
Mihai Ghiduc
28 mai 2019
8 teme pentru noii noștri parlamentari europeni
___________
Alegerile au trecut și, buni sau răi, am decis care sunt cei 32 de reprezentanți în Parlamentul European: 10 de la PNL, câte 8 de la PSD și USR-PLUS, și câte 2 de la Pro România, UDMR și PMP. Urmează negocieri pentru președinție și comisari, iar din 2 iulie noii europarlamentari se apucă de treabă. Iată câteva teme pe care vor trebui să le abordeze.

Brexit-ul
Marea Britanie tot pleacă și nu se mai dă dusă
E drept că mingea e în terenul britanicilor ________
Britanicii au amânat ieșirea pentru octombrie, dar lucrurile sunt complicate: tocmai au rămas fără prim ministru, iar un partid ce vrea Brexit-ul fără acord a câștigat alegerile europene. Pentru restul europarlamentarilor, e important să lupte pentru păstrarea libertății de circulație și de muncă, iar pentru cei români e chiar mai important, având în vedere numărul mare de conaționali care locuiesc acolo, fie pentru că lucrează, fie pentru că sunt la studii.

Statul de drept
Dacă noi am dat o lecție PSD-ului, nu se poate spune la fel despre Polonia și Ungaria
Vechiul parlament a încercat să tragă un semnal de alarmă ________
Ba chiar au pornit procedurile pentru declanșarea articolului 7, care ar lăsa statele acestea fără drept de vot. Dacă presiunea nu continuă, există riscul ca în Europa să avem state în care democrația nu mai funcționează. Cel puțin o parte din europarlamentarii români ar putea împărtăși din experiența lor colegilor din țările în care puterea e deținută de partide cărora drepturile omului încep să li se pară opționale.

Procurorul european
Kovesi are în continuare o șansă
PSD-ul a încercat să-i blocheze candidatura ________
Parlamentul actual i-a ținut partea, însă faulturile pe care PSD-ul i le-a pus au dus, într-un final, la amânarea deciziei. Acum, că la nivel local s-a tranșat disputa pentru justiție, iar Dragnea a ajuns în închisoare, Kovesi redevine principala candidată la această funcție, mai ales că partidul lui Macron care a ieșit pe locul doi în Franța, e în aceeași familie parlamentară cu USR-PLUS. E o funcție importantă și poate fi obțiuntă pentru o reprezentată a României.

Inechitatea socială
Nu doar între bogați și săraci sau între femei și bărbați, ci și între state
Creșterea diferențelor alimentează populismul ________
Dacă drepturile femeilor și salariile pe care le primesc se apropie de cele ale bărbaților (iar România e o țară unde problema asta nu e atât de mare), crește tot mai mult diferența dintre bogați și săraci. La fel și cea dintre statele din Vest și cele din Est sau dintre Nord și Sud, care rămâne, în continuare, o problemă. Se fac eforturi în direcția asta, dar acestea trebuie comunicate mai bine, ca să treacă peste vociferările populiste.
mediul
Să nu uităm că schimbarea a pornit de la Roșia Montană
Acordul de la Paris e important pentru noi ________
Chiar dacă americanii s-au retras din acord sau tocmai de asta, Europa trebuie să rămână în fruntea celor care luptă pentru un mediu mai curat. Chiar și creșterea reprezentării ecologiștilor în Parlamentul European e un semn. Și chiar dacă România nu are un asemenea partid, e o temă pe care toată lumea a abordat-o atunci când a ieșit în stradă pentru Roșia Montană, indiferent de partide, așa că am putea fi un exemplu pentru restul țărilor europene.

Economia Verde
Asta vine la pachet cu grija pentru mediu
Am putea deveni un pol regional ________
Avem nevoie de o dezvoltare durabilă, de o reducere a consumului de hidrocarburi, de agricultură ecologică. Și avem destul păduri pe care să le păstrăm intacte, destule dealuri pe care să punem eoliene, destule orașe pe care să le facem mai puțin poluante, dar pentru asta trebuie ca presiunea să vină dinspre Europa și europarlamentarii noștri. Dacă tot ne apucăm să accesăm fondurile alea europene, hai să o facem investind în tehnologia viitorului, nu în unele care sunt deja depășite.

Economia digitală
Schimbarea vine de la Cluj
A venit timpul să ne gândim la viitor ________
Dacă în mandatele anterioare, europarlamentarii noștri s-au concentrat pe fondurile europene sau pe subvențiile pentru agricultură, și bine au făcut, acum ar trebui să se concentreze pe viitor. Când ai un oraș precum Cluj-ul, care a crescut cu ajutorul firmelor de tehnologie, trebuie să vezi cum reușești să devii parte a noii revoluții digitale, la pachet cu Europa, care și așa cam pierduse trenul ăsta în fața americanilor și chinezilor și are de recuperat.

Imigrația
O temă de care nu vom scăpa prea curând
Suntem încă în căutarea unei soluții umane ________
Va trebui găsită o formulă care să respecte și drepturile omului și îngrijorările reale ale cetățenilor (dar nu și cele populiste). România nu e afectată direct, pentru că nimeni nu vrea să emigreze aici, deși am ajuns în situația de a importa lucrători din alte țări, dar asta nu înseamnă să nu ne implicăm. Soluția ar fi să-i faci pe oameni să nu mai vrea să emigreze, ceea ce înseamnă că Europa va trebui să ajute țările din jurul ei să devină mai democratice și mai bogate, dar asta e al naibii de complicat.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.