai puțin, iar situația străinilor din regat, inclusiv a românilor, e incertă. Marius Comper stă în Londra, așa că urmărește mai atent situația.


Hong Kong luptă pentru libertate
_
Protestele din provincia chineză cu statut special continuă, chiar și după ce o parte din lideri au fost arestați de autorități, iar poliția a folosit tunuri de apă și a bătut oameni nevinovați în stațiile de metrou. Milioane de oameni au ieșit în continuare în stradă.

ALDE a a ieșit de la guvernare
(Iată, am ajuns la politica locală)
_
Partidul lui Tăriceanu a decis să iasă de la guvernare pe motiv că PSD-ul n-a vrut să-l sprijine pe Călin la președinție (mă rog, motivul oficial e un alt bla-bla), după care s-a aliat cu Pro România și au renunțat, prompt, la un candidat propriu, alegând să-l susțină pe Mircea Diaconu.
_
Da, actorul transformat în europarlamentar mediocru, joacă acum rolul candidatului independent susținut de partea din fostul USL care se joacă acum de-a opoziția (un film pe care l-am mai văzut la primărie, cu Oprescu).
_
Între timp, va trebui să ne pregătim pentru niște săptămâni complicate. Dăncilă are niște miniștri de înlocuit, Parlamentul va dezbate în curând, cel mai probabil, o moțiune de cenzură și toată lumea va încerca să fie în opoziție. Vin trei alegeri într-un an și trei luni și nimeni nu vrea să le piardă.

Să ne ocupăm, momentan, de primari
_
Aceștia sunt în funcție și se ocupă cu încurcat ONG-urile care vor să-și facă treaba. Povestea cu Valeriu Nicolae, fugărit din Ferentari, unde se ocupa de copii săraci, pentru că primarul sectorului 5 nu vrea contracandidat, s-a soldat cu o posibilă mutare a ONG-ului la Jilava. Nu, nu e o înfrângere, după cum se poate vedea din postarea următoare.

_
Între timp, aflăm și cum s-a terminat povestea în care Firea a închis centrul Anaid, care se ocupa de victimele violenței domestice pe motiv că va face concurs pentru fonduri. Anunțatul concurs de proiecte s-a încheiat, dar primăria nu mai are bani să finanțeze ONG-uri, așa că nu se va mai ocupa nimeni de niciun fel de problemă.
Diana Oncioiu pune punctul pe i, problema stă în felul în care privesc autoritățile problemele sociale.
IIIII

_
Apropo de probleme, Gelu Duminică, care a promis că în următoarea lună va lansa un raport despre traficul de persoane, ne spune că autoritățile subevaluează într-un mod dramatic această problemă.


Acum 80 de ani a început Al Doilea Război Mondial
_
1 septembrie e data în care trupele germane au intrat în Polonia, pornind un război care avea să se soldeze cu milioane de victime. Reprezentanți ai țărilor aflate în conflict s-au întrunit la Varșovia, iar președintele german a cerut scuze polonezilor.
_
Însă, cu cât ne depărtăm de acel conflict sinistru și rămânem cu tot mai puțini supraviețuitori care să ne avertizeze de ororile unui război mondial, cu atât mai dispuși sunt politicienii să folosească discursuri care inflamează și creează tensiuni.
Plus
_
Un site dedicat arhitecturii feroviare are un articol interesant despre ce-ar fi putut fi Gara de Nord, cu toate propunerile arhitectonice care au existat până s-a ajuns la actuala soluție.

_
Un autobuz Otokar a ajuns în Dâmbovița, fiindcă șoferul a încercat să evite o mașină care trecuse pe roșu. Da, nu e vina lui Firea, surprinzător, aș zice. Singura pasageră din autobuz n-a pățit nimic, așa că s-au putut face tot soiul de glume se seama situației.

_
Niște tineri din județul Cluj au organizat o aniversare pentru o groapă din asfalt care a „împlinit” 6 ani, încercând să atragă atenția autorităților asupra stării proaste a drumurilor. Au adus și artificii.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.