
Alina Vilcan
15 aprilie 2019
9 spectacole de teatru, recomandate de profesioniști
Am întrebat patru nume care ne plac din lumea teatrului ce să nu ratăm de pe scenele autohtone. Iată ce au ales actrițele Ada Gales și Alina Petrică și regizorii Carmen Lidia Vidu și Toma Dănilă!

ADA GALEȘ joacă în „Pădurea spânzuraților” (regia: Radu Afrim), „UFO” (regia: Bobi Pricop) sau „Romeo şi Julieta" (regia: Yuri Kordonsky) la Teatrul Național din București
Foto: Alex Gâlmeanu
Recomandarea mea: „Ultimii”, în regia lui Mimi Brănescu, la Teatrul Metropolis. Pentru că e așa bun de m-am certat cu Ștefan (Iancu) pe drum spre casă de la energia spectacolului. Pentru că e impecabil scris, bine regizat, bine jucat de toți actorii în fiecare moment, ceea ce e uluitor de greu.

Nu trebuie să fie „genul tău de teatru” ca să îl apreciezi, trebuie să îți placă lucrurile bine făcute. Pentru că Andreea Mateiu, Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Conrad Mericoffer. Mimi Brănescu.
Foto: Teatrul Metropolis

ALINA PETRICĂ joacă în „Alice în țara minunilor” la Circul Metropolitan București; „Aglaja” (regia: Ștefan Lupu) sau „Deșteptarea primăverii” (regia: Vlad Cristache) la Teatrul Mic
Foto: Mihaela Tulea

Am văzut în cadrul FITS 2018 premiera spectacolului „Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete, cu muzica lui Vasile Șirli, scenografia și costumele lui Dragoș Buhagiar, de la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu.
Foto: Sebastian Marcovici
Scenariul are la bază o piesă kabuki, muzica este live și e absolut minunată, special compusă pentru spectacol, iar lumea creată de întreaga echipă artistică e fix cum mi-e dor să văd câteodată teatru în România. Actorii fac o superechipă, sunt multe personaje colective delicioase, iar cei doi actori principali, Ofelia Popii și Iustinian Turcu cred că se potrivesc grozav unul cu celălalt, în primul rând.

Pe Ofelia Popii o admir și mă uit cu ochii mari la ea încă din liceu, dar pe Iustinian e primul spectacol în care l-am văzut și e un actor minunat, cu extrem de multă energie bună, cu un corp perfect, cu sensibilitate și respect pentru scenă. Asta am văzut, asta am simțit. Recomand și mă bucur că spectacolul ăsta poate fi văzut în România.

CARMEN LIDIA VIDU semnează spectacolele din proiectul de teatru documentar „Jurnal de România” (Timișoara, Constanța, Sfântu Gheorghe), dar și „Putere. Povești Personale”, la Halele Timco (Asociația Culturală Contrasens / Timișoara)
În 2018 am ajuns prima dată la Teatrul German de Stat din Timișoara. Am fost invitată să realizez spectacolul „Jurnal de România. Timișoara”. Se vorbea în România că teatrul ar avea cea mai bună trupă din țară și că spectacolele sunt foarte reușite. Sincer, nu am fost impresionată de gura lumii. Dar fiindcă doream să cunosc echipa, să le simt gustul, am început să merg la toate spectacolele Teatrului German și am trăit ceva foarte aparte: un mix de „nu cred că sunt în România”, „incredibil”, „cât de bine e totul”.

Am început cu „De fapt e frumos” (regia: Volker Schmidt) și am crezut că e o trupă din Berlin invitată la Timișoara. Ioana Iacob și Oana Vidoni sunt două actrițe superbe cu care îmi doresc să lucrez mult timp.

Apoi am văzut „Electra” (regia: László Bocsárdi) și m-am îndragostit de Ida Jarcsek-Gaza. Ce rol fabulos face! Bocsárdi László și Dan Simion s-au jucat cu sunetul într-un sens de mare rafinament.

Al treilea spectacol a fost „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet.” Ida Jarcsek-Gaza și Olga Török fac roluri ample în regia lui Yuri Kordonsky. Să vezi trei spectacole de teatru și toate trei să fie fantastice? Așa ceva nu mi-am imaginat că e posibil.

TOMA DĂNILĂ semnează regia spectacolelor „Ultima bandă a lui Krapp”, de Samuel Beckett, și „Vârstele lunii”, de Sam Shepard, la Unteatru

Cred că un must-see al stagiunii actuale e spectacolul lui Radu Afrim de la TNB, „Pădurea spânzuraților”. Spun asta nu pentru că vreau să mă înscriu într-un trend, ci pentru că din punct de vedere vizual e cam cel mai bun lucru care s-a făcut în ultimul timp în teatrul românesc.
Foto: Adi Bulboacă / TNB

În altă ordine de idei, eu voi recomanda mereu spectacolele lui Vlad Cristache, unul dintre cei mai autentici căutători de adevăr din peisajul teatral actual, deci „Deșteptarea primăverii” (foto) la Teatrul Mic, „Suflete moarte” la Comedie și, dacă ajungeți la Tulcea, „American Buffalo”.
Foto: Teatrul Mic
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.