
Irina Munteanu
9 februarie 2019
7 premiere pe care ni le aduce Festivalul de Film de la Berlin 2019

Cea de-a 69-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin a început pe 7 februarie și va continua pentru următoarele 10 zile.
Anul acesta, Berlinale se deosebește de celelalte festivaluri și ceremonii de premiere prin numărul de filme regizate de femei aflate în competiție - 7 filme din 17 selectate.

În ultimii doi ani, Ursul de Aur a fost câștigat tot de femei, mai precis de Adina Pintilie cu filmul „Touch Me Not” în 2018 și de Ildiko Enyedi cu „On Body and Soul” în 2017.
Competiția de anul acesta se va deschide cu premiera filmului „The Kindness of Strangers”, în regia lui Lone Scherfig, cu Zoe Kazan și Tahar Rahim în rolurile principale. Regizoarea daneză a câștigat Ursul de Argint pentru „Italian for Beginners” și a regizat pelicula „An Education” în 2009.
Tot în această ediție de Berlinale ne vom întâlni și cu Agnieszka Holland („Mr. Jones”), Fatih Akin („The Golden Glove”), Agnès Varda („Varda by Agnès”) și nu în ultimul rând, cu „Monștri”, lungmetrajul de debut al regizorului Marius Olteanu.

Am selectat șapte filme care vor rula în premieră la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și pe care trebuie să stai și tu cu ochii.

„The Kindness of Strangers” (Lone Scherfig)
Considerată de mulți o alegere ciudată pentru deschiderea festivalului, drama „The Kindness of Strangers” se desfășoară în New York și urmărește întâlnirea dintre două suflete singuratice.

„Varda by Agnès” (Agnès Varda)
După „Faces Places”, filmul din 2017 care i-a adus prima nominalizare la Oscar, regizoarea Agnès Varda participă în afara competiției cu „Varda by Agnès”. Documentarul autobiografic prezintă viziunile artistice și ideile ei, împărțite pe două perioade (1954-2000 și 2000-2018).

„Mr Jones” (Agnieszka Holland)
Nu este un secret că Polonia a adus în față dintotdeauna cele mai creative minți. Regizoarea Agnieszka Holland este una dintre ele, iar cel mai recent film al său, „Mr Jones”, nu pare să fie deloc o excepție.
Filmat în Polonia, Scoția și mai multe locații din Ucraina, lungmetrajul pune în lumină figura legendarului jurnalist Gareth Jones (1905-1935). În ciuda tuturor piedicilor din partea serviciilor secrete sovietice, Jones reușește să răspândească adevărul despre foametea din 1933 din Kharkov (Ucraina), în urma căreia s-a estimat că au murit 5 milioane de oameni.

„The Golden Glove” (Fatih Akin)
Într-un cartier din Hamburg din anii ’70, în care nopțile sunt împânzite cu alcoolici, prostituate, cartofori și alte suflete pierdute, își duce veacul și Franz Honka.
Bazat pe cazul real al criminalului în serie Fritz Honka și pe romanul lui Heinz Strunk, cel mai recent film al lui Fatih Akin conturează un portret întunecat într-o Germanie tulburătoare.

„Monștri.” (Marius Olteanu)
„Monștri.”, lungmetrajul de debut al regizorului Marius Olteanu, rulează în premieră mondială în cadrul secțiunii Forum. Pe parcursul a 24 de ore suntem spectatori în mijlocul unei relații aflate într-un moment de cumpănă.
„Dana și Arthur sunt doi nonconformiști care încearcă, în ciuda lor, să fie cum trebuie, pentru celălalt și pentru ceilalți”, spune Marius Olteanu.

„By the Grace of God” (François Ozon)
În 2016, Bernard Preynat, un preot francez, a fost acuzat de agresiuni sexuale asupra a 70 de băieți în Lyon. Regizorul François Ozon spune povestea victimelor aflate la maturitate și traumele cu care aceștia continuă să trăiască.
Filmul „By the Grace of God” critică totodată lipsa de reacție a bisericii în ceea ce privește pedofilia și ridică întrebarea dacă este sau nu vorba despre complicitate din partea acesteia.

„Elisa y Marcela” (Isabel Coixet)
Filmul regizoarei spaniole Isabel Coixet este prima producție Netflix selectată în competiția festivalului și urmărește povestea incredibilă de dragoste dintre două femei în Spania anilor 1900.
Bazat pe o poveste reală, lungmetrajul folosește fotografii alb-negru și scrisori pentru a ilustra legătura puternică dintre Elisa și Marcela, femeile care au reușit să se căsătorească în ciuda tuturor piedicilor de atunci.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.