Ioana Ilie

4 iunie 2019

7 spectacole regizate de femei care ne-au atras atenția în selecția FITS 2019

Cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se va desfășura între 14 și 23 iunie și are ca temă centrală „arta de a dărui”.

Echipa festivalului ne propune, în cele zece zile, peste 500 de evenimente găzduite în aproape 75 de spații culturale din Sibiu, la care vor participa mii de artiști și invitați din 73 de țări.


Spectatoarele și spectatorii FITS sunt așteptați cu producții celebre de teatru, film sau dans, concerte de gospel, fado, soul și jazz, reprezentații de circ contemporan, expoziții din zona artelor vizuale, conferințe, ateliere și seminarii pe temele conexe festivalului. Ne-am aruncat și noi un ochi pe programul de anul acesta și am selectat câteva spectacole regizate de femei la care credem că merită să ajungi.


Ruleta Românească


Ruleta Românească este o poveste autobiografică a politicianului european Arika Lacrima Moraru, spusă de Mercedes Echerer, care semnează și regia spectacolului. Artista privește spre propria copilărie și dă viață diferitelor culturi și identități din Europa, prin cântece, scenete și povești. Se joacă pe 14 iunie, de la ora 18:00, la Teatrul Gong.

Viața între frontiere


Având ca elemente de decor doar un scaun, o masă și câteva lumini, regizoarea Tatiana Mallarino recreează o mulțime de scene: un feribot croat ruginit, zboruri internaționale primejdioase, porturi amazoniene obscure, deportări, percheziții corporale sau întâmplări arbitrare legate de trecerea frontierelor.


Spectacolul Border Crossings ilustrează printr-o abordare apăsătorare, dar comică, o imagine suprarealistă și captivantă despre granițele imaginare din lume, care dau naștere unor obstacole cât se poate de reale. Se joacă pe 19 iunie, de la ora 16:00, la Teatrul Gong.

Fenomenul Woodstock


Într-un moment când, atât în Est, cât și în Vest, apar tot mai multe mișcări extreme de dreapta, „Fenomenul Woodstock” redă povestea unor utopii sociale și a unor iluzii pierdute, invitând totodată publicul să-și chestioneze perspectivele despre societatea actuală. Marina Davydova, om de teatru, autoare și directoare a Festivalului NET, privește din Moscova spre Occident și cercetează trecutul, trasând câteva posibile direcții pentru viitor. Se joacă pe 21 iunie de la ora 18:00 la Redal Expo.


FRIDA Ki Allo


Compania Fly Theatre din Atena ne invită la o întâlnire cu Frida Kahlo. Pictorița mexicană este interpretată de Katerina Damvoglou, care explorează povestea artistei, constrângerile fizice împotriva cărora a luptat ea, precum și sentimentele pe care aceasta le-a transformat într-un univers plin de viață și de mișcare. Se joacă pe 18 iunie, de la ora 22:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”.


Istorie la persoana I


Rezultat al unui proces de creație colaborativ coordonat de teatrologul Oltița Cîntec, spectacolul „Istorie la persoana I” urmărește o recitire teatrală a raporturilor dintre istoria „mică”, cea a fiecăruia dintre noi, și istoria „mare”, cea oficială, a istoriografilor.


Piesa de teatru s-a născut în urma unui proces de documentare în arhive, biblioteci, jurnale și lucrări de specialitate și utilizează autobiografiile și colecția în verbatim a opiniilor unor experți și a mai multor generații din familiile lor. Se joacă pe 19 iunie, de la ora 18:00, la Teatrul Gong.


Țara din inima mea


În regia lui Annie Saunders și Becca Wolff, cu fragmente din Sofocle, spectacolul „Țara din inima mea” ne trimite în ținutul marijuanei din California. Annie realizează o investigație criminalistică asupra „faptelor” de la ferma ilegală de iarbă a fratelui său, ocazie cu care ajunge pe un teritoriu controversat, cel al amintirilor din copilărie. Granițele se estompează și reapar, micile dispute devin brusc violente, la fel ca în trecutul fraților, al națiunii și al democrației. Se joacă pe 17 iunie, de la ora 16:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”.


Doi în unu


Noul spectacol de dans original al coregrafei Noa Wertheim se axează pe dorința internă a individului de a se întregi, într-o realitate fragmentată a universurilor sociale și spirituale pline de provocări. Spectacolul este o creație artistică cu o evidentă conștiință socială de mediu și comunitară și o reflexie a angajamentului continuu de a explora în profunzime natura umană și conexiunea noastră cu mediul înconjurător. Se joacă pe 16 iunie (de la ora 16:00) și pe 17 iunie (de la ora 20:00) la Centrul Cultural Ion Besoiu.

thank you for reading!

don't forget to share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.