Ioana Ilie
Serious Business
8 evenimente sociale la care merită să ajungi săptămâna asta #23
_
Se anunță a fi o săptămână plină! Între 28 octombrie și 3 noiembrie mergem la câteva lansări de cărți și încheiem cu două marșuri care au, de fapt, o miză comună: calitatea aerului pe care îl respirăm.

Film Ultima Transhumanță ___
În 2007, regizorul Dragoș Lumpan a început să urmărească o familie de ciobani din România, iar în următorii 12 ani și-a exitins proiectul de documentare la 6 țări și peste 150 de ore de filmare.
___
La început de săptămână, pe 28 octombrie, începând cu ora 19:30, Dragoș Lumpan ne invită la Cinematograful Țăranului să vedem un ultim draft al filmului său documentar, „Ultima transhumanță”, înainte de lansarea oficială. Biletul de acces la proiecție costă 12 lei.

Carte Sonia ridică mâna ___
Marți, 29 octombrie, începând cu ora 18.00, va avea loc lansarea romanului „Sonia ridică mâna”, de Lavinia Braniște, la Librăria Humanitas Kretzulescu, cu acces liber și în prezența scriitoarei, care ne va împărtăși cum s-a conturat acest nou proiect editorial care explorează noile configurații sociale din lumea metropolitană de azi.

Teatru Work, no travel ___
„Work, no travel” scanează fragmente din viețile celor pentru care munca în străinătate a devenit singurul mod de supraviețuire posibil. Lectura performativă a textului dramatizat de către Mihaela Michailov, având ca punct de plecare volumele lui Zoltan Rostaș, va avea loc pe 30 octombrie, de la ora 19:00, la Centrul de Teatru Educațional Replika, cu intrare liberă.

Queer: Istorii ilustrate ___
Joi, 31 octombrie, de la ora 20:00, ne vedem la Apollo111 cu Andreea Chirică și Eugen Rădescu la lansarea publicației „Queer. Istorii ilustrate”. Odată cu acest eveniment, încheiem luna istoriei LGBT+ povestind despre un proiect care documentează experiențele personale ale câtorva reprezentanți ai comunității queer și care recompune, astfel, o variantă subiectivă, dar autentică, a unor fragmente de istorie LGBT+ din România.

Forum pentru dreptul la locuire ___
Pentru cei care se află în Timișoara pe 1 noiembrie, recomandăm Forumul „Alianța pentru Muncă și Locuire", un cadru de dezbatere politică despre intersecția dintre condițiile muncii și injustiția locativă din prezent, organizat de coaliția Blocul Pentru Locuire.
___
În cadrul acestui eveniment, participanții sunt așteptați cu o dublă lansare de carte: „Jurnal din Vulturilor 50”, de Nicoleta Vișan, care documentează mișcarea pentru justiție locativă din București și „Șantier în Lucru pentru Profit”, semnată colectiv de organizația Căși Sociale Acum!, care oferă perspective cristice asupra re-dezvoltării urbane curente. Evenimentul va avea loc de la ora 19:00, la Casa Artelor, cu acces liber.

Grădinărit urban în Cișmigiu ___
În luna noiembrie au loc ultimele ateliere de grădinărit urban din cadrul proiectului Grădina cu Oameni, un proiect participativ derulat de Grupul Pentru Inițiativă Civică Cișmigiu, care care are ca scop cunoaşterea şi protejarea ecosistemului din zona parcului.
___
Dacă ești interesată să înveți ce plante se potrivesc mai bine în grădinile din mediul urban și tot felul de tips & tricks pentru grădinarii mici și mari, găsești în linkul de mai jos toate detaliile despre ce trebuie să faci ca să poți participa la plantările de toamnă și la amenajarea grădinilor adiacente blocurilor din cartierul Cișmigiu.

Marșul pentru oxigen ___
Conform statisticilor date publicității de către Organizația Mondială a Sănătății, peste 27.000 de persoane mor prematur din cauza aerului poluat în fiecare an. În ceea ce privește zonele urbane din România, în prezent, în tot mai multe zone din București, Iași și Brașov aerul este irespirabil, legislația este deficitară astfel încât, în consecință, Comisia Europeană a deschis mai multe cazuri de infringement.
___
O echipă multidisciplinară de experți a lucrat pe parcursul unui an la elaborarea unei Politici Publice Alternative în domeniul Calității Aerului, căutând soluții concrete pentru ca legislația de mediu să fie îmbunătățită conform direcțiilor europene. Aceștia au întocmit o petiție online și ne invită pe 2 noiembrie 2019 la un marș pașnic pentru oxigen.

Marșul pentru păduri ___
Pentru o protecție reală a pădurilor seculare și a biodiversității pe care acestea o găzduiesc, organizația Greenpeace România ne invită duminică, pe 3 noiembrie, de la ora 18:00, la un marș pe traseul Piața Universității - Piața Kogălniceanu - Ministerul Apelor și Pădurilor. Ne vedem acolo!
Protect the environment and don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.