
Ioana Ilie
Serious Business
8 evenimente sociale la care merită să ajungi săptămâna asta #34
_
În săptămâna 17-23 februarie, discutăm despre felul în care sunt reprezentate femeile în cercetare, despre maternitate surogat și despre provocările pe care le întâmpină femeile migrante.

Grup De Suport Pentru Familiile Persoanelor LGBT+ ___
Începem săptămâna cu un grup de suport destinat familiilor persoanelor LGBT+, găzduit de organizația Accept, care își dorește să ofere un spațiu sigur în care membrii comunității să poată discuta deschis și liber despre ce înseamnă să fii părinte/ soră/ frate/ rudă al unui copil LGBT+ în România. Evenimentul are loc luni, 17 februarie, de la ora 19.30, la Casa Accept (Str. Lirei nr. 10), cu intrare liberă.

Procentul convenabil. Cercetarea umanistă ___
Tot luni, de la ora 19:00, are loc și dezbaterea „Procentul convenabil. Cercetarea umanistă”, moderată de Veronica Lazăr și Delia Bădoi, eveniment parte dintr-o serie de întâlniri inițiată în 2019 de către proiectul Premiile Sofia Nădejde și de tranzit.ro/București pentru a dezbate din diferite perspective asupra subreprezentării femeilor în producția culturală acceptată și valorizată în sfera publică.
___
Întâlnirea de luni chestionează felul în care este recunoscută și valorizată munca femeilor în domeniile cercetării și este găzduită de Londohome, Str. David Praporgescu 31.

Maternitatea surogat ___
Marți, pe 18 februarie, Societatea de Analize Feministe AnA organizează o masă rotundă pe tema maternității surogat, la Universitatea Nicolae Titulescu din București.
___
Dezbaterea o va avea ca invitată pe Ana-Luana Stoicea-Deram (profesor politici sociale și familiale la Institut de Recherche et de formation à l'action sociale, Evry, Frața) și va fi axată pe o analiză a maternității din perspective legate de sănătatea femeilor, violența obstetricală, accesul la și condițiile de muncă ale femeilor. Evenimentul are loc de la ora 18:00, cu intrare liberă.

Cum ajutăm familiile să se integreze ___
Joi, 20 februarie, începând cu ora 19:00. Institutul Goethe găzduiește o discuție deschisă despre rolul școlii în procesul de integrare, dar și despre strategiile pe care autoritățile germane le-au găsit pentru a-i ajuta pe migranți.
___
Discuția va fi moderată de Mona Vintilă (asistent social Berlin) și Radu Apostol (regizor de teatru și parte a echipei proiectului 365 Zile în Germania, un proiect ce își propune să cerceteze prin mijloace teatrale fenomenul migrației din perspectiva copiilor și adolescenților români din Germania), cu intrare liberă.

Uitasem ___
„Uitasem” este un show inspirat din povestea reală a unui puști din Galați care a fost izolat de mama sa într-un garaj și crescut să creadă că este reîncarnarea lui Iisus Hristos. Spectacolul ficționalizează și imaginează ce se întâmplă cu viața băiatului după vârsta de 12 ani, când află că este doar un om ca toți ceilalți. Se joacă la Point, pe 20 februarie, de la ora 20:00, iar prețul unui bilet este 50 de lei.

Rovegan ___
Inspirat de cartea Lilianei Nechita, „Cireşe amare” şi realizat ȋn urma unei ample documentări desfăşurate ȋn localităţi din judeţul Vaslui, spectacolul Rovegan explorează fenomenul migraţiei motivate de sărăcie dinspre Europa de Est spre Occident, cu focus pe experiența mamelor nevoite să plece la muncă ȋn Italia. Se joacă joi, 20 februarie, de la ora 19:00, la Centrul de Teatru Educațional Replika, cu intrare liberă pe bază de rezervare.

Tipografic Majuscul ___
„Tipografic Majuscul", cel mai recent film semnat de Radu Jude, o adaptare după spectacolul documentar omonim regizat de Gianina Cărbunariu, pune în legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii.
___
Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din același timp. Poate fi văzut la Cinema Elvire Popescu pe 19 februarie, de la 20:30, bilet de acces 20 de lei.

Malala Yousafzai, Suntem dezrădăcinate ___
Vineri, 21 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Sîntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lumea”, apărut de curând la Editura Polirom și semnat de autoarea Malala Yousafzai.
___
La dezbatere vor lua parte Fatma Yilmaz - activistă feministă, membră a Societății de Analize Feministe AnA. Ana Cojocaru - consilier integrare Consiliul Național Român pentru Refugiați și Miruna Vlada, scriitoare și cercetătoare la SNSPA.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.